24 jun 2019 | Expertise

Op vakantie met kinderen na een scheiding, hoe gaat dat?

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 24/06/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De zomervakantie is in zicht, de tafel ligt bezaaid met vakantiefolders vol bestemmingen waar iedereen bij wegdroomt. Je hebt zin om er even tussenuit te knijpen en tot rust te komen, maar bent (recent) gescheiden en je maakt je toch een beetje zorgen over de reactie van je ex-partner. Het is vaak niet gemakkelijk om onderling tot goede vakantieafspraken te komen na misschien wel een pijnlijke breuk. En zeker wanneer het om de kinderen gaat, voelen misnoegde ex-echtgenoten jammer genoeg de neiging om de andere als het ware te boycotten. Dat uit zich in identiteitskaarten die plots niet meer te vinden zijn of in een veto voor een buitenlandse reis met de kinderen. Vrees jij een dergelijke situatie? Dan kan je je alvast proactief voorbereiden met onderstaande tips en adviezen. We proberen je een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen.

Welke documenten heb ik nodig om naar het buitenland te reizen met mijn kinderen?
  • Identiteitsdocumenten

Wanneer de paspoorten of identiteitskaarten moeten worden doorgegeven, kan je in het geval van wantrouwen vragen dat er wordt afgetekend voor ontvangst. Het is sowieso aangeraden dat beide ouders in het bezit blijven van één geldig reisdocument.

  • Schriftelijke reistoelating van de andere ouder

Het is aangewezen de andere ouder expliciet om reistoelating te vragen. Doe dit een maand voor vertrek, zodat er tijdig kan worden ingegrepen indien de andere ouder onrechtmatig weigert. In absolute noodgevallen kan de familierechter op korte termijn tussenkomen, maar fijn is het natuurlijk niet als je net op het punt staat om op reis te vertrekken.

Mag de andere ouder een reis naar het buitenland met de kinderen weigeren?

In principe bepaalt elke ouder welke activiteiten ondernomen worden met de kinderen wanneer ze bij die ouder verblijven. Hetzelfde geldt dus ook voor buitenlandse reizen, maar elke ouder heeft wel het recht zich hiertegen te verzetten wanneer hij of zij vreest voor de veiligheid en gezondheid van het kind. Wanneer ouders elkaar hier niet in vinden, zal de rechter een beslissing nemen in het belang van het kind. Dergelijke zaken worden met spoed voorgelegd aan de familierechter.

Heb ik als reizende ouder verplichtingen tegenover de andere ouder?

Organiseer je een buitenlandse reis met je kinderen en ben je gescheiden? Dan ben je verplicht de andere ouder hierover te informeren, voornamelijk zodat de thuisblijvende ouder in noodgevallen op zijn minst de nodige contactgegevens heeft. Dit kan je eenvoudig doen via mail of een berichtje waarin je het land, de vluchtgegevens en de verblijfplaats meedeelt.

Is een schriftelijke toelating van de thuisblijvende ouder voor vertrek een vereiste?

Ja. Een ouder die met kinderen reist moet steeds geldige identiteitsdocumenten bij hebben, alsook een schriftelijke toelating van de andere ouder. Per land kan je nagaan welke reistoelating volstaat. Neem eventueel contact op met de ambassade of het consulaat. Die toelating is dus niet wettelijk verplicht vanuit het familierecht, maar kan een voorwaarde zijn voor alleenreizende ouders met minderjarige kinderen in bepaalde landen. Zeker voor een reis buiten de Europese Unie is het ten zeerste aangeraden om een reistoelating te vragen en mee te nemen.

Kan een ouder zomaar weigeren om de identiteitskaart van het kind mee te geven?

Weigert de thuisblijvende ouder om de identiteitsdocumenten van het kind mee te geven, dan kan een vordering tot afgifte ervan worden neergelegd bij de familierechter. Als blijkt dat de weigerende ouder de documenten ten onrechte niet heeft meegegeven, kan er een verhoogde rechtsplegingsvergoeding en schadevergoeding worden geëist, zeker wanneer hij of zij de reisplannen daadwerkelijk heeft gedwarsboomd.

 

Keyser Advocaten

Zit je met vragen over reizen als gescheiden ouder met de kinderen of echtscheidingen in het algemeen? Neem gerust contact met ons op.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.