Expertise Kantoor & beleid

Neuroloog pleit voor dagelijkse training van je brein

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

In zijn ‘No-nonsense meditatieboek’ onderzoekt ‘topdokter’ (tv-zender VIER) Steven Laureys het effect van meditatie op het menselijk brein. Hij concludeert dat ‘bewust zijn’ je mentale en fysieke gezondheid echt kan versterken en dat meditatie een aanvulling op de moderne geneeskunde kan zijn (p. 23).  Meditatie omschrijft Dr. Laureys als ‘een verzamelterm voor de verschillende manieren waarop je je hersenen kan trainen’ (p. 26).

Zijn onderzoek voerde hij onder meer uit op het brein van Matthieu Riccard, een doctor in de moleculaire biologie én boeddhistisch monnik.  Dr. Laureys vertelt dat we ons voorgeprogrammeerde brein kunnen veranderen, trainen en herprogrammeren (p. 29): ‘Want in tegenstelling tot wat men lang heeft gedacht, zijn je hersenen wel degelijk continu in verandering’ (p. 52).

Volgens de neuroloog mag je je eigen parcours uitstippelen en je eigen weg zoeken (p. 33). ‘Meditatie is als sport, maar dan voor je hersenen’ (p. 36). Je lichaam verzorgen leidt tot betere prestaties. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je geest.

Een oud zen-gezegde stelt: ‘Heb je geen tijd om twintig minuten te mediteren? Doe het dan een uur!’ Maar dat is niet zo evident voor een drukke professional. Dr. Laureys stelt dat elke dag een paar minuten je hersenen trainen beter is dan niets (p. 33 en 207). Sedert ik herstelde van mijn burn-out volstaan voor mij die enkele minuten per dag om op de rails te blijven en professioneel als advocaat intens te werken.

Ik leer je graag hoe je dat kan doen tijdens een laagdrempelige training voor mensen die met hun twee voeten op de grond staan. Meer informatie hierover kan je via deze weg terugvinden.

Twijfel je nog of je brein gezond houden nuttig is, lees dan Steven Laureys, Het no-nonsense meditatieboek – Over hoe bewust zijn je mentale en fysieke gezondheid kan versterken, Borgerhoff & Lamberights, 2019, 207 blz.

 

Jeff Keustermans

Meer lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier.

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.