nationaal duurzaamheidsdebat

Minister van Justitie

Blijf op de hoogte van de meest actuele besluitvorming, zoals die geformuleerd wordt door de zittende Minister van Justitie.

Ook duiding met betrekking tot de toekomstvisie op Justitie en de beleidsverklaring(en) per legislatuur krijgen de nodige aandacht in een reeks boeiende bijdragen.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil graag de nadruk leggen op een correct taalgebruik. “We gaan de belangrijkste gerechtsbrieven die gestuurd worden naar de mensen vereenvoudigen, zoals de verkeersboete. Nu is duidelijk wat ze moeten betalen, waarom en hoe. En we steken er nog specifieke informatie bij over het concrete geval. Zo betalen ze niet alleen, maar zullen ze ook twee keer nadenken over wat er is gebeurd.”

Dat soort brieven zou nu ook uitgestuurd worden voor slachtoffers van seksueel geweld. “Ze worden vaak geconfronteerd met een zeer technische brief van het parket, die wordt geklasseerd. Dat soort brieven moeten we proberen te personaliseren. En als het kan de mensen ook mondeling zien via de dienst Slachtofferonthaal. Justitie moet ook empathischer worden. Juridisch moet het correct zijn, maar de taal moet eenvoudiger. En dat voeren we nu systematisch in.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.