17 jan 2018 | Column

De onmacht van advocaten en magistraten

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 17/01/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.
Iedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Deze week kreeg de zoveelste campagne om ons allemaal een hart onder de riem te steken aandacht van de media. Het is allicht weinig advocaten en magistraten opgevallen, maar maandag startte de actie “30 dagen zonder klagen”, een uitdaging om een maand lang positiever in het leven te staan. Alle aandacht dus voor de positivo’s onder ons. Voor de partners in justitie veel meer dan gewoon een uitdaging.

De dag na de start van de campagne opende “De Standaard” over de volledige eerste pagina met een titel die er niet om loog: “Magistraten schieten hervorming Geens af”. Daaronder in het vet, voor wie nog even twijfelde: “onbetaalbaar, onwerkbaar, onaanvaardbaar”. Dat is niets meer dan het bikkelharde oordeel van het Openbaar Ministerie over de voorstellen van de minister van Justitie rond een nieuw wetboek van strafvordering. Oeps, de gedachte om even niet te klagen lijkt meer dan veraf.  Al eindigt het artikel met iets wat met wat goede wil als een positieve noot kan worden beschouwd: voor het Openbaar Ministerie hoeft een grote omwenteling niet en volstaan gerichte aanpassingen. “Het is tijd dat de juridische rust terugkeert”, vinden ze.

De terugkeer naar de “juridische rust” is ook iets wat in advocatenkringen steeds vaker opduikt. De Chinese filosoof Lao Tse (ca 600 v. Chr.) was allicht al zo’n positivo avant la lettre wanneer hij liet optekenen dat als je troebel water met rust laat,  het vanzelf helder wordt. Laten we het hopen, al zullen de hervormingen toch niet stoppen.

Samen met die hang naar juridische rust, klinkt ook steeds vaker de klacht niet begrepen te worden, of toch minstens niet gehoord. Het kan verbazing  wekken dat te horen uit de mond van magistraten of advocaten. Is het echt zo dat er te weinig rekening wordt gehouden met wat er leeft “aan de basis”?

Gek is wel dat de aangekondigde verkiezingen voor de “Adviesraad voor de magistratuur” (voorzien voor 2 februari a.s.) wordt afgeblazen. Die raad geeft advies en pleegt overleg met de minister van justitie en het parlement over “het statuut, de rechten en de werkomstandigheden van de magistratuur”. Het is dus een democratisch middel voor de magistratuur om een stem te laten horen in het debat over allerhande hervormingen. Blijkbaar werden de verkiezingen verdaagd omdat er te weinig kandidaten waren. Het is niet eenvoudig om daar een positieve kijk op te hebben.

Vooraleer de magistraten zich nu in een kramp terugtrekken is het misschien goed om ook even naar de advocatuur te kijken. Kunnen we dan positiever worden? Dat valt natuurlijk nog te bekijken. Ook advocaten vinden vaak dat “Brussel” (waarmee ze dan smalend naar de Orde van Vlaamse Balies wijzen) te weinig voor hen doet. In een snel veranderende juridische omgeving met een aan snel tempo wijzigende invulling van het beroep van advocaat, wordt er met nogal kritische argwaan gekeken naar wat de beroepsorde al dan niet (en in hun ogen vooral niet) doet.  Positief denken is dan een ware krachttoer. Zou het helpen om even te zeggen dat daar gedacht wordt aan de modernisering van de structuren, om op die manier een groter draagkracht te genereren? En dat er ook vele dingen gebeuren om de positie van de rechtzoekende én van de advocaat te verbeteren, maar dat advocaten vaak niet de moeite doen om zich hierover te informeren? Maar laten we positief blijven, er is nog steeds de week na week stijgende groep die op woensdag hier even komt piepen over  wat er nu weer over justitie wordt geschreven? Misschien een klein positief signaal, zeker in deze maand waar van ons enige inspanning op dat vlak wordt gevraagd.

Berusting is de moed van de onmacht. Laten we het dus niet bij beschouwingen houden. De juridische wereld vraag om actie en engagement.

Hugo LAMON

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse BaliesIedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Lees hier alle artikels van ‘LAMON op woensdag’.

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.