Vonnissen vredegerechten voortaan digitaal beschikbaar cover

20 apr 2023 | Algemeen

Vonnissen vredegerechten voortaan digitaal beschikbaar

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Wie zijn of haar vonnis van het vredegerecht wil inkijken, kan dat voortaan digitaal via Just-on-web, de centrale online toegangspoort van Justitie. Dat meldt federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne woensdag.

Dankzij deze nieuwe koppeling is intussen bijna de helft van alle vonnissen die de Belgische rechtbanken jaarlijks uitspreken digitaal beschikbaar. Het gaat om meer dan 460.000 vonnissen per jaar op een totaal van ongeveer 1 miljoen. Sinds november 2021 zijn immers ook de vonnissen van de politierechtbank digitaal ter beschikking gesteld. Het is een nieuwe stap richting een centrale databank voor alle vonnissen en arresten, die in het najaar beschikbaar wordt.

Vrederechters behandelen burgerlijke zaken zoals burenruzies, onbetaalde facturen, huurgeschillen en de bescherming van kwetsbare personen. In 2022 werden ruim 210.000 vonnissen uitgesproken door vrederechters. Tot op heden moesten de betrokkenen in deze zaken zich nog naar het vredegerecht begeven om kennis te nemen van het vonnis of wachten tot het per post in de bus valt. Dat is echter niet meer van deze tijd. Mensen organiseren hun hele leven met enkele klikken en Justitie mag niet achterblijven.

De door Van Quickenborne gelanceerde website Just-on-web geldt als centrale online toegangspoort naar justitie. De in oktober 2021 gestarte website bundelt online diensten, die op regelmatige basis verder worden uitgebreid. Vandaag is het onder andere al mogelijk om strafdossiers in te kijken, akten van de burgerlijke stand digitaal op te vragen, bewindvoeringen via het Centraal Register van bescherming van de personen op te volgen, verzoekschriften in te dienen of stukken neer te leggen, een beëdigd vertaler-tolk op te zoeken, je verkeersboetes te beheren en facturen aan Justitie in te dienen.

Half miljoen vonnissen

Sinds november 2021 zijn ook de vonnissen van de politierechtbank beschikbaar op Just-on-web.be voor de betrokkenen in de rechtszaak. Dit gaat om zo’n 250.000 vonnissen op jaarbasis. Daar zijn sinds vandaag de vonnissen van de vredegerechten bijgekomen, wat nagenoeg een verdubbeling in het aantal uitspraken betekent. Het gaat om bijna de helft van 1 miljoen vonnissen en arresten die jaarlijks door rechters worden uitgesproken in ons land. De koppeling maakt deel uit van de ruimere digitalisering van Justitie. Het doel is om te komen tot een centrale databank waar alle vonnissen en arresten van alle hoven en rechtbanken van het land beschikbaar worden. Aan deze databank wordt volop gewerkt om deze tegen dit najaar toegankelijk te maken via Just-on-web.

Niet meer naar de griffie of wachten op post

Betrokkenen kunnen het vonnis van het vredegerecht eenvoudig opvragen. Ze melden zich aan met hun eID of via de goed ingeburgerde app itsme. Deze nieuwe digitale dienstverlening heeft veel voordelen. Burgers en rechtspersonen kunnen op afstand en 24/7 hun vonnis inkijken en hoeven niet meer naar de griffie van de rechtbank te gaan om een kopie te verkrijgen of het vonnis opvragen via post. De burger ontvangt wel nog een kennisgeving van het vonnis per brief of per e-mail indien het e-mailadres bekend is.

“Deze manier van werken heeft alleen maar voordelen. Het toont dat Justitie er weldegelijk in kan slagen om te digitaliseren. We hebben nog een lange weg af te leggen maar de trein zit op het spoor en we rijden met volle vaart verder”, luidt het bij de minister.

www.justonweb.be

LEES OOK: Advocaten en burgers kunnen hun strafdossiers voortaan online raadplegen


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.