Wat als je partner begint te dementeren...
Hoe ga je best om met financiële, juridische en fiscale zorgvragen?

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 27/06/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

“Regel tijdig je zaken, verlicht een zorg voor later”
Hoe ga je het beste om met financiële, juridische en fiscale zorgvragen?

Wat als… Zo beginnen de grappige sketches van een gelijknamig televisieprogramma. Maar zo starten ook de thema’s in het boek Financiële zorgvragen, in goede en kwade dagen. Wat als je zorgenkind meerderjarig wordt? Wat als je ouder de opname in een zorginstelling niet zelf kan betalen? Wat als…

Wie zelf of als mantelzorger betrokken raakt in een zorgsituatie krijgt veel te slikken. De zorg op zich is uiteraard het belangrijkste aandachtspunt. Maar er is meer. Want welke financiële, juridische en fiscale instrumenten bestaan er om op de best mogelijke manier met zorgsituaties om te gaan? Op die vraag wou Ingrid Stevens graag een begrijpelijk antwoord geven. Samen met een team experten stelde ze het boek Financiële zorgvragen, in goede en kwade dagen samen.


Ingrid Stevens
: “Een beperking, dementie of psychische problemen: in elke familie heeft wel iemand een zorg. Als private banker hoor ik van cliënten met een kind met een beperking regelmatig: wat als wij er niet meer zijn? Wie zal dan voor ons kind zorgen? Gaan mijn andere kinderen de zorg op zich nemen? Zal hij of zij in een andere instelling terecht komen? Moeilijke vragen. Maar onder het cliënteel vind je ook oudere mensen. Dementie is helaas geen unicum meer. Het komt vaak stilletjes binnen in het gezin. Kinderen stellen me dan vragen als: Mijn vader is aan het dementeren. Er is niets geregeld, hoe kunnen we zijn zaken nog in orde brengen?

Concreet:

Wat als je partner begint te dementeren… Wat kan je als mantelzorger op juridisch vlak in orde brengen?
Ingrid Stevens: “De wet op bewindvoering is sinds eind 2014 totaal veranderd. Vroeger was het een alles of niets situatie: je kon een volmacht geven, maar als je handelingsonbekwaam werd, verviel die. Nu kan je al heel persoonlijk en op maat zaken regelen. Een handig instrument daarvoor is de voorzorgsvolmacht, ook buitengerechtelijke bescherming genoemd. Het is een volmacht die je vooraf geeft aan iemand om je goederen te beheren en die in werking treedt wanneer je niet meer handelingsbekwaam bent. Dat is vrij nieuw, maar zeker voor mantelzorgers heel belangrijk.”

Welk risico loop je als je zo’n volmacht niet tijdig vastlegt?
Ingrid Stevens: je partner is enorm ziek en niet meer handelingsbekwaam. De ziekte maakte het bijvoorbeeld onmogelijk om in de huidige, te grote woning te blijven. Een verhuis en de verkoop van het huis dringt zich op. Dan wordt dat een lastige kwestie. Voor de verkoop van een gezinswoning heb je namelijk twee handtekeningen nodig, maar je partner is niet meer handelingsbekwaam. Dan moet je naar de vrederechter en wordt het moeilijk. Het kan leiden tot een administratieve rompslomp, je bent niet zeker of je zelf wel als bewindvoerder benoemd zal worden. Met een voorzorgsvolmacht regel je dat op voorhand. Als de situatie zich dan stelt, sta je al heel ver.”

We blijven op latere leeftijd steeds langer gezond en actief. Maar plots kan het te laat zijn. Mevrouw Stevens raadt iedereen aan tijdig bezig te zijn met zaken zoals successieplanning en bewindvoering. Met die voorzorgsvolmacht is er nu de mogelijkheid. Later kan je die ook altijd intrekken en veranderen. Dat zorgt voor zekerheid.”

Het volledig interview met Mevrouw Stevens leest u hier.
Het boek waarover sprake is in bovenstaand artikel vindt u hier.
Financiële zorgvragen

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.