Expertise

Uitgeslapen?

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

De Romeinse advocaat en redenaar Quintilianus (°35 na Chr.) vond het curieus dat een nacht slapen  het geheugen fel versterkt en dat op die manier het verstrijken van tijd, wat in het algemeen wordt aanzien als een oorzaak van vergetelheid, onze herinnering juist verbetert. Het belang van een goede nachtrust is bij juristen dus al erg lang bekend.

Prof. Matthew Walker stelt in zijn boek ‘Why we sleep’ dat we zeven tot negen uur slaap per nacht nodig hebben om gezond te blijven en goed te functioneren. Twee procent van de bevolking van de Verenigde Staten van Amerika sliep een eeuw geleden minder dan zes uur per nacht. Vandaag is dat bijna dertig procent (p. 298). Gebroken nachten komen ook hier veel voor.

Walker legt net als Quintilianus het verband tussen te weinig slaap en een slechter geheugen, maar ook, en dat is toch belangrijker, tussen te weinig slaap en een kortere levensduur, obesitas, diabetes, hartfalen, hogere vatbaarheid voor virale infecties, dementie en kanker (p. 107, 146-189). Je zou voor minder in bed kruipen.

Volgens Walker zijn zorgen en angsten de belangrijkste oorzaken van chronische slapeloosheid. Deze veroorzaken een overactief zenuwstelsel en activeren de vlucht- of vechtrespons in ons lichaam. Deze ‘stressrespons’ is niet bedoeld om lange tijd ‘aan’ te staan. Indien de stressrespons te vaak of zelfs chronisch geactiveerd wordt is het niet mogelijk een goede nachtrust te hebben (p. 244).

Gelukkig kan je oefeningen leren om de stressrespons te stoppen. Lost dit elk slaapprobleem op? Natuurlijk niet, omdat slapeloosheid andere oorzaken kan hebben. Walker stelt alleen dat de stressrespons een van de belangrijkste oorzaken is. En die kan je op enkele uren leren stilleggen.

Meer informatie over het stoppen van de stressrespons vind je hier.

Leer de stressrespons stoppen tijdens een van de volgende trainingen (erkend voor permanente vorming bij onder meer OVB en NOvA):

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Bronnen

Prof. Matthew Walker (Harvard/Berkeley), Why we sleep – The new science of sleep and dreams, Penguin, 2017, 360 blz.

Quintilianus, De opleiding tot redenaar (vertaling uit het Latijn – oorspronkelijk uitgegeven in het jaar 95 na Chr. door uitgever Trypho, Roma), Nederlandse vertaling uitgegeven bij Historische Uitgeverij, 2001, 763 blz.

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.