28 aug 2019 | Column

Justitie in de augustushitte

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/08/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg (LAMON LAW).
Hij mengt zich regelmatig in het maatschappelijk debat over justitie.

Iedere woensdag maakt hij op Jubel een persoonlijke beschouwing.

Er is weinig geweten over het verloop van de formatiegesprekken voor een federale en een Vlaamse regering. De journalisten weten blijkbaar niet wat er gebeurt en de optimisten zien dat als een goed teken: geen nieuws is dus geen gelekt nieuws en derhalve blijkbaar goed nieuws. Het Belang van Limburg stelde zich in vette letters de vraag “Krijgt Vlaamse regering een eigen minister van justitie?” (23/8). Dat lijkt misschien toch wat misleidend, al is het zo dat sinds de zesde staatshervorming een aantal justitiebevoegdheden werden geregionaliseerd. De gemeenschappen en gewesten hebben nu inspraak bij het vervolgingsbeleid binnen hun eigen bevoegdheden en  ze zijn gedeeltelijk bevoegd voor de uitvoering van straffen die de rechtbanken opleggen. Zo behoren ook de justitiehuizen tot de bevoegdheid van de Vlaamse regering  (met onder meer het slachtofferonthaal en de begeleiding van veroordeelden evenals de controle bij alternatieve straffen, het elektronisch toezicht). Ook de ‘jeugdgevangenissen’ van Everberg en Tongeren zijn Vlaamse bevoegdheid.  Die zaten nu bij de Vlaamse minister van welzijn, wat logisch leek. Een Vlaamse minister “van justitie” is dan ook een wat misleidende omschrijving, tenzij er een nog onuitgesproken andere agenda zou zijn.

Omdat er geen nieuws is over de regeringsvorming vullen de kranten de justitiepagina’s met ander nieuws. Het Laatste Nieuws wist te melden dat “seks in de gevangenis taboe blijft” (20/8). Uit wetenschappelijk onderzoek zou gebleken zijn dat gevangenen met een vaste partner het gelukkigst zijn over hun seksleven.  En  de krant weet ook te melden “dat uit de gegevens van 122 mannelijke gedetineerden blijkt “dat meer dan de helft minstens wekelijks masturbeert”. Voor het geval u het zou gemist hebben, bij deze.  De Tijd (22/8) wist dan weer te melden dat gedetineerden die werken vanaf volgend jaar een hoger minimumloon krijgen. “Ze zullen minstens 0,75 euro per uur krijgen, ook als stakende cipiers hen verhinderen te werken”. Let wel, het gaat om minimumlonen, maar de krant weet ook dat het maximumloon 4 euro bedraagt, die verder ook nog wist te melden dat elk jaar voor 6 miljoen uur aan arbeid wordt gepresteerd in onze gevangenissen.

Het gevangeniswezen kreeg ook aandacht in Het Nieuwsblad (20/8). In een regionale editie was een pagina zichtbaar te klein om de verontwaardiging van de plaatselijke bevolking te kunnen verwoorden. In vette letters: “Gedetineerden die op straat kunnen rondlopen: dat zien dorpsbewoners helemaal niet zitten”, gevolgd met: “Transitiehuis voor gevangenen zou in januari 2020 in Waals-Brabantse buurgemeente openen”.  Blijkbaar zorgt de komst van een zogenaamd transitiehuis voor gedetineerden in de Waals-Brabantse gemeente Mark  voor grote ongerustheid in de Vlaamse gemeente Herne. De burgemeester van die gemeente verklaart aan de krant dat het schepencollege beslist heeft “om bij justitie de nodige informatie op te vragen. Zo zijn we zelf ook op de hoogte”. Dat lijkt inderdaad een goed plan.

De aandacht ging dus in de afgelopen week eens te meer veelal naar het strafrecht. Enkel in Trends (22/8) werd uit een ander vaatje getapt en werd nog even gereflecteerd over de nieuwe wet om de rechtsbijstandsverzekering te stimuleren. Daar wordt opgemerkt dat de belangrijkste verzekeraars hun premie met 120 euro hebben verhoogd. “Zo blijft het netto 4 euro belastingvoordeel over”.  Het artikel vervolgt:  “Voorts wijst het voorbeeld van de rechtsbijstandsverzekering dat het voordeel niet altijd terechtkomt bij diegenen voor wie het bedoeld is. (…) Fiscale snoepjes kunnen ook leiden tot macro-economisch perverse gevolgen”. Zo gaat dat in dat artikel nog wel even door (het is een opiniestuk), waarbij in het slot de wens geuit om politici de vinden “met durf die het collectieve belang en de lange termijn voor ogen hebben”. Klinkt goed, maar misschien toch goed om op korte termijn ook regeringen te hebben.

En de televisie bij dit alles?  Op de TV-zender vier is het negende seizoen van “De Rechtbank” inmiddels afgetrapt. Het ware leven van de rechtbank, zoals dat heet. Vooraf werden enkele “nieuwe gezichten” aangekondigd (alsof er een nieuwe James Bond in de uitzending zat).  Het Nieuwsblad  (26/8) had meteen ook een diepzinnige analyse klaar: De vrederechter van Gent draagt een strikdas (goed voor de kop: “Rechtspraak met een vlinderdas”), maar ook dat de vrederechter van  Jette bekend staat “als streng maar begripvol voor mensen in moeilijke situaties”. En tot slot, voor zover u het gemist heeft: de Limburgse correctionele rechter Pieter-Jan Steverlinck is de neef van muzikant Jasper Steverlinck.

Wanneer stopt nu precies de komkommertijd?

Hugo LAMON

Meer blogposts lezen van Hugo Lamon? Dat kan hier!

‘Jubelende Justitie’ vanaf nu verkrijgbaar! 

Wekelijks verschijnt de blog ‘Lamon op woensdag’ op Jubel. Hugo Lamon bespreekt er telkens een actueel onderwerp over de wereld van het recht, de balie of justitie in het algemeen. Hij lokt soms een maatschappelijk debat uit en zet daarmee onderwerpen op de agenda.

Hij koos resoluut voor het internet als medium. De blogs worden elke week gretig gedeeld op sociale media en geven aanleiding tot vaak interessante interactie. KnopsPublishing bundelt deze nu in een boek, omdat de standpunten ook los van de actualiteit van de dag relevant blijven. Bij iedere blogpost wordt nu een kort naschrift opgenomen, wat aanleiding geeft tot verrassende nieuwe inzichten en wendingen.

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar via de webshop van KnopsBooks.

 

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.