Cazimir

CAZIMIR is ons eigenzinnig en geïntegreerd team van gespecialiseerde advocaten dat vermogende families en ondernemers helpt met al hun juridische vragen en zorgen over hun vermogen.

Reken op ons als uw specialist en adviseur in juridische kwesties. Wij adviseren u rechtstreeks of we staan uw revisor, bankier, advocaat, notaris of boekhouder bij met onze expertise in complexe dossiers. Samen vormen we een team dat u proactief en persoonlijk ondersteunt.

In fiscale of familiale conflictsituaties verdedigen wij uw belangen met kennis van zaken en alle middelen die aangewezen zijn.

Eigenaars van een Franse vakantiewoning zijn ertoe gehouden om vòòr 30 juni 2023 de identiteit van de gebruikers van het pand aan te geven bij de Franse belastingdienst in het kader van de Franse taxe d’habitation.

Elke eigenaar van een Frans onroerend goed is zich bewust van de taxe d’habitation, een lokale vastgoedbelasting die verschuldigd is door de gebruiker van het pand (bijvoorbeeld de huurder bij verhuur en anders de eigenaar). Het betreft een lokale belasting die berekend wordt op 1 januari van het belastbaar tijdperk en op de kadastrale waarde van de woning.

Deze belasting is sinds 2023 niet langer verschuldigd voor de woning die tot hoofdverblijfplaats van de belastingplichtige dient. De taxe d’habitation blijft daarentegen wel verschuldigd voor alle andere eigendommen, in hoofdzaak betreft het aldus de tweede verblijven.

Om te kunnen bepalen welke belastingplichtigen onderworpen zijn aan de taxe d’habitation (of subsidiair de leegstandsbelasting) verzoekt de Franse belastingadministratie eenieder met een Franse eigendom om vòòr 1 juli 2023 melding te maken van zijn eigendom.

Zowel individuen als rechtspersonen

De meldingsplicht rust op eenieder die residentieel vastgoed bezit in Frankrijk. Het betreft zowel individuen als rechtspersonen (bv. Franse Société Civile Immobilière of buitenlandse vennootschappen die Frans vastgoed bezitten), ongeacht de fiscale woonplaats van de betrokkenen. In de aangifte moet aangegeven worden of het desbetreffende onroerend goed door de belastingplichtige zelf gebruikt wordt en indien niet wie de bewoners (huurders) zijn.

De aangifte moet rechtstreeks worden ingediend op het online fiscale account van de eigenaar van het pand, toegankelijk via de website (www.impots.gouv.fr), in de rubriek "Gérer mes biens immobiliers".

De deadline voor deze aangifte is 30 juni 2023. Enkel indien de doorgegeven informatie op een later ogenblik wijzigt, moet een aanpassing gemaakt worden. Bij niet-aangifte of een onjuiste aangifte bedraagt de boete 150 euro per pand.

Cazimir


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.