nationaal duurzaamheidsdebat

Minister van Justitie

Blijf op de hoogte van de meest actuele besluitvorming, zoals die geformuleerd wordt door de zittende Minister van Justitie.

Ook duiding met betrekking tot de toekomstvisie op Justitie en de beleidsverklaring(en) per legislatuur krijgen de nodige aandacht in een reeks boeiende bijdragen.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil zijn departement sneller, menselijker en straffer maken. “Sneller wil vooral zeggen dat we af willen van het oubollige imago van Justitie. We willen vooral inzetten op digitalisering zodat de zaken sneller vooruit kunnen gaan. Menselijker betekent dan weer dat we oog hebben voor de slachtoffers. Maar ook dat we oog hebben voor zinvolle detentie. Straffer betekent dan weer de juiste straf op maat opleggen, die rekening houdt met de personaliteit van de verdachte.”

Het budget van Justitie gaat in enkele jaren tijd van 2 naar 2,5 miljard euro. “Dat geeft ons geld om bijvoorbeeld mensen aan te werven. We gaan dit jaar 1.400 nieuwe mensen aanwerven, waarvan 800 bij de magistratuur. Met de centen gaan we Justitie ook stapsgewijs digitaliseren, rekening houdend met de vragen op het terrein. Dankzij corona is er nu ook een bereidheid om digitaal te werken. We hebben daarvoor middelen gekregen van het Europees Herstelfonds. Zo gaan we toch een duidelijk verschil kunnen maken.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.