21 dec 2015 | Algemeen

Saskia Mermans wordt de nieuwe voorzitter van Het Instituut voor bedrijfsjuristen

Door Jubel

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 21/12/2015 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Persbericht – 17 december 2015

Het Instituut voor bedrijfsjuristen heeft een nieuwe voorzitter. Saskia Mermans, bedrijfsjurist bij KBC Groep, volgt Hugues Delescaille, bedrijfsjurist  bij Europaziekenhuizen, op.

Saskia Mermans
 
Op 19 november 2015, werden de nieuwe raadsleden van het IBJ verkozen voor een termijn van 3 jaar (2016-2018). Deze nieuwe raad verkoos op zijn beurt Saskia Mermans als nieuwe voorzitter.

Saskia Mermans begon haar carrière als advocaat en werkte vervolgens 15 jaar als bedrijfsjurist in de telecomsector. Nadien bleef ze als bedrijfsjurist actief in de banksector om daarna over te gaan naar de human resources. Saskia Mermans staat sinds september 2014 aan het hoofd van de juridische dienst van KBC Groep.

Met haar 26 jaar beroepservaring en de 3 jaar die zij in de raad van het IBJ zetelde alvorens zij voorzitter werd, kent Saskia Mermans het beroep van bedrijfsjurist en zijn uitdagingen door en door.

“Eén van de belangrijkste uitdagingen waar ik voor sta, is hoe omgaan met een veranderende rol in een wereld met meer regelgeving, waar alles sneller en efficiënter dient te verlopen. Legal privilege blijft een sleutelpunt: de bedrijfsjuristen dienen in vertrouwen het management te kunnen bijstaan. De toenadering tot andere juridische beroepen wil ik binnen mijn mandaat herbekijken. Dit kan door de rol van de bedrijfsjurist ten aanzien van compliance te verhelderen en de verhouding tussen bedrijfsjuristen en deze nieuwe handhavingsrollen en–functies te analyseren.”, aldus Saskia Mermans.

De ondervoorzitters zijn France Delobbe, bedrijfsjurist bij de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), en Marc Taeymans, bedrijfsjurist bij BNP Paribas Fortis. De secretarissen zijn Anneleen Dammekens, bedrijfsjurist bij het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO), en Christian Jammaers, bedrijfsjurist bij Ageas. De raadsleden kozen verder nog Marc Beyens, bedrijfsjurist bij GDF SUEZ-Electrabel, als penningmeester. Deze 5 personen vormen samen met de voorzitter het bureau.

Over het Instituut voor bedrijfsjuristen

Het federale Instituut voor bedrijfsjuristen, opgericht bij wet van 1 maart 2000, is de enige beroepsorde voor bedrijfsjuristen die waakt over de intellectuele onafhankelijkheid van zijn leden. Het IBJ telt in 2015 meer dan 1.800 leden waarvan 54% vrouwen en 46% mannen, 60% Nederlandstaligen en 40% Franstaligen uit 700 ondernemingen, ondernemingsverbonden of instellingen met rechtspersoonlijkheid, uit alle economische, sociale, administratieve en wetenschappelijke sectoren, van KMO tot multinational. Het IBJ is de actieve gesprekspartner m.b.t. juridische dienstverlening. Het biedt zijn leden een specifiek opleidingsaanbod op maat, waakt over de naleving van de deontologische code en opleiding, organiseert de Legal Management Academy, Practice Groups, regionale en jongerenafdelingen en networking events. In 2015 organiseerde het IBJ 80 opleidingen, waarvan 70 inbegrepen waren in de lidmaatschapsbijdrage.

Meer informatie:
Anne De Wolf
Directeur-generaal IBJ
T: 02/512 74 33
E-mail: anne.dewolf@ibj.be
Website: www.ibj.be

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.