19 feb 2020 | Legal Tech (IT & IP)

Juridische informaticavoorspellingen voor 2020

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 19/02/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In twee eerdere artikelen hebben we aandacht besteed aan de juridische-technologische trends van 2019. De meeste daarvan zullen naar verwachting in 2020 worden voortgezet. Daarnaast hebben verschillende auteurs hun eigen voorspellingen gedaan over wat juridische informatica in 2020 zal brengen. We vatten hieronder de meest interessante en belangrijkste voorspellingen samen.

Als we naar alle voorspellingen kijken, dan zijn er drie elementen die opvallen. Het eerste is de alomtegenwoordigheid van de artificiële intelligentie (AI). Of het nu gaat om juridische dienstverlening (aan zowel advocaten als juridische consumenten), marketing, cybersecurity, eDiscovery, etc., er is in 2020 geen ontkomen aan AI. Ten tweede lijkt de algemene mantra voor 2020 ‘automatiseren, automatiseren, automatiseren’ te zijn. En ten derde wordt ook de cloud steeds meer alomtegenwoordig.

Markt

De rechterlijke macht begint eindelijk haar achterstand weg te werken op het gebied van juridische technologie en automatisering. Auteurs voorspellen een toename in online rechtbanken, in rechtbanken die casemanagementsoftware gaan gebruiken en in het gebruik van juridische analysesoftware om de besluitvorming te versnellen.

Als het gaat om de dienstverleners op de juridische markt, verwachten de deskundigen een aantal sector-overschrijdende samenwerkingen, waarbij spelers uit andere markten (bijv. boekhouding, analyse & datamining) hun krachten bundelen met juridische dienstverleners.

De trend waarbij advocatenkantoren worden gerund als bedrijven zet zich voort, waar advocatenkantoren meer mensen in dienst nemen die zowel bedrijfs- als rechtendiploma’s hebben.

Software voor het beheer van advocatenkantoren

Auteurs verwachten dat de trend om zich te richten op procesautomatisering zich zal voortzetten. Hierdoor kunnen advocatenkantoren hun diensten opschalen. Velen voorspellen dat advocatenkantoren eindelijk meer klantgericht zullen worden, met een klemtoon op het verbeteren van de cliëntervaring en op de samenwerking met de cliënt door middel van verbeterde cliëntportalen.

Cloud

Zoals eerder vermeld, verwacht men dat het gebruik van de cloud in de juridische markt zal blijven toenemen. Als het gaat om advocaten die gebruik maken van de cloud, zal de veiligheid een grote uitdaging blijven. Het goede nieuws is dat de experts voorspellen dat de clouddiensten meer op elkaar afgestemd zullen worden, i.e. dat de interoperabiliteit tussen de verschillende cloud-platforms zal toenemen. Deskundigen zien ook een stijging in edge computing, en een versnelde adoptie van PaaS (Platform as a Service).

Google Maps is een goed voorbeeld om uit te leggen wat edge computing is. Google gebruikt servers over de hele wereld. Wanneer u Google Maps in uw omgeving gebruikt, krijgt u een lokale kopie van de informatie die is opgeslagen op een server bij u in de buurt. Edge computing betekent dat de informatieopslag en de rekenkracht worden verdeeld om ze dichter bij de plaats te brengen waar ze nodig zijn.

Wikipedia definieert PaaS als “een categorie van cloud computing-diensten die een platform biedt waarmee klanten applicaties kunnen ontwikkelen, uitvoeren en beheren zonder de complexiteit van het bouwen en onderhouden van de infrastructuur die normaal gesproken gepaard gaat met het ontwikkelen en lanceren van een app”.

Artificiële Intelligentie

Het komt niet als een verrassing dat de meeste voorspellingen te maken hebben met Artificiële Intelligentie. In het algemeen verwachten de experts vooruitgang in NLP (Natural Language Processing), conversatie-AI (chatbots), computervisie, en Reinforcement Learning (een soort van Machine Learning). Meer specifiek voor de juridische markt hebben de meeste auteurs het over hoe het werk van advocaten verandert omdat AI en automatisering bepaalde taken gaan overnemen die tot nu toe door advocaten en juridische medewerkers uitgevoerd werden. Dit zal de productiviteit van advocatenkantoren verhogen. Het toegenomen gebruik van AI zal naar verwachting ook een impact hebben op wetsnaleving, opzoekwerk, due diligence en juridisch documentbeheer (in de zin van het creëren, analyseren en nazien van juridische documenten).

Daarnaast zijn er ook meer specifieke voorspellingen. Van advocatenkantoren wordt verwacht dat ze meer gebruik gaan maken van data-gestuurde juridische marketing, van voorspellende juridische analyses en van virtuele assistenten. AI zal naar verwachting ook bijdragen tot het vinden van nieuwe juridische oplossingen.

Cyberveiligheid

De meeste voorspellingen over cyberveiligheid zijn angstwekkend. Alle experts waarschuwen voor deepfakes en voorspellen dat er een aanzienlijke toename zal zijn van incidenten met beveiligingsinbreuken, zowel in situ als in de cloud. Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker gebruikt door zowel cybercriminelen als door organisaties die cybercriminaliteit bestrijden.

eDiscovery

Experts zien drie trends en drie uitdagingen. De trends zijn a) dat eDiscovery meer gebruik gaat maken van de cloud; b) dat de grens tussen eDiscovery en informatiebeheer blijft vervagen; en c) dat het AI-gebruik blijft toenemen. Een eerste uitdaging heeft te maken met het spanningsveld tussen eDiscovery en privacywetgeving op het gebied van analytics. Een tweede uitdaging ligt in de toename van atypische databronnen zoals efemere berichtgeving, data van het Internet der Dingen, samenwerkingstools en app-gebaseerde informatie. Een derde uitdaging is hoe om te gaan met een toename van deepfakes en gefabriceerd bewijsmateriaal.

Blockchain

Als het gaat om Blockchain, zijn de experts het oneens. Velen wijzen erop dat er tot nu toe veel meer hype is geweest dan de werkelijke resultaten. De meeste van hen verwachten echter een toename van real life toepassingen in de juridische markt. Tegelijkertijd verwachten ze ook meer gevallen van fraude en meer rechtsgeschillen.

Als marktleider blijven we bij CICERO LawPack  graag op de hoogte van de huidige trends en ontwikkelingen. Op die manier kunnen we kopleider blijven. Onze klanten verwachten niet minder.

Cicero LawPack

Meer lezen van Cicero LawPack? Dat kan hier!

****

referenties:

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.