12 nov 2020 | Tax & Private equity

De Franse Société de Libre Partenariat: niet zomaar een investeringsvehikel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 12/11/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Sinds 2015 kent Frankrijk een nieuw investeringsvehikel, de Société de Libre Partenariat. Het idee achter deze nieuwe rechtsfiguur is dubbel: enerzijds het aanbod van investeringsvehikels in de niet-beursgenoteerde sector (private equity) in Frankrijk versterken, anderzijds het makkelijker maken om buitenlandse investeerders aan te trekken door een vehikel te introduceren dat gelijkwaardig is aan het Limited Partnership (LP) naar Engels recht of de Société en Commandite Spéciale (SCSp) naar Luxemburgs recht.

De Belgische investeerders waren enthousiast, zo blijkt. De Rulingcommissie heeft zich al over meerdere rulingaanvragen over de SLP moeten uitspreken. Deze vragen gaan veelal in dezelfde richting als vragen over andere buitenlandse instellingen voor collectieve beleggingen. Ook over de impact van de Kaaimantaks worden vragen gesteld.

In dit artikel gaan we kort in op de juridische en fiscale aspecten van een SLP.

Juridische kenmerken van de SLP naar Frans recht

De SLP neemt de vorm aan van een Société en Commandite Simple (SCS), en heeft rechtspersoonlijkheid.

De SLP heeft twee soorten vennoten: (i) associés commandités, onbeperkt en solidair aansprakelijk voor de schulden van de SLP en (ii) associés commanditaires, de investeerders die beperkt aansprakelijk zijn ten belope van hun inbreng. Inschrijven op en verwerven van aandelen is voorbehouden aan professionele investeerders naar Frans recht en investeerders waarvan de inbreng minstens 100.000 euro bedraagt.

De SLP beschikt over een zeer grote autonomie wat betreft haar investeringsbeleid. De statuten leggen onder andere vast :

  • De samenstelling van de portefeuille.
  • Regels en ratio’s van de investeringen.
  • Modaliteiten van de verdeling van de inkomsten.

Fiscale behandeling van de SLP naar Frans recht

Hoewel een SLP de vorm heeft van een SCS, is de SLP niet onderworpen aan de fiscale regels die normaliter van toepassing zijn op dit type vennootschap. Het vehikel wordt eerder gelijkgesteld aan een beleggingsfonds. Bedoeling van de Franse wetgever was om de fiscale neutraliteit voor de investeerder te garanderen.

Dit houdt in dat de SLP in Frankrijk wordt gezien als fiscaal transparant. Al is het geen volledige fiscale transparantie zoals wie in het Belgisch fiscaal recht kennen. We kunnen eerder spreken van een relatieve fiscale transparantie. De achterliggende investeerders worden dus zelf belast in functie van de aard van de inkomsten van de SLP (interesten, dividenden, meerwaarden), maar wel pas op het moment dat deze inkomsten effectief aan hen worden uitgekeerd.

In principe zijn de uitkeringen aan niet-ingezeten investeerders volgens het Frans recht niet aan een bronheffing onderworpen. Dit houdt in dat de meerwaarden van Franse oorsprong slechts uitzonderlijk belast worden, bv. wanneer de investeerder gevestigd is in een Etat non coopératif.

Behandeling van Belgische investeerders

Belangrijk voor de behandeling van de Belgische investeerders is het statuut van de SLP in België. In de mate dat de SLP in Frankrijk rechtspersoonlijk heeft, wordt de SLP in België als in een aparte entiteit beschouwd. De SLP is daardoor naar Belgisch recht niet transparant.

De wijze waarop de investeerder belast wordt, hangt af van de vraag of die een rechtspersoon dan wel een natuurlijk persoon is.

Voor vennootschappen is het van belang te weten dat de inkomsten afkomstig van een SLP niet kunnen genieten van de dbi-vrijstelling omdat de SLP in Frankrijk niet aan de vennootschapsbelasting is onderworpen. Deze inkomsten zijn dan ook aan het normale tarief van 25 % belastbaar.

Voor natuurlijke personen is het van belang te kijken naar de aard van de uitkering, bv. dividenden, inkoop van eigen aandelen. De uitkeringen worden dan ook navenant behandeld.

Nicolas Bertrand (partner bij Loyens & Loeff) & Bilal Ajabli (advocaat bij Loyens & Loeff)

***

 

Dit artikel is een ingekorte en vertaalde versie van het artikel « La Société de Libre Partenariat française, une société d’investissement pas tout à fait comme les autres » van Nicolas Bertrand en Bilal Ajabli. Om er meer over te weten, kunt u de integrale Franse versie lezen in Tijdschrift Beleggingsfiscaliteit/Revue Fiscalité des Placements, no. 13.

 

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.