Lizy
Kantoor & beleid

Zoals topsporters

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

Juridische beroepen in corona-tijden zijn zoals topsport. We werken met oude regels die niet gemaakt zijn voor deze situatie, en nieuwe regels die er recent wel voor gemaakt zijn. Zo ontstaan bijzondere uitdagingen in ons beroep, naast de voor iedereen gewijzigde omstandigheden: meer druk, twijfel of alles wel tijdig goed komt, financiële uitdagingen, thuiswerk met nog meer schermtijd dan anders…

Topsporters bereiden zich ook mentaal voor op intense prestaties. Heb jij een ‘fixed mindset’, of ga je er zoals topsporters van uit dat je de talenten die je hebt kan aanscherpen, dat je nieuwe vaardigheden kan verwerven en dat je niet kan weten waar je grenzen liggen? Als je uitgaat van een ‘growth mindset’ is deze corona-tijd het moment om enkele breinoefeningen te leren die je nieuwe mogelijkheden bijbrengen.

In het gratis webinar ‘mentaal fit’ van de OVB deze namiddag, deed ik met de deelnemers vier ‘stretch-oefeningen’ voor het brein. De oefeningen helpen om zinloze zorgen los te laten. Ze maken gebruik van specifieke kenmerken van je bewuste en onbewuste brein (zie hierover mijn eerdere tekst ‘Artificiële intelligentie: en wat met je eigen brein?‘):

  • een visualisatie op rust
  • ademhalingsoefeningen
  • het verhogen van vertrouwen via een techniek beschreven door Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman
  • een oefening die ook sportlui gebruiken om hun toekomstige prestaties te ondersteunen vanuit het onbewuste brein

Advocaten in Vlaanderen kunnen het webinar vanaf morgen opnieuw bekijken via het private luik van OVB.

Deze oefeningen zijn op maat geselecteerd en aangepast voor deze corona-tijd en werden geput uit de 11 uur durende Servo Helder Groeien training (twee dagen) voor energie, rust, vertrouwen en focus (erkend voor 9 punten permanente vorming).

Zoals bij lichamelijke oefeningen bereik je meer mentale fitheid en kracht alleen met oefenen, oefenen en oefenen. Maar het loont op alle vlakken. Neuroloog Prof. Steven Laureys legt in een recent boek uit dat enkele minuten per dag je brein oefenen je fysische én psychische gezondheid ten goede komt (zie ‘Neuroloog pleit voor dagelijkse training van je brein‘).

In een tweede deel van het webinar deel ik enkele inzichten die behulpzaam zijn in deze corona-tijd. Je kan die ook herlezen in mijn eerdere bijdrage ‘Rustig blijven in tijden van corona‘.

Wil je na deze uitdagende periode ook extra energie, rust en vertrouwen? Dan zie ik je graag op een van de grondige trainingen:

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.