Pinterest voor advocaten cover
Pinterest voor advocaten

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 08/09/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Enkele weken geleden kreeg ik van een advocaat de vraag of Pinterest voor hem als advocaat een nuttig instrument zou kunnen zijn. In het verleden hebben we al kennis gemaakt met andere socialemediakanalen zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram. Pinterest kan daar inderdaad een nuttige aanvulling op zijn. In dit artikel hebben we het daarom over Pinterest voor advocaten. Wat is het? Hoe werkt het? Welke voordelen biedt het advocaten?. We zullen uitleggen hoe u aan de slag kunt en wat u kunt posten.

Wat is Pinterest?

De Nederlandstalige Wikipedia omschrijft Pinterest als "een digitaal prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte 'borden' bewaren om later te proberen of te kopen." Dat is niet echt accuraat. De Engelstalige Wikipedia doet het beter: "een dienst voor het delen van beelden en sociale media, ontworpen om het opslaan en ontdekken van informatie (specifiek "ideeën") op het internet mogelijk te maken met behulp van afbeeldingen, en op kleinere schaal, geanimeerde GIF's en video's, in de vorm van prikborden". Het is ook beschreven als een sociaal netwerk hulpmiddel voor visuele bookmarking. Eén auteur noemde het een visuele Twitter.

Pinterest is opgericht in december 2009 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco. Net als andere sociale media is het een gratis website die registratie vereist om te gebruiken. De dienst is momenteel toegankelijk via een webbrowser, en apps voor iOS, Android, en Windows 10 en 11 pc's. In februari 2022 had de dienst wereldwijd meer dan 430 miljoen maandelijks actieve gebruikers. (Dat is ongeveer 100 miljoen meer dan Twitter op dat moment). Interessant is dat meer dan 60% van de wereldwijde gebruikers vrouwen zijn.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het? Wat is de filosofie erachter? Denk aan digitale prikborden waar u uw interesses op kunt vastpinnen. (Vandaar de naam). Prikborden zijn verzamelingen van pins. U kunt meerdere prikborden maken, allemaal gewijd aan verschillende onderwerpen die u interesseren. Stel dat u surft op het web en u vindt een interessant artikel. Dan kunt u dat als een pin opslaan op een van uw prikborden. Het vastgepinde artikel krijgt een miniatuurafbeelding die samen met de titel van het artikel op uw prikbord wordt vertoond. Al uw pins worden visueel weergegeven op uw prikbord. De standaardinstelling is dat prikborden en pins toegankelijk zijn voor het publiek. Net als bij andere socialemedianetwerken kunt u andere gebruikers volgen of individuele prikborden. Pins die zijn opgeslagen op het bord van een gebruiker kunnen worden opgeslagen op het bord van een andere gebruiker.

Pinterest maakt gebruik van geavanceerde trefwoordanalyses om pins en borden aan te bevelen over onderwerpen die voor haar gebruikers interessant zijn.

Pinterest heeft een eigen terminologie. Het artikel van Allison C. Shields op LegalEase geeft de volgende mini-woordenlijst:

  • Pin: Een afbeelding of video die door een gebruiker op Pinterest wordt geplaatst.
  • Pinbord / Prikbord (Pinboard): Een verzameling pins gemaakt door een Pinterest gebruiker, meestal georganiseerd rond een bepaald thema.
  • Pinner: Een Pinterest gebruiker.
  • Pinning / Pinnen: De handeling van het plaatsen van inhoud op Pinterest.
  • Repinnen / herpinnen: Gebruikers kunnen content van anderen delen op Pinterest door te "re-pinnen" (het equivalent van "re-tweeten" op Twitter). Wanneer content opnieuw wordt gepind, ontvangt de oorspronkelijke "Pinner" een melding van Pinterest.

Welke voordelen biedt Pinterest voor advocaten?

Er zijn twee belangrijke gebieden waar Pinterest nuttig kan zijn voor advocaten. Dit zijn juridisch onderzoek en socialemediamarketing.

Onderzoek

De beschrijving van Pinterest als een visuele bookmarking tool is heel toepasselijk. Als advocaat kunt u verschillende prikborden maken om informatie te ordenen over de onderwerpen waarin u gespecialiseerd bent. Het is mogelijk om sub-boards aan te maken, wat helpt om de informatie te structureren.

Als familierechtadvocaat, bijvoorbeeld, kunt u prikborden maken voor huwelijk, adoptie, echtscheiding, voogdij, enz. En als u relevante informatie tegenkomt, kunt u die opslaan op het juiste bord of sub-board.

Bedenk wel dat Pinterest geen referentiesoftware is zoals Mendeley of Zotero. Maar het biedt wel een heel gemakkelijke manier om informatie bij te houden. Met de Pinterest browser add-on is het net zo gemakkelijk als op een knop klikken en dan het bord te kiezen waarop u de informatie wilt pinnen. Ook wetenswaardig is dat er zoiets bestaat als collaboratieve pinboards, wat betekent dat u andere mensen toegangsrechten tot uw pinboard kunt geven, zodat u met hen kunt samenwerken.

Marketing

Zoals alle sociale media kan Pinterest een nuttig marketingkanaal zijn. Prikborden en pins kunnen door het publiek worden bekeken. U kunt dus prikborden maken om informatie te verstrekken aan potentiële klanten.

En alle content die u maakt – blog, podcast, video's, afbeeldingen – moet u ook delen op pins. Met andere woorden, uw pins en prikborden bieden een extra manier om potentiële klanten naar uw content te leiden. Pinterest kan dus een nuttige contentmarketingtool zijn en kan zijn plaats hebben in uw contentmarketingstrategie.

Goed om weten is dat als u een businessaccount hebt, u toegang hebt tot analytics. Zo kunt u nagaan hoe uw pins presteren en of uw contentstrategie moet worden bijgesteld.

Aan de slag met Pinterest

Als u Pinterest nog niet eerder hebt gebruikt, kan het nuttig zijn om het eerst een tijdje als niet-professionele gebruiker te gebruiken om er vertrouwd mee te raken. Pinterest heeft ook zakelijke accounts (business accounts). Een van de voordelen van een zakelijke account is dat het analytics en metrics biedt. U kunt een zakelijke account kiezen wanneer u uw profiel aanmaakt, of u kunt later uw privé-account omzetten naar een zakelijke account.

Zodra u geregistreerd bent, maakt u uw profiel aan. Zorg ervoor dat u uw bedrijfsnaam vermeldt en een link naar uw website opneemt. Laat niet na om uw website te "verifiëren" met Pinterest. Geef een overtuigende professionele bio waarin u ingaat op enkele van de juridische materies waar uw potentiële cliënten mee te maken kunnen krijgen. Vergeet niet om uw locatie te vermelden. Voor uw profielfoto is het altijd beter om een foto van uzelf te gebruiken, in plaats van een bedrijfslogo. Foto’s zijn beter om iemands vertrouwend te winnen dan abstracte logo's.

Wat moet ik posten?

De vuistregel die voor andere sociale media geldt, geldt ook voor Pinterest. U wilt zowel professionele informatie plaatsen die relevant is voor uw potentiële klanten, als persoonlijke informatie. Juridische consumenten willen de persoon met wie ze te maken krijgen, leren kennen.

Zoals eerder gezegd, moet u altijd links opnemen naar de inhoud die u creëert: uw blog of vlog, uw podcast, alle artikelen die u op andere media publiceert. Geef ook links naar relevante pagina's op uw website. Net als bij andere sociale media is het ook hier een goede gewoonte om links op te nemen naar inhoud van andere advocaten over relevante onderwerpen.

Andere populaire items op Pinterest zijn citaten en/of oneliners, en "How-to" posts. U kunt foto's plaatsen van evenementen die u hebt bijgewoond of waar u hebt gesproken. U zou zelfs foto's van cliënten kunnen toevoegen, met hun toestemming. Uw pins moeten uitstralen waar u voor staat en de waarden en cultuur van uw advocatenkantoor illustreren. Met andere woorden, gebruik Pinterest om waarde te tonen en vertrouwen te winnen.

Om een aanhang te kweken, moet u ook interactie hebben met uw volgers en collega's. U kunt uw beste inhoud hergebruiken. Gebruik hashtags en trefwoorden, zodat cliënten uw pins gemakkelijk vinden.

Gebruik ten slotte de verstrekte statistieken om uw strategie te verfijnen.

Enkele aanvullende opmerkingen

Pinterest heeft onbeperkte toegang tot de volledige browsegeschiedenis die op uw apparaat is opgeslagen. Er kunnen dus zorgen zijn over privacy en vertrouwelijkheid. Dit is vooral het geval als u in uw advocatenkantoor cloudgebaseerde software gebruikt die via een browser werkt.

Een andere bekommernis is de schending van het auteursrecht. Valt het pinnen en re-pinnen op publiek toegankelijke borden onder het kopiëren en verspreiden van informatie, of valt dit onder "fair use"? Dat is niet altijd even duidelijk. Als vuistregel geldt dat als er een klacht is over een schending van het auteursrecht, Pinterest de pins zal verwijderen.

In zijn standaardinstelling heeft Pinterest de neiging om overactief te zijn in de meldingen die het verstuurt. U doet er goed om duidelijk te bepalen waarvoor u e-mails en meldingen wenst te krijgen.

Een vervelend aspect van Pinterest is dat het niet mogelijk is om bepaalde onderwerpen uit te sluiten. Als Pinterest denkt dat iets interessant voor u is omdat het interessant is voor andere mensen met dezelfde interesses, dan blijft u daarover suggesties krijgen. Er is een optie waar u kunt klikken op "Ik wil dit niet zien", maar dat helpt weinig.

Conclusie

Samengevat, Pinterest kan op twee manieren nuttig zijn voor advocaten. Het kan een voordelig extra socialemediamarketingkanaal zijn. Het is ook nuttig voor het bijhouden van uw juridisch onderzoek.

Bronnen

Cicero LawPack

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.