13 apr 2021 | Tax & Private equity

Verhuizen naar het buitenland?

Door Cazimir

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/04/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Houd rekening met uw fiscaal inwonerschap

De meerderheid van de landen gebruikt fiscaal inwonerschap als criterium om inwoners te belasten op hun wereldwijde inkomen. Indien u niet kwalificeert als fiscaal inwoner van een land, wordt u in principe enkel belast op de inkomsten die hun oorsprong vinden in dit land. Indien u wenst te verhuizen naar het buitenland en dus niet meer onderworpen wenst te zijn aan de Belgische fiscale regels, is het dus belangrijk om niet meer te kwalificeren als een fiscaal inwoner van België. België gebruikt ‘woonplaats’ en ‘zetel van fortuin’ als criteria. Daarenboven werden twee wettelijke vermoedens ingevoerd. Deze stellen dat u vermoed wordt een Belgisch fiscaal inwoner te zijn indien u bent ingeschreven in het Belgisch Rijksregister en, voor gehuwden, indien uw gezin in België gevestigd is.

Andere landen koppelen fiscaal inwonerschap aan een minimum verblijfsperiode van 183 dagen. Dit geldt onder meer in Cyprus, Portugal, Spanje en Italië.

Bovenstaande regels kunnen ertoe leiden dat u in meer dan één land fiscaal inwoner bent. In dat geval is het aan te raden om het dubbelbelastingverdrag bij de hand te nemen om te bepalen waar u inwoner bent. Doorgaans geldt een cascadesysteem waarbij voorrang wordt gegeven aan uw permanente woning, uw centrum van levensbelangen, gevolgd door uw gewoonlijk verblijf en nationaliteit. Indien deze voorgaande criteria geen soelaas bieden, kunnen staten in onderlinge overeenstemming bepalen waar uw fiscaal inwonerschap ligt.

Vermijd negatieve gevolgen

Indien u na lang twijfelen heeft beslist om te verhuizen naar het buitenland, is het aan te raden om eerst uw situatie te analyseren samen met één van onze advocaten om onaangename verrassingen te vermijden.

Zo is het aanbevolen om bij een verhuis na te denken over de fiscale gevolgen van de eventuele verkoop van uw Belgische woning. In Spanje geldt bijvoorbeeld dat rijksinwoners tot 23% meerwaardebelasting verschuldigd zijn op meerwaarden verbonden aan de verkoop van een onroerend goed waarbij u de mogelijkheid heeft om de in het buitenland betaalde belastingen in mindering te brengen. Echter, aangezien u in België geen belastingen betaalt op meerwaarden gerealiseerd bij de verkoop van uw woning, zal u in Spanje gehouden zijn de volle pot te betalen.

Geniet van de positieve gevolgen

Er zijn heel veel Europese lidstaten die specifieke fiscaal goedgunstige regimes hebben om zoveel mogelijk vermogende buitenlanders te lokken naar hun land. Een voorbeeld is Portugal met het “Non Habitual Resident Regime”.

Onder het Non Habitual Resident-regime, het ‘NHR’-regime, worden gedurende een initiële periode van tien jaar alle pensioeninkomsten belast aan een flat tax rate van 10% en alle niet-Portuguese inkomsten vrijgesteld. Dit geldt onder meer voor inkomsten die belastbaar zijn in de staat waar zij worden verdiend op basis van het dubbelbelastingverdrag. Aangezien het dubbelbelastingverdrag tussen België en Portugal de heffingsbevoegdheid van pensioenen van werknemers toekent aan de woonstaat, zal ook België uw pensioen niet belasten wanneer u verhuist naar Portugal.

Wat zijn de voorwaarden van dit regime? Principieel moet u jaarlijks minstens 183 dagen verblijven in Portugal en effectief verhuizen naar Portugal. Daarnaast mag u vijf jaar voorafgaand uw aanvraag om toepassing te maken van het NHR-regime, geen fiscaal inwoner zijn van Portugal.

Vergeet uw successie niet

Wanneer u wenst te verhuizen is het ook aan te raden om onderzoek te doen naar de fiscale gevolgen van uw overlijden op uw successie.

De interne wetsbepalingen van Portugal en Italië voorzien nagenoeg geen successierechten wanneer u overlijdt. Echter, andere landen zoals Frankrijk en Spanje behandelen successie anders waardoor uw erfgenamen in specifieke gevallen geviseerd zullen worden door hoge belastingtarieven. Omwille van het voorgaande is het sterk aanbevolen om aan successieplanning te doen vóór uw verhuis.

Overweegt u een verhuis naar het buitenland en wenst u meer informatie te krijgen over de mogelijke positieve/negatieve gevolgen? Cazimir helpt u graag verder!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Tim

    Beste, ik ben onlangs verhuisd naar Luxembourg omdat ik daar een betere werk heb gevonden. Nu nog niet eens een maand later heb ik al probleem met wijkagent van België. Hij ziet mij niet graag hier, terwijl mijn vrouw en kinderen hier nog wonen. Graag wil ik hiervoor meer juridische advies. Hoe gaan jullie dit advies kunnen geven en hoeveel zal het mij kosten? Mvg Tim

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.