Wat een jaar: Jubels juridisch en fiscaal jaaroverzicht cover

28 dec 2022 | Column

Wat een jaar: Jubels juridisch en fiscaal jaaroverzicht

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/12/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

2022 was alweer een bewogen jaar op het wereldtoneel. Een oorlog woedt aan de grenzen van Europa, we kampen met torenhoge energieprijzen en de inflatie swingt de pan uit. Gebeurtenissen die ook Jubels juridisch jaaroverzicht kleuren. Maar er was veel meer dat ons bezig hield: van het gloednieuwe asbestattest en de verplichting om al dan niet te indexeren, over het terrorismeproces dat net van start ging, tot hoe het is om advocaat te zijn in 2022. Zelfs de Zillionfilm wist niet alleen de bioscoopbezoekers, maar ook het lezerspubliek van Jubel te beroeren.

De advocaat denkt na over de toekomst

Advocaten zijn in de ogen van het brede publiek allemaal grootverdieners, stelde Jubel-columnist Hugo Lamon vast. Hij probeert zelf de broodnodige nuance aan te brengen aan dit wijdverspreid misverstand. Wat er ook van zij: de discussie over de hoogte van de erelonen laaide dit jaar weer op. Iedereen doet letterlijk een duit in het zakje. Ook het Hof van Cassatie dat zich, alleen al dit jaar, enkele keren over de materie uitsprak, getuige de nieuwe Jubel-rubriek ‘Cassatierechtspraak’: Cassatie spreekt zich uit over erelonen advocaat en Nogmaals over het ereloon van de advocaat.

De discussie over de hoogte van de erelonen laaide dit jaar weer op, zelfs het Hof van Cassatie roerde zich

Strafpleiter Philip Daeninck maakt zich vooral zorgen over de relatie tussen advocatuur en magistratuur. Is het vertrouwen tussen deze twee belangrijke actoren van de rechtsstaat helemaal zoek? Zoals Novastar het hem al voordeed, stelt hij zichzelf de vraag: “Where did we go wrong?”

Ook het aanstormend juridische talent denkt na over hun toekomst, en de toekomst van het beroep. Zo trekken steeds meer advocaat-stagiairs aan de alarmbel. Ze vragen zich af of ze wel de juiste beroepskeuze hebben gemaakt, of ze wel voor de advocatuur gemaakt zijn. Ze beleven weinig werkplezier of voelen zich niet goed in hun vel. Misschien is het wel tijd om de stage grondig te herzien, want zelfs de hernieuwde beroepsopleiding blijkt tijdrovend en duur. En zou er in zo’n ‘herhernieuwde’ opleiding ruimte zijn om te leren omgaan met stress en onvoorziene omstandigheden? Of zelfs om een nevenactiviteit ontplooien?

En wat met de toekomst van de advocatuur? Hoe digitaal zijn Belgische advocaten, gebruiken ze al een voicerecorder om te dicteren, hebben ze kaas gegeten van Pinterest en hoe overtuigen ze hun medewerkers en confraters van de nood aan digitalisering?

Zeg es, notaris

En de notaris gaat die mee met zijn tijd? Oordeelt u vooral zelf. De notaris anno 2022 is GDPR-proof, luistert naar podcasts en durft in het Tijdschrift Notarieel Management openlijk de klassieke werkwijze van het ambt in vraag te stellen. En met al het harde werk van de notaris en diens medewerkers, hoe zit het dat met hun overuren?

We leerden ook de magistraat beter kennen

Ook de magistratuur vond in 2022 zijn plaatsje op Jubel:

En staken heel wat op over bedrijfsjuristen

Welke niet-juridische vaardigheden heeft een bedrijfsjurist nodig? Hoe staat die tegenover de immer uitdijende corporate responsibility? En hoe zit het met de relatie tussen de bedrijfsjurist en de advocaat? Dankzij onze samenwerking met het Instituut voor Bedrijfsjuristen kwamen we het allemaal te weten.

Ziet de accountant het bos nog door de bomen?

Hoe mooi zou het zijn … dat we het jaar eens konden afsluiten met: “het was een rustig fiscaal jaar, u bent weer helemaal bij”. Ook in 2022 mocht het echter niet zijn. Accountant en fiscalist stonden zoals steeds voor een jaar van bijscholingen, seminars en stapels vakliteratuur. Maar ook Jubel houdt de accountant op de hoogte: van de immer veranderende autofiscaliteit, of de Kaaimantaks over de standpunten van het Grondwettelijk Hof tot de beslissingen van Vlabel. Of onze experts vertellen u hoe u met een uitgekiend fiscaal interessant loonbeleid of via werknemersparticipatie uw werknemers aan u bindt.

Hoe mooi zou het zijn … dat we het jaar eens konden afsluiten met: “het was een rustig fiscaal jaar, u bent weer helemaal bij”

Waar de burger ook van wakker ligt, Jubel is er mee bezig

Het recht is tot in de kleinste hoekjes en kantjes van onze samenleving doorgedrongen. Dat betekent dat alles waar de burger van wakker ligt, ook op Jubel aan bod komt. Of het nu gaat om gebeurtenissen in zijn/haar persoonlijke leven of brede maatschappelijke problemen.

Alles waar de burger van wakker ligt, komt op Jubel aan bod

Men kan er niet om heen; dé ‘juridische’ gebeurtenis van het jaar in ons land is het terrorismeproces. Laten we er allemaal samen voor zorgen dat het terrorismeproces geen monster wordt. Maar laten we ook proberen om zes jaar na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, als samenleving te beginnen met het helen van de wonden. Het worden sowieso nog een moeilijke maanden. Meester Hugo Lamon wenst alle betrokkenen, in de eerste plaats de slachtoffers, maar ook de advocaten en magistraten, de broodnodige moed, volharding en veerkracht.

Wat ons ook allemaal bezighield en houdt, zijn natuurlijk de strapatsen van Poetin en de oorlog in Oekraïne. Terwijl we meeleven met de vele oorlogsslachtoffers, voelen we ook hier de gevolgen. Energie, grondstoffen en de wekelijkse inkopen in de supermarkt werden een pak duurder. Het plaatst heel wat bedrijven voor grote moeilijkheden. Vele ondernemers stellen zich dan ook de vraag hoe ze zich daar tegen kunnen wapenen. En wat met de indexatie van de lonen van hun werknemers: de ene indexatie is de andere niet, blijkt algauw.

Op de onroerendgoedmarkt zitten zowel de huurders als de huiseigenaars met de handen in het haar. Mag je verhuurder zijnde huurprijzen fel indexeren, net nu het leven al zo duur is geworden, wil de huurder weten. En wat als samenleven in een appartementsgebouw onmogelijk wordt?

Wie een huis wil kopen of verkopen, ziet zich dan weer geconfronteerd met een schier onoverzichtelijke hoeveelheid attesten die hij of zij nodig heeft, tot en met het vorige maand in werking getreden asbestattest. En daarbovenop komt nog de impact van de geplande belastinghervorming op de vastgoedfiscaliteit.

Meningen, meningen, meningen

Meer dan ooit werden we het afgelopen jaar op sociale media overspoeld door meningen. Menigeen laat zich bij het spuien van zijn mening trouwens niet beperken door een gebrek aan kennis of kunde. Jubel probeert sinds begin dit jaar een beetje tegengewicht te bieden door eminente juristen en finance professionals onder de noemer van ‘Opiniemakers’ aan het woord te laten. Wie nadenkt over het recht is trouwens een beetje als een ornitholoog die vogels bestudeert (maar hoe dat zit laten we u liever door professor Fleerackers uitleggen).

Eminente juristen en finance professionals krijgen op Jubel het woord als ‘Opiniemakers

Het leidde tot een reeks genuanceerde, geïnformeerde en gedurfde meningen over de emmer met vijftig gaten die onze personenbelasting is, de Borealiswerf en zelfs de privacy-impact van de Zillionfilm.

U merkt het, veel om over na te denken, en er komt volgend jaar nog veel meer aan … houd dus Jubel in de gaten. In de tussentijd wenst Jubel u alvast een deugddoend jaareinde.

Wim Putzeys, hoofdredacteur Jubel


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.