Elektronische betekening

28 feb 2017 | Actualia, Algemeen

Een vrederechter uit Vilvoorde, die meer doet dan recht spreken.

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/02/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Zowel de juridische als de artistieke wereld beleven boeiende, maar niet altijd evidente tijden. Toch moeten we vaststellen dat zowel ‘het recht’ als de ‘kunst’ een uitzonderlijke plaats innemen in onze samenleving. In beide werelden worden steeds weer grenzen verlegd. Daar waar het in de kunstwereld toegelaten is om wat warrig en confuus te zijn, hanteert men in de juridische wereld andere maatstaven.

Toch leven beide werelden van ‘tegenspraak’ en ‘conflict’. In de kunstwereld kan alles, het grote naast het kleine, het vervelende naast het fantastische, het goedkope naast het dure. In de juridische wereld is het speelterrein beter omlijnd. Daar zorgen de wetgever, de advocaten en de magistraten voor. Toch stel ik doorheen de jaren vast dat zowel in de kunst als in de juridische wereld men er steeds weer in slaagt om alle gevaarlijke klippen te overleven, en dit omdat beiden zichzelf voortdurend in vraag stellen.

Sommige actoren uit de juridische wereld, advocaten, magistraten, slagen erin beide werelden met elkaar te verzoenen. Meer nog: zij huldigen het ‘mecenaat’ en slagen erin het beste uit zowel de juridische als de kunstwereld aan te wenden voor het goede doel. De Vilvoordse Vrederechter Gilbert Putteman, is reeds jaren gefascineerd, of sterker nog gepassioneerd door de kunstwereld. De kunst bezorgt hem een innerlijk evenwicht, hetwelk hem toelaat om zijn taak als nabijheidsrechter beter uit te oefenen. Diezelfde kunst helpt hem dan om aan bepaalde noden in de samenleving te verhelpen.

Thans is hij erin geslaagd, tesamen met de gemeente Machelen, om een indrukwekkende reeks aan topkunstenaars te laten exposeren in één van Vlaanderens mooiste barokkastelen, meer bepaald  in het zopas gerestaureerde kasteel Beaulieu te Machelen. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de MS kliniek te Melsbroek. Alzo hoopt men medisch materiaal te kunnen aanschaffen, hetwelk het dagdagelijks leven van de MS patiënten moet draaglijker maken. Meteen is bewezen dat zowel de juridische als de artistieke wereld zich beiden kunnen inzetten voor het goede doel. Dat feit op zichzelf is al “een kunst”. Tevens is meteen aangetoond dat de nabijheidsrechter, die de vrederechter bij uistek is, niet troont, maar dat hij zeer kort bij de hulpbehoevende staat ( en dit in de meest ruime zin van het woord). Voor meer info m.b.t. het artistieke gedeelte, verwijzen we graag naar de website, die het ambitieuze project ondersteunt.
www.beaulieu2017.be

Auteur: Gilbert Putteman – vrederechter

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.