20 dec 2017 | Column

Cokesnuivende advocaten: Ewa ja?

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 20/12/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.
Iedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

De advocatuur was ook de afgelopen dagen weer voorwerp van allerhande mediaberichten. Een anonieme drugsdealer verklaarde stoer in de Pano-uitzending op televisie dat hij ook coke verkoopt aan Antwerpse advocaten. Oeps, het werd een gretig verspreid nieuwsfeit. Als het al zo zou zijn dat drugs in brede lagen van de bevolking afnemers vindt, wat de reportage suggereert maar niet echt bewijst, is er geen enkele reden waarom de advocatuur daaraan zou ontsnappen. Misschien is het door het kinderprogramma Karrewiet tot woord van het jaar uitgeroepen “Ewa ja?” wel het enig mogelijke antwoord op dat bericht. “Ewa ja” betekent zoveel als awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van. Het woord werd populair door het liedje van rappersduo SLM. Het drukt een zeker ongenoegen uit, maar ook vastberadenheid en hoop. Niet echt iets om nog veel over te schrijven, ook niet in deze blog.

Eigenlijk wil ik het over een geheel andere gebeurtenis hebben van deze week, maar als ik dat in de titel zou zetten had u het bericht niet opengedaan. Mijn excuses dus van die cokesnuivende advocaten, want ik wil het over advocaten en mensenrechten hebben. Dat is niet altijd een onderwerp dat de geesten beroert en de aandacht is ook afhankelijk van de politieke omstandigheden en helaas soms van het humeur van de dag.

Binnen de Raad van Europa was er deze week bijzondere aandacht voor de werkomstandigheden van advocaten. Er werd binnen de commissie “juridische zaken en mensenrechten” van de parlementaire assemblee gestemd over het rapport van het Belgisch parlementslid Sabien Lahaye-Battheu, die pleit voor “une convention européenne sur la profession d’avocat”. Er zal definitief over worden gestemd op 28 januari a.s. in de plenaire vergadering.

Wie het verslag van die commissie juridische zaken leest, wordt er niet echt vrolijk van. In verschillende landen, die nochtans lid zijn van de Raad van Europa, worden advocaten vervolgd, gevangen gezet en soms ook fysiek mishandeld alleen maar omdat ze hun plicht doen en rechtzoekenden in moeilijke omstandigheden bijstaan. Je bent dus best geen advocaat in landen als Azerbeidzjan, Turkije of Oekraïne. Het verslag maakt echter ook melding van zorgwekkende behandelingen van advocaten in bijvoorbeeld Frankrijk (waar een advocate doodsbedreigingen ontving omdat ze migranten verdedigde) of Georgië (waar een advocaat fysiek werd aangevallen door de chef van een politiecommissariaat waar hij een cliënt bijstond). Er zijn ook voorbeelden bekend van ongeoorloofde druk op advocaten in Griekenland, Het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Estland, Servië enz… De lijst is lang. Het mensenrechtenverdrag is dus geen garantie voor een volwaardig onafhankelijke advocatuur, zo blijkt. Daar zou zeker meer ruchtbaarheid aan mogen worden gegeven en nu vergeeft u mij misschien wel mijn misleidende titel boven dit stuk.

Interessant is dat binnen de Raad van Europa nu wordt nagedacht over een grotere bescherming voor de advocaten, nu de wijze waarop ze hun beroep moeten uitoefenen in vele landen verontrustend is (“préoccupante” volgens de Franse tekst), alhoewel ze het Europees mensenrechtenverdrag hebben onderschreven.

Een goed uitgebouwde onafhankelijke advocatuur is cruciaal voor het respect van de rechtstaat en de bescherming van de mensenrechten. Die principes liggen vast in verschillende internationale teksten, maar ze moeten meer afdwingbaar worden gemaakt. Er moet ook, volgens de betrokken commissie, een systeem worden uitgewerkt om sneller te kunnen optreden wanneer die rechten ernstig in gevaar zijn.

De commissie heeft grondig werk geleverd en organiseerde hoorzittingen in Straatsburg, Parijs en Brussel met vertegenwoordigers van (internationale) advocatenverenigingen. De discussies die daarop volgden toonden ook aan dat er ook wat lobbywerk aan te pas kwam. In de eerste teksten was er ook sprake van een nood aan bijzondere bescherming voor bedrijfsjuristen, maar die beschouwingen haalden de eindtekst niet.

Dit initiatief verdient ook de aandacht van de Vlaamse advocatuur. De verworvenheden waarover wij beschikken, met de onafhankelijkheid en het beroepsgeheim als speerpunten, kunnen snel op de helling komen te staan. De talrijke voorbeelden in het rapport in landen die zich democratisch noemen bewijzen dat. Het is goed dat we dat niet vergeten, want het raakt aan de essentie van het beroep van advocaat.

Hugo LAMON

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse BaliesIedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Lees hier alle artikels van ‘LAMON op woensdag’.

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

3 Reacties

3 Reacties

 1. Geert pauwels

  Hugo vergeet de Spaanse repressie tegen Catalanen en Catalaanse advocaten die openlijk de onafhankelijkheid verdedigen niet, het volstaat je openlijk voor onafhankelijkheid uit te spreken om geschorst te worden

  Antwoord
 2. Bonne

  Dit is geen nieuws !
  Jaren geleden werd de vete tussen de Antwerpse en de Gentse balie aangescherpt door uitspraken van Meester Hans RIEDER.

  Antwoord
 3. Le Roy

  In het recht zijn er een aantal principes:
  1. zoals minister Geens nog gisteren heeft verklaard recht = politiek
  2, rechtvaardigheid en juistheid zijn GEEN juridische begrippen
  3, first we kill all the lawyers (ook vastgelegd in de wet van de 22 priarial II – en nooit afgeschaft)
  4, si on veut la justice il faut tuer tous les juges

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.