Pedofiliehandboeken worden expliciet strafbaar cover

13 jan 2023 | Criminal Law

Pedofiliehandboeken worden expliciet strafbaar

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/01/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Wie in ons land zogenoemde pedofiliehandboeken vervaardigt, bezit of verspreidt, riskeert binnenkort een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne stelt dit immers strafbaar in het ontwerp van het nieuwe Strafwetboek.

Op het internet circuleren handboeken onder pedofielen, met tips om kinderen te misbruiken, bewijsmateriaal te verwijderen en de politie te omzeilen. De Federale Gerechtelijke Politie trof deze pedofiliehandboeken reeds meermaals aan op het internet, het dark web of op computers van verdachten. Hoewel er in de meeste gevallen andere strafbare feiten gebeurd zijn waaruit een veroordeling kan volgen, zijn het vervaardigen, bezitten of verspreiden van pedofiliehandboeken niet steeds expliciet strafbaar. Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), die werkt aan een Europees verbod op de handboeken, wees reeds eerder op deze lacune in de Belgische wetgeving. Daar komt verandering in. Voor het bezitten, vervaardigen en verspreiden zullen gevangenisstraffen gelden van drie tot vijf jaar.

De bestaande voorbeelden van pedofiliehandboeken zijn weerzinwekkend. Op een haast pedagogische manier worden in de vaak meer dan 1.000 pagina’s tellende pedofiliehandboeken instructies en tips gegeven om kinderen te benaderen, op hun gemak te stellen, vertrouwen te winnen en te misbruiken. Ook staan er tal van technische richtlijnen in over het encrypteren van bestanden, het vermijden van traceerbare communicatie, het verwijderen van bewijsmateriaal en het uitwissen van sporen voor forensisch onderzoek. Deze handleidingen zetten aan tot kindermisbruik, maken kinderen extra kwetsbaar en hier moet bijgevolg streng tegen opgetreden worden.

Het seksueel strafrecht stelt deze boeken reeds strafbaar indien er suggestieve of expliciete foto’s of tekeningen van minderjarigen in voorkomen. Een rechter kan tevens tenlasteleggingen zoals aanzetten tot ontucht van minderjarigen of aanzetten tot prostitutie van minderjarigen hanteren bij een veroordeling. Bovendien is er meestal al sprake van een ander misdrijf indien deze handboeken ontdekt worden bij pedofielen. Toch bestaat de kans op een vrijspraak indien deze pedofiliehandboeken op een zodanig subtiele en omfloerste wijze worden geformuleerd. Om dit onmogelijk te maken en om duidelijk te maken dat dergelijke verwerpelijke praktijken onaanvaardbaar zijn, werd het bezitten, vervaardigen en verspreiden van pedofiliehandboeken daarom expliciet opgenomen in het ontwerp van nieuw Strafwetboek dat minister van Justitie Van Quickenborne uitwerkte.

In het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland is het bezitten en verspreiden van deze handboeken reeds strafbaar. In Nederland werkt de minister van Justitie aan een wetsontwerp hieromtrent. Europarlementslid Hilde Vautmans pleitte reeds voor een Europees verbod op pedofiliehandboeken. Ook in ons land zal dit strafbaar worden onder het voorstel van nieuw Strafwetboek. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft daartoe een nieuwe strafbaarstelling ingeschreven in het ontwerp van nieuw Strafwetboek, waarover de regering eind oktober reeds een akkoord bereikte.

Zes maanden tot vijf jaar gevangenisstraf

Het nieuwe artikel in het wetsontwerp maakt ten eerste het vervaardigen en verspreiden van inhoud die bedoeld is om het plegen van seksueel misbruik ten aanzien van een minderjarige te bevorderen, strafbaar. Er werd een ruime omschrijving gehanteerd om ervoor te zorgen dat misbruikhandboeken niet telkens aangepast worden om buiten de jurisdictie te vallen. Ook het bezitten en het verwerven van deze inhoud is strafbaar. Zowel vervaardigen, verspreiden, bezitten en verwerven van deze handboeken worden bestraft binnen niveau 3, namelijk met drie tot vijf jaar gevangenisstraf of een behandeling onder vrijheidsberoving van twee tot vier jaar. Wie zich louter toegang verschaft tot deze inhoud door middel van informatie- en communicatietechnologie, zonder het vervaardigen, verspreiden, bezitten en verwerven, wordt bestraft binnen niveau 2, namelijk zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf, een behandeling onder vrijheidsberoving van zes maanden tot maximum twee jaar, een straf onder elektronisch toezicht, een werkstraf of een probatiestraf.

“Pedofiliehandboeken zijn weerzinwekkend”, reageert Van Quickenborne. Ze zetten aan tot kindermisbruik en maken kinderen extra kwetsbaar. Hier moet bijgevolg streng tegen opgetreden worden. Meestal is er al sprake van een ander misdrijf indien deze handboeken ontdekt worden en kan Justitie vervolgen. Toch bestaat de kans op een vrijspraak indien deze pedofiliehandboeken op een zodanig subtiele en omfloerste wijze worden geformuleerd. Dat mensen die zich met zo’n verderfelijke praktijken inlaten toch vrijuit zouden kunnen gaan, is onaanvaardbaar. Daarom voorzien we een nieuwe strafbaarstelling in het nieuw Strafwetboek. Bezit, vervaardigen en verspreiden van pedofiliehandboeken zal worden bestraft met 3 tot 5 jaar gevangenisstraf.”

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.