Expertise Kantoor & beleid

Blij met een nieuwe e-mail? Is het ‘ping’ of ‘pfff’?

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

Voel je nog vreugde bij een melding van een nieuwe e-mail? Misschien is het wel een nieuwe cliënt! Of voel je eerder een zucht opkomen?

Het is moeilijk te achterhalen of de zucht te wijten is aan een te grote werklast of aan een verkeerde basishouding. Als je het gevoel hebt dat je te veel werkt, is het natuurlijk verstandig daarin te minderen. In ‘Benedictijns leiderschap – De Regel van Benedictus als inspiratiebron’ pleit Yvonne Nieuwenhuijs voor het respecteren van ritme in het werk. Bovendien stijgt ons concentratievermogen wanneer we gedurende de dag nu en dan een onderbreking inlassen, maar ook wanneer we om de zoveel tijd échte vakantie nemen.

Maar als je reeds doseert, of als je ‘zin in werk’ niet terugkomt nadat je meer mate houdt, is de kans groot dat een verkeerde basishouding hier de oorzaak van is. Daardoor verlies je energie. Als je je goed voelt op vrije dagen en weerstand voelt als het werk nadert, is er wellicht meer nodig dan enkel wat rust inbouwen.

Kan je dan opnieuw van je werk gaan houden? Ja, dat kan. Je kan leren om de juiste houding aan te nemen zodat het energieverlies stopt en de ‘goesting’ volop terugkomt. Uit onderzoek is gebleken dat als je gedurende zes weken je houding wijzigt, er in je brein effectief fysische veranderingen optreden, zodat de bereikte verandering zich gemakkelijker handhaaft. Je brein dat zich aanpast op een wijze die zichtbaar is op een hersenscan noemt men ‘neuroplasticiteit’. Vele zaken waarvan je in eerste instantie denkt dat ze onveranderlijk zijn hoeven helemaal niet zo te blijven. Het aanpassingsvermogen van ons brein is veel groter dan lang werd gedacht. Je kan dus heel wat veranderen.

Onderzoek van Prof. John Bargh (Yale University) heeft aangetoond dat werken met de kracht van je onbewuste brein aangewezen is als je efficiënte controle over jezelf wil bekomen en als je dingen wil veranderen. Werken met de kracht van je onbewuste brein kan je leren. Meer nog, het is zelfs gemakkelijker dan fietsen of zwemmen.

Ons brein is een van onze belangrijkste organen. Het is uitermate relevant voor ons werk, onze relaties, ons welzijn. Hoelang is het geleden dat je nog hebt stil gestaan bij de werking van je brein? Is dat niet vreemd voor zoiets belangrijks? Ik werd ertoe gedwongen toen ik enkel jaren geleden vastliep. Maar ook als je perfect denkt te functioneren, kan je heel wat bijleren om je werk en leven te optimaliseren.

Meer informatie over ‘Helder groeien’ en de SERVO-trainingen voor efficiënt beheer van je tijd en energie, specifiek voor juridische en andere intense beroepen, vind je via deze links:

Jeff Keustermans

Andere teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Bronnen

Yvonne Nieuwenhuijs, Benedictijns leiderschap – De Regel van Benedictus als inspiratiebron, Uitgeverij Ten Have, 2012, 170 blz.

Daniel Siegel, M.D., Mindsight – The new science of personal transformation, 2011, Bantam Books, 314 blz.

John Bargh, Het verborgen brein – Hoe het onbewuste ons gedrag bepaalt, 2018, Hollands Diep, 461 blz.

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.