nationaal duurzaamheidsdebat

Cazimir

CAZIMIR is ons eigenzinnig en geïntegreerd team van gespecialiseerde advocaten dat vermogende families en ondernemers helpt met al hun juridische vragen en zorgen over hun vermogen.

Reken op ons als uw specialist en adviseur in juridische kwesties. Wij adviseren u rechtstreeks of we staan uw revisor, bankier, advocaat, notaris of boekhouder bij met onze expertise in complexe dossiers. Samen vormen we een team dat u proactief en persoonlijk ondersteunt.

In fiscale of familiale conflictsituaties verdedigen wij uw belangen met kennis van zaken en alle middelen die aangewezen zijn.

Op 21 september 2022 is Decreet 7/2022 gepubliceerd in het staatsblad van de regionale regering van Andalusië. De nieuwe wetgeving schaft de vermogensbelasting in de autonome regio Andalusië af vanaf het fiscale jaar 2022. Het herdefinieert ook de progressieve belastingschijven op het vlak van de inkomstenbelasting (regionaal niveau) en schaft de waterbelasting af vanaf 2023.

Deze belasting wordt geheven over de totale waarde van het wereldwijd vermogen van Spaanse residenten. Als u dus definitief naar Spanje verhuist, en u hebt nog bezittingen in België of ergens anders, weet dan dat deze bezittingen jaarlijks belast worden in de Spaanse vermogensbelasting. De vermogensbelasting geldt ook voor niet-inwoners ten aanzien van hun vermogen in Spanje, waaronder Spaans vastgoed.

U hebt wel altijd recht op een niet-belastbaar minimumvermogen. Dit betekent dat u onder een bepaalde drempel geen vermogensbelasting betaalt. Het niet-belastbaar minimum hangt af van de regio. In de Comunidad Andalucía bedroeg dit niet-belastbaar minimum 700.000 euro. Daarnaast was er een vrijstelling voor de woning in Spanje die als hoofdverblijfplaats dient. Deze vrijstelling is beperkt tot 300.000 euro. Het meerdere werd jaarlijks belast aan progressieve tarieven. Ook het progressieve tarief wordt bepaald door de regio’s en bedroeg maximaal 2,5%.

Deze vermogensbelasting werd nu in zijn geheel weggewerkt met de publicatie van Decreet 7/2022 en dit vanaf het fiscale jaar 2022. Er wordt een belastingvermindering van 100% voorzien zodat in feite geen belasting verschuldigd is. De nieuwe regeling is bedoeld om vermogende residenten en investeerders naar Andalusië te brengen en daarmee de economische activiteit en de werkgelegenheid te bevorderen. De enige andere regio die voorheen in dergelijke vrijstelling voorzag was Madrid.
Wij wijzen er ook op dat Andalusië reeds een belastingvermindering van 99% kende op het vlak van successie- en schenkingsrechten tussen echtgenoten, ouders en kinderen.

De nieuwe maatregelen creëren aldus een zeer gunstig belastingklimaat in de regio.

Evelyne Van der Elst
Cazimir

Lees ook deze Cazimir-artikels over dezelfde materie:
– Wat als de vakantiewoning uw nieuwe thuis wordt
– Shakira of het belang van een goede fiscale analyse bij verblijf in het buitenland
– Ruim 175.000 Belgen bezitten vastgoed in het buitenland

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.