Het flauwekulgehalte van een plechtige eed cover

20 jul 2022 | Column

Advocaten als grootverdieners en andere komkommers

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 20/07/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het is vakantie, zelfs voor diegenen die in deze verzengende hitte de schijn hooghouden bij te dragen tot het Bruto Nationaal Product. Onderhuids broeit er toch wat.

Vroeger noemde ze het “wet diverse bepalingen”. De vorige minister van justitie had het steevast over potpourriwetten. Allicht vond hij dat goed ruiken. De huidige minister diende zijn tweede ontwerp in “om justitie menselijker sneller en straffer te maken”. De benamingen verschillen, maar het blijven vergaarbakken van prutswerk hier en daar. Het nieuwe ontwerp wil o.m. art. 428 van het Gerechtelijk Wetboek afschaffen. Geen nationaliteitsvereiste meer om advocaat te mogen worden. Een opleiding in Belgisch recht zal volstaan. Oef, dus toch nog enige kennis van het recht vereist.

De ministerraad keurde ook een voorontwerp van wet goed waarbij wordt gesleuteld aan het statuut van de gerechtsdeurwaarders. Binnen die beroepsgroep zitten ze duidelijk niet allemaal niet op dezelfde golflengte. Het worden daar nog spannende tijden wanneer de tekst van het ontwerp het daglicht zal zien.

Tiktok is iets voor jongeren die gretig danspasjes willen imiteren. Via een op Linkedin verdwaald filmpje kon u zien dat daar ook aandacht is voor het lot van advocaten-stagiairs. “Als iemand nieuw start, start die als een stagiair. Ondergeschikt. Ge zijt ne stagiair. Ge weet er eigenlijk nog niks van. Als die persoon toekomt zijn we ook geneigd om die meteen vol te pompen met hoe wij het doen. We gaan ne keer uitleggen zie hoe dat da hier marcheert. Ik zeg niet dat da niet nodig is soms, maar het is wel zo dat wij de beginnersmind heel hard aantasten”. Aan het woord is de gewezen OVB-bestuurder bevoegd voor de toekomst van het beroep. Wil dat nu zeggen dat de stage op de schop moet, omdat daarmee de nieuwkomers worden bezoedeld met oude gewoonten en gedachten? Voorwaar een interessant debat. Is het oudemannenpraat om te hopen dat het debat wat ruimer gaat dan een tiktokquote? Wat is de rol van de ervaring van de ouwe rotten in het vak en is het nog nuttig die door te geven aan de nieuwe generatie?

Deze komkommertijd biedt de kans om bij te benen in de lectuurachterstand en ook het boek “het bewaren waard” van confrater Frank Judo ter hand te nemen. Het is een behoedzame enerzijds-anderzijdsanalyse van het conservatisme. Hij maakt een schrandere analyse van “ervaring”. “Nog niet zo heel lang geleden werd dat zonder lidwoord gebruikt. Het was een wat vaag begrip, dat je wel begreep, maar niet kon omschrijven. Vandaag praten we over ervaring bij voorkeur met een onbepaald lidwoord, of als het even kan zelfs in het meervoud. Met deze of gene ervaringen bedoelen we wat we vroeger belevenissen zouden hebben genoemd”. Zullen we de ervaring van de stagemeester vervangen door de belevenissen van de stagiair, al dan niet ondersteund door Tiktok?

Echt, 100.000 euro netto per maand? De advocatenbarometer had dit niet gespot. Of is het in zijn algemeenheid een wat dichterlijke overdrijving? Misschien een beetje fake-news?

In de media is vakantie synoniem voor komkommertijd. Het is een mengeling van reeds maanden geleden bedachte en uitgesponnen vermeend diepgravende en in schijfjes geserveerde thema’s, afgewisseld met uitgelichte banaliteiten of diepte-gesprekken. Dat laatste beoogde De Standaard door strafpleiter Walter Damen en Vlaams minister van justitie Zuhal Demir (al strekt de Vlaamse justitie zich enkel uit over de eerstelijnsbijstand en de justitiehuizen) met elkaar in discussie te laten gaan. Het gesprek kabbelde voort op het ritme van de komkommers, wat ironisch genoeg ook journalist Marc Reynebeau van dezelfde krant niet was ontgaan. Ironisch, want hij is aangesteld om dagelijks te berichten over de komkommertijd. Confrater Damen weet dat advocaten tien keer meer verdienen dan ministers. “Het moet zijn dat in dat vak goed wordt verdiend”. Damen geeft aan over welke orde van grootte we dan wel spreken: “100.000 euro per maand, netto”. De journalist weet immers dat een Vlaams minister 10.000 euro netto per maand opstrijkt. Echt, 100.000 euro netto per maand? De advocatenbarometer had dit niet gespot. Of is het in zijn algemeenheid een wat dichterlijke overdrijving? Misschien een beetje fake-news? Of toch maar een hele grote komkommer?

Het college van toezicht van de Orde van Vlaamse Balies heeft zopas een tweede jaarverslag uitgebracht. Sommigen willen dat dit orgaan de controleur van de stafhouders wordt. Het verslag blijft op de vlakte met veel enerzijdsen-en anderzijdsen. Het gevolg is dat het zelfs in deze nieuwsarme komkommertijd ongemerkt is voorbijgegaan. Misschien moet daar maar eens een Tiktokfilmpje over worden gemaakt.

Hugo Lamon

Onze columnist meester Hugo Lamon schreef ter gelegenheid van het eerste Jubel Zomermagazine een extra column. Download de Zomermagazine-pdf hier.

Lees hier eerdere columns van Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.