Wat als uw vakantiewoning uw nieuwe thuis wordt cover

20 sep 2022 | Tax & Private equity

Wat als uw vakantiewoning uw nieuwe thuis wordt

Door Cazimir

Recente vacatures

Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Limburg
Paralegal
Vastgoed
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 20/09/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Frankrijk, Spanje en Italië zijn de populairste landen bij Belgen om vastgoed in het buitenland aan te kopen. Meer en meer opteren eigenaars van een vakantiewoning ervoor om België te verlaten en zich permanent in deze landen te vestigen. Cazimir zet kort uiteen wat de belangrijkste fiscale aandachtspunten zijn van dergelijke emigratie.

Vakantiewoning of woning in Frankrijk of Spanje?

Frankrijk en Spanje staan niet gekend voor hun fiscaal gunstige regimes. Integendeel, zowel in Spanje als in Frankrijk is er vermogensbelasting verschuldigd. In Spanje betreft het een jaarlijkse belasting op het wereldwijd vermogen van Spaanse inwoners zodra dit een bepaalde drempelwaarde overstijgt.

Frankrijk en Spanje staan niet gekend voor hun fiscaal gunstige regimes. Integendeel, zowel in Spanje als in Frankrijk is er vermogensbelasting verschuldigd. Je doet dus niet direct fiscale winst als je vakantiewoning je permanente verblijf wordt.

Sinds 1 januari 2018 is ook in Frankrijk een jaarlijkse vermogensbelasting verschuldigd op het wereldwijd onroerend vermogen dat wordt aangehouden door Franse inwoners, de zogenaamde impôt sur la fortune immobilière. Ook wat de tarieven van de inkomstenbelasting betreft is er geen direct voordeel te opzichte van deze in België. Bij een overlijden kan er eventueel wel een voordeel behaald worden.

Zo geldt in Frankrijk een algemene vrijstelling van erfbelasting tussen echtgenoten maar daartegenover kunnen wel hogere tarieven spelen tussen ouders en kinderen. Spanje belast enkel in handen van de erfgenamen die in Spanje woonachtig zijn of op Spaans vermogen. Dit kan dan weer voordelen hebben voor erfgenamen die nog in België wonen.

100.000 euro

Italië is een ander verhaal. Italië hanteert wel enkele fiscaal voordelige regimes die interessant kunnen zijn voor Belgen die verhuizen. Sinds 1 januari 2017 beschikt Italië over een belastingregime voor zeer vermogende individuen die naar Italië verhuizen. Het regime houdt in dat inkomsten en meerwaarden uit buitenlandse bron worden vrijgesteld van heffing in Italië. Als tegenprestatie wordt de belastingplichtige jaarlijks onderworpen aan een forfaitaire heffing van 100.000 euro.

Daarnaast bestaat ook een voordelig regime voor gepensioneerden. Ingevolge de toepassing van dit regime worden inkomsten en meerwaarden uit buitenlandse bron onderworpen aan een forfaitaire heffing van 7%. Maar om van dit regime te genieten, moet de gepensioneerde zich vestigen in een Italiaanse gemeente met een inwonersaantal onder de 20.000 inwoners dat ook nog eens gelegen is in de Zuiderse regio’s Sicilië, Sardinië, Calabrië, Campanië, ,Basilicata, Abruzzo, Molise of Puglia.

70%

Een derde regime is dat voor expats die in Italië gaan wonen en hun werkzaamheden hoofdzakelijk in Italië uitoefenen. Voor deze Belgen geldt dat 70% van hun inkomsten uit arbeid wordt vrijgesteld van inkomstenbelasting!

Ook op het vlak van erfbelasting is Italië een voordelig land met een vrijstelling van erfbelasting ten belope van 1 miljoen euro per erfgenaam (echtgenote en kinderen) en tarieven van 4% tot 8% op het meerdere.

Cazimir

Lees meer van deze auteur.

LEES OOK: 175.000 Belgen bezitten vastgoed in het buitenland


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Limburg
Paralegal
Vastgoed
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.