9 mrt 2018 | Expertise

Plaatsbeschrijvingen bij het betrekken van een woning

Door UGEB-ULEB

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 09/03/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Bij de zesde staatshervorming hebben de regio’s de bevoegdheid gekregen om specifieke regels op te stellen in verband met het huren van onroerende goederen bestemd voor woonst.

De Landmeter-Expert, partner van de regio’s

Zowel de Brussels Hoofdstedelijke als de Waalse regio hebben de Belgische Unie van Landmeter-Experts en andere betrokken verenigingen uitgenodigd om deze wetteksten mee voor te bereiden.

Waarom hebben de regio’s de hulp van de Landmeter-Experts ingeroepen? Door hun juridische en technische vorming zijn ze dé deskundigen wat betreft plaatsbeschrijvingen. Zo heeft de Koninklijke Maatschappij van Landmeter-Experts (UGEB-ULEB) twee commissies: één ervan buigt zich over kwesties van huurschade, de andere behandelt eenheidsprijzen.

De Landmeter-Experts hebben veel aandacht besteed aan de visie van de wetmaker op het opstellen van plaatsbeschrijvingen. Om inefficiënte plaatsbeschrijvingen (zoals roosters en/of fotoreportages) zo veel mogelijk te vermijden, hebben de regionale instanties tijdens de voorbereidende werken een plaatsbeschrijvingsmodel gevraagd dat door de partijen kan worden ingevuld.

De Landmeter-Experts hebben ervoor gezorgd dat dit model niet te simpel werd en dat deze plaatsbeschrijving, zelfs als deze wordt ingevuld door de partijen, volledig zijn rol kan vervullen tijdens de huuruittrede.

Hoe ziet de ideale plaatsbeschrijving eruit?

Om de vraag van de regionale instanties te beantwoorden, moet de plaatsbeschrijving voldoende gedetailleerd zijn, wat toch een minimale kennis van architecturale terminologie vereist, alsook van de aanwezige objecten en materialen. Daarnaast moet men ook de pathologie van constructies beheersen om de oorzaak van bepaalde beschadigingen en hun kostenbepaling te begrijpen.

Een plaatsbeschrijving is natuurlijk geen roman, maar moet wel vlot leesbaar en precies zijn, ondanks het gebruik van bepaalde technische termen.

Een plaatsbeschrijving moet onder andere beantwoorden aan volgende regels:

  • Een systematische manier van beschrijven hanteren, gaande van algemeen naar bijzonder;
  • De plaatsen beschrijven, niveau per niveau, lokaal per lokaal en – in elk lokaal – in dezelfde volgorde (bijvoorbeeld: plafond, muren, vloer);
  • Adequate terminologie en adjectieven gebruiken die het beschreven item exact kunnen weergeven (graad van slijtage, onderhoudsstaat, netheid, …).

De Landmeter-Expert garandeert een complete, heldere en precieze plaatsbeschrijving, dankzij zijn academische vorming, zijn eedaflegging bij de rechtbank van Eerste Aanleg en zijn inschrijving bij de Federale Raad, die instaat voor het respecteren van de deontologie en van de permanente vorming.

De expertise van een Landmeter-Expert: een besparende uitgave

Door een Landmeter-Expert onder de arm te nemen, kunt u dus het risico op lange en kostelijke juridische procedures vermijden. De partijen zouden de indruk kunnen hebben dat ze besparen door zelf de plaatsbeschrijving op te maken bij de intrede van de woning, maar de kwaliteit van een proces-verbaal opgesteld door een Landmeter-Expert zal lange discussies bij de huuruittrede vermijden.

De vereniging van Landmeter-Experts UGEB-ULEB heeft bovendien gespecialiseerde commissies die zich bezighouden met de permanente vorming, waaronder de commissie Technieken en Recht, de commissie Huurschade en de commissie Eenheidsprijzen.

De Commissie Huurschade van UGEB-ULEB.

Meer lezen van deze auteur?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.