nationaal duurzaamheidsdebat

Jeff Keustermans

Jeff Keustermans (°1961) is advocaat en medeoprichter van advocatenkantoor & De Bandt in Brussel. Hij legt zich toe op intellectuele eigendom, media- en informaticarecht. Jeff studeerde in Antwerpen, Leuven en Los Angeles. Hij is lid van de balie te Brussel en New York. Hij schreef diverse boeken en tientallen artikelen over Belgisch en Europees recht en gaf lezingen in Praag, Londen, Munchen, Los Angeles en Amsterdam. Hij doceerde gastcolleges aan universiteiten in Leuven, Londen en Brussel en pleitte diverse keren voor het Europese Hof van Justitie te Luxemburg.

Naast zijn werk als advocaat ontwikkelde hij de training ‘SERVO Helder Groeien’ die stress en burn-out helpt te voorkomen en bijdraagt tot een bloeiende professionele en persoonlijke ontwikkeling. Over de efficiënte aanwending van de kenmerken van ons bewuste en onbewuste brein schreef hij in 2018 de syllabus “SERVO-training voor efficiënt beheer van je energie en tijd”. Op Jubel schrijft hij open en behulpzaam over stress en burn-out voorkomen in de juridische wereld. In dit interview deelt hij zijn ervaringen en inzichten.

In zijn vrije tijd is Jeff ook eindredacteur van het Italiëtijdschrift Non Solo Italia.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Juridische beroepen in corona-tijden zijn zoals topsport. We werken met oude regels die niet gemaakt zijn voor deze situatie, en nieuwe regels die er recent wel voor gemaakt zijn. Zo ontstaan bijzondere uitdagingen in ons beroep, naast de voor iedereen gewijzigde omstandigheden: meer druk, twijfel of alles wel tijdig goed komt, financiële uitdagingen, thuiswerk met nog meer schermtijd dan anders…

Topsporters bereiden zich ook mentaal voor op intense prestaties. Heb jij een ‘fixed mindset’, of ga je er zoals topsporters van uit dat je de talenten die je hebt kan aanscherpen, dat je nieuwe vaardigheden kan verwerven en dat je niet kan weten waar je grenzen liggen? Als je uitgaat van een ‘growth mindset’ is deze corona-tijd het moment om enkele breinoefeningen te leren die je nieuwe mogelijkheden bijbrengen.

In het gratis webinar ‘mentaal fit’ van de OVB deze namiddag, deed ik met de deelnemers vier ‘stretch-oefeningen’ voor het brein. De oefeningen helpen om zinloze zorgen los te laten. Ze maken gebruik van specifieke kenmerken van je bewuste en onbewuste brein (zie hierover mijn eerdere tekst ‘Artificiële intelligentie: en wat met je eigen brein?‘):

  • een visualisatie op rust
  • ademhalingsoefeningen
  • het verhogen van vertrouwen via een techniek beschreven door Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman
  • een oefening die ook sportlui gebruiken om hun toekomstige prestaties te ondersteunen vanuit het onbewuste brein

Advocaten in Vlaanderen kunnen het webinar vanaf morgen opnieuw bekijken via het private luik van OVB.

Deze oefeningen zijn op maat geselecteerd en aangepast voor deze corona-tijd en werden geput uit de 11 uur durende Servo Helder Groeien training (twee dagen) voor energie, rust, vertrouwen en focus (erkend voor 9 punten permanente vorming).

Zoals bij lichamelijke oefeningen bereik je meer mentale fitheid en kracht alleen met oefenen, oefenen en oefenen. Maar het loont op alle vlakken. Neuroloog Prof. Steven Laureys legt in een recent boek uit dat enkele minuten per dag je brein oefenen je fysische én psychische gezondheid ten goede komt (zie ‘Neuroloog pleit voor dagelijkse training van je brein‘).

In een tweede deel van het webinar deel ik enkele inzichten die behulpzaam zijn in deze corona-tijd. Je kan die ook herlezen in mijn eerdere bijdrage ‘Rustig blijven in tijden van corona‘.

Wil je na deze uitdagende periode ook extra energie, rust en vertrouwen? Dan zie ik je graag op een van de grondige trainingen:

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.