TVA de 6 % pour la reconstruction: fini pour promoteurs immobiliers cover

18 okt 2023 | Tax & Private equity

6% btw op afbraak en heropbouw: niet meer voor projectontwikkelaars

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Hoewel de federale regering vorig jaar al een akkoord had bereikt over de begroting van 2024, werd zij door het oplopende begrotingstekort gedwongen om bijkomende maatregelen te nemen. Op maandag 9 oktober 2023 slaagden de federale topministers erin om daarover een akkoord te bereiken. Er werd onder meer beslist dat het verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van gebouwen blijft bestaan, zij het in beperkte vorm.

Stand van zaken

Gunstregime voor centrumsteden

Vandaag is er enerzijds een btw-tarief van 6% van kracht voor afbraak en heropbouw in 32 stedelijke gebieden (waaronder o.a. Gent, Antwerpen en Brugge). Daarbij geldt als voorwaarde dat zowel de afbraak als de heropbouw door dezelfde bouwheer moet gebeuren én dat het gebouw na uitvoering van de werken uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Formeel moet de bouwheer, vóór de btw opeisbaar wordt, een verklaring indienen bij de bevoegde btw-administratie.

Een bouwpromotor die een oud gebouw laat afbreken en heroprichten overeenkomstig de aanwijzingen van een potentiële koper, kan van dit regime genieten voor de werken in onroerende staat voor zover ook alle andere voorwaarden vervuld zijn. De levering van de heropgerichte woning aan voormelde koper komt daarentegen niet in aanmerking voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6% van kracht in de 32 stedelijke gebieden.

Tijdelijk gunstregime van toepassing op het gehele Belgische grondgebied

Anderzijds is er vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 een btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw van toepassing op het gehele Belgische grondgebied. Dit gunstregime bestaat naast het gunstregime voor centrumsteden en heeft betrekking op drie verschillende situaties waaraan specifieke voorwaarden zijn gekoppeld:

  • In een eerste situatie wordt aan bouwheren toegestaan om werken van afbraak en heropbouw te laten uitvoeren aan het verlaagd btw-tarief op het gehele Belgische grondgebied. Er bestaat een bewoningsverplichting en een beperking op de oppervlakte. Zo moet het gaan om een bouwheer-natuurlijke persoon die de woning zal gebruiken als enige en hoofdzakelijk eigen woning en er tevens zijn domicilie zal vestigen voor minimum vijf jaar. Ook moet de heropgebouwde woning een bewoonbare oppervlakte hebben die 200 m² niet mag overschrijden.
  • Het tweede geval heeft betrekking op de werken van afbraak en heropbouw van een woning uitgevoerd ten gunste van een bouwheer die, voor een periode van minimaal vijftien jaar, deze woning aan een sociaal verhuurkantoor verhuurt of in het kader van een aan een sociaal verhuurkantoor toegekend beheersmandaat laat verhuren. De maximale oppervlaktevoorwaarde geldt hier niet. De bouwheer kan zowel een natuurlijke persoon als een rechtspersoon zijn.
  • De derde situatie betreft de levering van een woning die plaatsvindt in het kader van een project voor de afbraak en heropbouw van een woning. De koper en het bouwproject moeten voldoen aan de voorwaarden uit de eerste of de tweede situatie.

Begrotingsakkoord van 9 oktober 2023

De federale regering lijkt ons inziens te hebben beslist om een gedeelte van het tijdelijk gunstregime een permanent karakter te geven. Het gaat om de eerste situatie waarin de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een bouwheer-natuurlijke persoon gebeurt die zelf de nieuwe woning zal bewonen. De levering van een heropgebouwde woning door de bouwpromotor zou bijgevolg niet langer in aanmerking komen voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6%.

Momenteel valt nog af te wachten hoe deze voorwaarden in de concrete wetteksten worden opgenomen. Onze experten volgen dit van dichtbij voor jou op. We geven je een update zodra er meer info is over de concrete wetgeving.

Siel Demeyer – Advisor Tax Vandelanotte en Seppe Van Looy Junior Tax Advisor Vandelanotte

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.