1 mrt 2018 | Actualia

Familiebarometer 2017: meer testamenten en spectaculaire stijging zorgvolmachten

Door Notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 01/03/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Complexiteit familiale zaken neemt toe

Familiale zaken worden steeds ingewikkelder. Notarissen krijgen dan ook steeds meer vragen over het regelen van relaties, afspraken i.v.m. bezittingen en het voorbereiden van nalatenschappen. Vaak gevoelige zaken waarvoor je best de tijd neemt alvorens je knopen doorhakt. Het onafhankelijk advies van de notaris is daarbij geen overbodige luxe, zeker gezien de toenemende complexiteit van de regelgeving én de gezinssituaties zelf.

Meer testamenten in 2017: +2,8%

In 2017 werden er +2,8% meer testamenten opgesteld dan in 2016. Zowel de eigenhandige testamenten (+3,6%) als de notariële testamenten (+1,9%) wonnen aan populariteit.

Naast een individueel testament, kunnen getrouwde koppels ook via hun huwelijkscontract elementen van hun erfenis regelen, of via een schenking.
Steeds meer mensen zijn actief bezig met de voorbereiding van hun erfenis. In bijna de helft van de inschrijvingen in het Centraal Register van Testamenten ging het om koppels die specifieke erfenisregelingen wilden toevoegen aan hun huwelijksovereenkomst.

Aantal zorgvolmachten fors in de lift: +51%

Mensen liggen steeds meer wakker van hun oude dag en nemen ook concrete maatregelen.

Ze willen voorbereidingen treffen wanneer ze later bv. het beheer van hun vermogen niet meer zelfstandig kunnen of willen afhandelen. Dit kan via een zorgvolmacht. Hierbij geef je aan een vertrouwenspersoon volmacht om bepaalde handelingen te stellen.

De zorgvolmacht werd in september 2014 in het leven geroepen en wordt jaar na jaar populairder. Zo werden er in 2016 +60% meer zorgvolmachten afgesloten dan in 2015. In 2017 bedroeg de stijging +51% in vergelijking met 2016, met gemiddeld zo’n 2.400 zorgvolmachten per maand.

Aantal huwelijksovereenkomsten in 2017: +1,1%

Jaarlijks stappen er zo’n 42.000 koppels in het huwelijksbootje. Sinds 2000 varieerde het aantal huwelijken jaarlijks tussen 38.000 en 46.000.

In 2017 gingen iets meer koppels (+1,1%) bij hun notaris langs voor een nieuw huwelijkscontract (in 40% van de gevallen) of een wijziging van een bestaande overeenkomst (60%).

Een herziening tijdens het huwelijk kan nuttig zijn om bv. bijkomende regelingen te treffen i.v.m. de erfenis.

De meeste mensen zijn trouwens in de eerste helft van het jaar in de weer met hun huwelijkscontract. Het vierde trimester is steevast de minst romantische periode van het jaar: in 2017 was dat trimester op dat vlak zelfs een dieptepunt, want de huwelijksindex stond op het laagste niveau sinds de notarissen dit cijfermatig opvolgen.

Scheiding van goederen populair

Ongeveer 4 op 10 koppels kiest ervoor om te huwen mét een huwelijkscontract. Bij de koppels die een expliciete keuze van het huwelijksvermogensstelsel maken, kiest 67,8% voor het stelsel van scheiding van goederen als kader om hun vermogen te regelen.

Samenlevingscontracten kennen minder succes

In vergelijking met 2016 daalde het aantal afgesloten samenlevingscontracten met -22,6%. Vooral in de eerste 9 maanden was er een forse daling. In het 4de trimester steeg het aantal dan weer met meer dan 30%.

Mogelijks zijn samenwonende koppels minder vertrouwd met het samenlevingscontract als instrument om hun relatie te regelen, ofwel wensen ze bewust zo weinig mogelijk formele afspraken te maken.

Meer details vindt u in bijgaand document.

Over het notariaat in België

Jaarlijks komen er ruim 2,5 miljoen cliënten op belangrijke momenten in hun leven over de vloer bij de notariskantoren. Ze krijgen er onafhankelijk advies op maat om in alle vertrouwen te gaan samenleven, een woning te kopen, een eigen zaak te starten of een erfenis voor te bereiden.

Meer info zoals FAQ’s, rekenmodules en video’s over de sleutelmomenten in uw leven vindt u op www.notaris.be.

Perscommuniqué van 14 februari 2018

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.