Expertise Kantoor & beleid

Wat je van een oude eik kan leren…

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

Laad jij je kar soms ook te vol? Er is zoveel dat we willen doen. We leven intens: familie, partner, kinderen, vrienden, hobby’s, een huis, vakanties, onze job… Dingen waar we ooit heel bewust voor hebben gekozen worden dan toch ‘moeten’. Soms moet je zoeken naar wat rust en vreugde.

Kijk dan naar de natuur, zoals de eik hierboven. Elk jaar, tijdens onze vakantie in Italië, inspireert hij mij. Op meer dan 200 jaar werd hij 25 meter hoog (zie je de zetels onderaan?). De eik leeft en laat gebeuren wat gebeurt. Zo is hij groot en groots geworden. In elk van ons zit een enorme hoeveelheid ‘natuurlijke energie’. We moeten er niets voor doen…  alleen maar die natuurlijke flow toelaten. Dat vergeten we erg makkelijk, omdat we denken dat we met plannen en doorbijten altijd verder geraken.

Als we alles 200% willen controleren en aansturen, wijzen we die energie af. We denken het beter te weten en verspillen massa’s energie door veel te intens te streven naar iets dat van nature ook zou volgen.

Pleit ik er voor om te leven als een eik? Om alles zomaar te laten gebeuren? Neen. Mensen hebben een brein dat hen in staat stelt tot veel meer dan simpelweg groot worden. Maar als je handig wil groeien, verspil je geen energie aan wat vanzelf ook gebeurt.

Als je er in slaagt om die gratis energie te vinden en gebruik te maken van ‘wat vanzelf gebeurt’, hoef je daar alvast geen inspanning voor te leveren. Je kan dan heel wat overbodige programma’s in je brein stilleggen en natuurlijke groei toelaten waar je anders dingen probeert te forceren. En zo maak je nog eens iets mee dat je blij verrast!

Waarom zou je die immense kracht onderdrukken? Omdat je denkt dat je dan verder geraakt? In welke richting? Eventjes misschien, maar op lange termijn kom je nog niet half zover. Uiteindelijk gaat het helemaal niet beter als je alles probeert te controleren. Integendeel, na een tijd loop je dan vast en valt er van alles uit je handen.

Als je er in slaagt om meer los te laten, lopen de zaken vlotter: ze lopen los! En dan kan je nog altijd kiezen waar je bijstuurt. Dat is pas efficiënt.

Lees hoe je dat kan leren via deze link: www.loslopen.be

Meer informatie over ‘Helder groeien’ en de SERVO-trainingen voor efficiënt beheer van je tijd en energie, specifiek voor juridische en andere intense beroepen, vind je via deze links:

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.