nationaal duurzaamheidsdebat

Jeff Keustermans

Jeff Keustermans (°1961) is advocaat en medeoprichter van advocatenkantoor & De Bandt in Brussel. Hij legt zich toe op intellectuele eigendom, media- en informaticarecht. Jeff studeerde in Antwerpen, Leuven en Los Angeles. Hij is lid van de balie te Brussel en New York. Hij schreef diverse boeken en tientallen artikelen over Belgisch en Europees recht en gaf lezingen in Praag, Londen, Munchen, Los Angeles en Amsterdam. Hij doceerde gastcolleges aan universiteiten in Leuven, Londen en Brussel en pleitte diverse keren voor het Europese Hof van Justitie te Luxemburg.

Naast zijn werk als advocaat ontwikkelde hij de training ‘SERVO Helder Groeien’ die stress en burn-out helpt te voorkomen en bijdraagt tot een bloeiende professionele en persoonlijke ontwikkeling. Over de efficiënte aanwending van de kenmerken van ons bewuste en onbewuste brein schreef hij in 2018 de syllabus “SERVO-training voor efficiënt beheer van je energie en tijd”. Op Jubel schrijft hij open en behulpzaam over stress en burn-out voorkomen in de juridische wereld. In dit interview deelt hij zijn ervaringen en inzichten.

In zijn vrije tijd is Jeff ook eindredacteur van het Italiëtijdschrift Non Solo Italia.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het menselijke brein herhaalt voortdurend patronen. Dat is op zich niet fout, want we sparen er veel energie mee uit. Althans wanneer die patronen behulpzaam zijn.

Je staat elke dag op en handelt enkele taken af in dezelfde volgorde en op dezelfde manier. Je rijdt via dezelfde weg naar je werk. Als er op een dag werken zijn, zoek je een andere route… en die blijf je dan volgen, vaak geruime tijd nadat de werken zijn afgelopen. Met andere woorden: als je niet ingrijpt, doe je altijd hetzelfde. Nochtans kan veranderen gemakkelijker dan je denkt.

Wanneer je in een vliegtuig stapt, ga je naar rechts. Je zet je in de passagiersruimte en maakt mee wat er te gebeuren valt. In je eigen leven kan je evenwel ook naar links gaan: naar jouw cockpit. Je kunt zelf aan het stuur plaatsnemen.

Besteed elke ochtend een minuut om te overlopen hoe jij je wil voelen die dag. En beslis bewust om op die dag dan ook zo te zijn: Energiek? Vastberaden? Geduldig? Rustig? Vriendelijk? Sta daar even bij stil en laat dan de dag beginnen. Je zal verbaasd zijn hoe je op zo’n eenvoudige manier al verandering kan realiseren. Probeer het.

Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, als je eenmaal je brein begint te oefenen. Je kan ook leren om je automatische piloot in te stellen. Zo vliegt jouw vliegtuig hoe jij wilt en onderga je niet meer wat je tot nu toe zomaar gewoon liet gebeuren.

“Als je altijd hetzelfde doet, kan je geen ander resultaat verwachten!” zei Albert Einstein.

Meer over het instellen van jouw automatische piloot en breintrainingen voor intense beroepen:

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.