13 nov 2019 | Actualia, Algemeen

Te jong om het recht in eigen handen te nemen?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/11/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Rechtenstudenten kunnen handboeken verbintenissenrecht, stafrecht en gerechtelijk recht verorberen. Ze kunnen opsommen wanneer bestuurders in het nieuwe WVV aansprakelijk zijn en wat het verschil is tussen een bijzondere en een buitengewone algemene vergadering. Hopen leerstof verzet de rechtenstudent om zijn bachelor diploma in de wacht te slepen en nog meer bergen met het oog op een begeerde, en semi-verplichte master in de rechten. Na een vijf jaar durende dril: het echte leven. Maar hoe? 

Studenten op zoek naar ervaring

Onze rechtenstudent weet niet hoe hij die juridische bagage kan gebruiken en hij is niet alleen. Ik ben ook geen primus inter pares en moet het dus stellen zonder prestigieuze zomer- en winterstages in een opleiding waar er voor alternatieven geen ruimte is.

Niet enkele studenten worstelen hiermee. Ook prominente advocatenkantoren of juridische adviesbureaus krijgen met deze problematiek te maken: zij lopen sterke kandidaten mis, omdat ze zich enkel kunnen baseren op academische cijfers. Zo mist een verborgen talent die creatief juridische problemen kan oplossen zijn of haar kans om zich te bewijzen. Idealiter kan de recruiter een student aan de haak slaan die slim en uniek is, iemand die zich onderscheidt op meer gebieden dan enkel een academische score, maar in de realiteit gaat er veel potentieel verloren.

Van idee tot plan

In mei 2018 rees vanuit het Vlaams Rechtsgenootschap Brussel de vraag hoe studenten meer praktijkervaring kunnen opdoen en de kans bieden om zich te ontplooien, terwijl ze nog met het ene been in de aula staan. Het was een vraag waar Thalie Arend (Financial Director) en ik ons hoofd over zouden breken. Moeten we studenten helpen een stage te versieren? Of is er een alternatief? Na vele gesprekken met kennissen, professoren en leden van Junior Enterprises Belgium begon dat laatste idee vorm te krijgen. We beantwoorden allemaal wel eens een juridische vraag van een zatte nonkel op een familiefeest, wat als we dat doortrekken? Wat als we de buurman, andere studenten en start-ups konden helpen met kleine en minder kleine juridische vragen? Vragen te moeilijk voor ‘meester Google’, maar waar het budget voor een adviseur ontbreekt? Vragen die een rechtenstudent naar de bibliotheek jaagt en die hem leert adviezen schrijven voor échte problemen, problemen uit de praktijk?

Dat zou een goed alternatief zijn. Een alternatief waarbij studenten leren omgaan met theorie vanuit een praktisch oogpunt, waarbij de jonge geest geprikkeld wordt. Adviezen schrijven voor kmo’s, statuten opmaken voor een studentenvereniging, GDPR-ongerustheden het zwijgen opleggen, het zou allemaal mogelijk zijn binnen een organisatie die samenwerkt met de Vrije Universiteit Brussel.

Omne principium difficile

Het doel was duidelijk: breng de rechtszoekenden in contact met enthousiaste praktijkzoekende juristen in spe en geef recruiters de kans studenten te leren kennen die anders niet op hun radar komen. Thalie en ik realiseerden ons echter dat er nood was aan extra mankracht.

We hadden geluk: twee ondernemingsgezinde, hardwerkende, sociale medestudenten waren geïnteresseerd. De eerste die we meenamen op ons avontuur was Christophe Janssens (Vicepresident). Gedrieën begonnen we de grote lijnen uit te tekenen en de statuten neer te pennen. Niet veel later namen we Thibaut De Brouwer (HR & PR Director) aan boord. Gevieren begonnen we medio-augustus 2019 aan onze eerste opdracht: het oprichten en operationeel maken van Brussels Law School Consultancy vzw. In de daaropvolgende maand gingen we opzoek naar eerste cases en onthulden we stelselmatig ons project aan de studenten. In de afgelopen maand begonnen we ons eerste adviezen te verlenen en rekruteerden na een selectieprocedure de eerste tien consultants.

Gelukkig staan we er met ons veertienen niet alleen voor: Start.VUB en Junior Enterprises Belgium bieden ons naast feedback en audits ook een subliem netwerk van ondernemende studenten aan. Daarnaast steken enkele vooraanstaande professoren een handje toe door de rol van ambassadeur op zich te nemen en een duw in de rug te geven waar nodig. Dit maakt het mogelijk om ambitieus te zijn. Het is een droom om de taalgrens over te steken naar de Université Libre de Bruxelles of een plekje veroveren in het curriculum van de VUB.

Nut van grootse dromen

Ondertussen komen de eerste zaken binnen en bouwen we verder aan onze fundamenten binnen de VUB. Dankzij een divers team bieden we onze diensten aan over alle rechtstakken heen en we willen binnenkort uitbreiden naar Franstalig België. We hopen studenten die zich herkennen in de eerste alinea te inspireren om zelf ook initiatief te nemen. We hopen dat professionele juridische ondernemingen interesse hebben en kennis willen maken met onze consultants. Net als we hopen het recht voor allen een stukje toegankelijker te maken.

Nicolas Decuypere

President – Brussels Law School Consultancy vzw

 

Het team van Brussels Law School Consultancy vzw

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

2 Reacties

2 Reacties

 1. Chris Van Tomme

  Beste,
  Het Recht- zoals het voorgesteld en gedoceerd wordt doet eerder denken aan een kluchten Parlement zodra je er mee geconfronteerd wordt!!!
  VB.?
  In RB. Gent werden “tegen de
  25 Ventôsewet Art 19 uitdrukkelijke

  Antwoord
 2. Chris Van Tomme

  Beste,
  Het Recht- zoals het voorgesteld en gedoceerd wordt doet eerder denken aan een kluchten Parlement – zodra je er mee geconfronteerd wordt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.