Nieuwe wetsvoorstellen veroorzaken commotie in Spanje cover

29 nov 2022 | Tax & Private equity

Nieuwe wetsvoorstellen veroorzaken commotie in Spanje

Door Cazimir

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 29/11/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Met een wetsvoorstel van 10 november 2022 creëert de Spaanse wetgever een bijkomende jaarlijkse solidariteitsbijdrage voor belastingplichtigen met een netto vermogen boven drie miljoen euro. Daarenboven worden buitenlandse vennootschappen met Spaans vastgoed geviseerd in het kader van de reeds bestaande vermogensbelasting.

Hoewel de voorgestelde wijzigingen nog niet van kracht zijn en het wetsvoorstel de parlementaire procedure nog moet doorlopen, onthult het wetsvoorstel wel reeds de basisconstructie van deze nieuwe belasting en dit na weken van speculaties over deze mysterieuze nieuwe solidariteitsbijdrage.

Wat houdt het voorstel concreet in?

Het betreft de invoering van een nieuwe, directe, persoonlijke en aanvullende belasting bovenop de bestaande vermogensbelasting.

De taxatie treft belastingplichtigen met een (Spaans) vermogen dat op 31 december van het gegeven jaar meer dan drie miljoen euro (netto) bedraagt. Voor Spaanse residenten wordt hierbij het wereldwijd vermogen in rekening gebracht. Voor niet-inwoners zou alleen het Spaans vermogen meetellen (denk aan Spaans vastgoed, liquiditeiten op een Spaanse rekening, aandelen van een Spaanse vennootschap, etc.).

Indien de belastingplichtige onder het toepassingsgebied valt van de solidariteitsbijdrage, zal diens (wereldwijd of Spaans) netto vermogen jaarlijks belast worden naar analogie met de reeds bestaande vermogensbelasting. Er is sprake van een vrijstelling van de eerste 700.000 euro en progressieve tarieven die oplopen tot 3,5%.

De solidariteitsbijdrage zal verschuldigd zijn op het gehele Spaanse grondgebied, ongeacht de regionale vermogensbelasting. Wel wordt een credit voorzien ten belope van de verschuldigde vermogensbelasting. In dit opzicht wordt de verschuldigde solidariteitsbijdrage verminderd met de in hetzelfde jaar betaalde vermogensbelasting.

Met deze nieuwe belasting is eenieder blootgesteld aan een vorm van vermogensbelasting, ook wanneer men woont of vastgoed aanhoudt in een regio waar er op vandaag geen vermogensbelasting geldt (denk aan Madrid en Andalusië).

Er wordt verwacht dat de wet in werking zal treden vòòr het jaareinde. In dat geval zou de eerste aangifte tussen mei en juni 2023 moeten worden ingediend en betrekking hebben op de vermogensstand op 31 december 2022.

Volledigheidshalve moet er op gewezen worden dat er heel wat discussie is over de grondwettelijkheid van deze nieuwe regeling en de overeenstemming met de bevoegdheidsverdeling tussen de federale staat en de autonome regio's. Dergelijke solidariteitsbijdrage zal dan ook ongetwijfeld het voorwerp worden van verschillende rechtszaken.

Spaans vastgoed in een Belgische vennootschap? Gedaan met het voordeel van de vermogensbelasting!

Een andere relevante wijziging in het wetsvoorstel betreft deze voor niet-inwoners van Spanje die Spaans vastgoed bezitten via een buitenlandse (niet Spaanse vennootschap). De aandeelhouders van dergelijke vennootschappen zullen in de toekomst ook vermogensbelasting verschuldigd zijn op dit vastgoed indien de activa van de vennootschap voor meer dan 50% uit Spaans vastgoed bestaan!

Deze wijziging is uitzonderlijk daar zij uitdrukkelijk afwijkt van de rulings van de Algemene Directie Belastingen en de Spaanse rechterlijke instanties die stelden dat deze buitenlandse vennootschappen buiten het toepassingsgebied van de vermogensbelasting vallen (vielen).

Cazimir

LEES OOK:
Andalusië schaft vermogensbelasting af en wordt zo nog fiscaal aantrekkelijker
Wat als uw vakantiewoning uw nieuwe thuis wordt
175.000 Belgen bezitten vastgoed in het buitenland


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.