16 jul 2019 | Expertise, Kantoor & beleid

Artificiële intelligentie! En wat met je eigen brein?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 16/07/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Digitalisering, automatisering, artificiële intelligentie… De jurist staat vandaag voor bijzondere uitdagingen. Informatica vormt een krachtig hulpmiddel, maar wordt ook ervaren als een bedreiging. Wordt de klassieke juridische wereld op zekere dag voorbij gestoken door een ‘disruptive approach’, waardoor een kaper plots aan de haal gaat met een groot deel van ons werk?

We bereiden ons maar beter voor: investeren in IT en trachten voorop te lopen zonder vrees voor verandering. Als we het over echt lopen hebben, is er niemand die overweegt om te lopen in houten klompen. Maar ons brein gebruiken we op dezelfde manier als onze voorouders. Het laatste decennium kreeg de wetenschap evenwel tal van nieuwe inzichten over hoe we ons brein optimaal kunnen gebruiken. Daarbij stilstaan is een eerste stap om tot optimalisatie te komen.

Professor John Bargh (°1955) is professor aan Yale University en bestudeert het menselijke brein. Wat hij tijdens zijn lange carrière ontdekte beschrijft hij in zijn boek ‘Het verborgen brein’. Professor Bargh komt door zijn onderzoek tot de conclusie dat je heel wat van je gedrag kan verklaren vanuit het onbewuste brein.

Zijn belangrijkste inzicht is volgens mij dat je de doeltreffendste controle over jezelf niet verkrijgt door wilskracht, maar door het efficiënt aanwenden van de onbewuste krachten van het brein. Professor Bargh concludeert dat er een veel grotere kracht in ons beschikbaar is dan wilskracht. Hij schrijft letterlijk: “Het geval wil dat mensen die zichzelf beter in de hand hebben – die betere cijfers halen, gezonder zijn en meer sporten, minder overgewicht hebben, niet roken, meer geld verdienen, fijnere persoonlijke relaties hebben – niét meer wilskracht inzetten dan de rest van ons. Integendeel.” (p. 355-356)

Daarbij mogen we niet vergeten dat het aansturen van het onbewuste brein in essentie een opdracht is voor ons bewuste brein (Prof. André Aleman in zijn boek ‘Je brein de baas’, p. 12)

Ik ervoer dat zelf door enkele trainingen en opleidingen die ik de afgelopen twee jaar volgde. Wat je bewuste brein kan automatiseren via de kracht en snelheid van je onbewuste brein, wordt al snel een goede gewoonte en gaat daardoor als het ware vanzelf. Zo kan je enorm veel energie uitsparen, die je elders nuttiger kan aanwenden.

De vraag is hoelang je in deze snelle wereld nog efficiënt kan functioneren zonder moderne aansturing van je brein. Als we ons brein gebruiken zoals onze voorouders dat al eeuwen deden, laten we heel wat liggen. We gebruiken op kantoor toch ook geen oude typemachine? Neen, op kantoor kijken we uit naar artificiële intelligentie…

Hoe je je brein best gebruikt en aanstuurt kan je leren. Zo kan je stress en burn-out helpen voorkomen en je brein optimaal gebruiken voor grootse projecten. Inzicht in de optimale wisselwerking tussen je bewuste en onbewuste brein en het aanleren van een aantal oefeningen geeft een boost aan je persoonlijk kunnen. Je krijgt er meer energie, rust, vertrouwen en focus door. Zelfs als je (terecht) vindt dat je het vandaag allemaal behoorlijk goed doet! De vraag is: Wil je voorop blijven lopen?

Meer informatie over ‘Helder groeien’ en de SERVO-trainingen voor efficiënt beheer van je tijd en energie, specifiek voor juridische en andere intense beroepen, vind je via deze links:

Jeff Keustermans

Andere teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier.

Bronnen:

John Bargh, Het verborgen brein – Hoe het onbewuste ons gedrag bepaalt, 2018, Hollands Diep, 461 blz.

André Aleman, Je brein de baas – Over de rol van bewust denken, 2017, Atlas Contact, 222 blz.

Tangney, J.P., Baumeister, R.F. en Boone, A.L., ‘High self-control predicts good adjustments, less pathology, better grades, and interpersonal success’, Journal of Personality, 2004, 271-324

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.