Renovatieverplichting en andere belangrijke nieuwigheden in 2023: een overzicht cover
Renovatieverplichting en andere belangrijke nieuwigheden in 2023: een overzicht

Door Notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/01/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Notaris.be somt de belangrijkste nieuwigheden op die sinds 2023 van kracht zijn. Voor nieuwe eigenaars van een energieverslindende woning in Vlaanderen bijvoorbeeld, is renoveren geen vrijblijvende optie meer. Vanaf nu geldt een renovatieverplichting, binnen de vijf jaar. Een overzicht.

Nieuw verbintenissenrecht

Sinds 2023 gelden nieuwe regels over de werking van verbintenissen. Met ‘verbintenissen’ mag je denken aan alles dat te maken heeft met de wereld van de overeenkomsten. Ons ‘oud’ recht is aangepast aan onze moderne samenleving en onze nieuwe behoeften. Een nieuw jasje voor ons Burgerlijk Wetboek waardoor er minder discussies ontstaan over bijvoorbeeld de werking van algemene voorwaarden in overeenkomsten.

Ook nieuw: in uitzonderlijke gevallen kan de schuldenaar aan de schuldeiser vragen om het contract opnieuw te onderhandelen om een bepaalde aanpassing of een beëindiging te bekomen. Dit speelt wanneer een wijziging van omstandigheden de uitvoering van het contract buitensporig bezwaart, in die mate dat de uitvoering van de overeenkomst redelijkerwijs niet meer geëist kan worden… In een wereld die geteisterd wordt door corona, internationale politieke conflicten, en stijgende energieprijzen zou het gemoderniseerd verbintenissenrecht wel eens het verschil kunnen maken.

Asbestattest voor wie zijn huis verkoopt

Een nieuwigheid die strikt genomen nog tot 2022 behoort: wie sinds 23 november 2022 zijn huis wil verkopen, moet een asbestattest voorzien als de bouw van zijn pand dateert van voor 2001. Het zijn speciaal opgeleide asbestdeskundigen (‘asbestdeskundige inventarisatie’) die de asbestinventarisatie van woningen voor hun rekening nemen. Wie binnenkort zijn woning verkoopt, neemt best tijdig contact op met een gecertificeerd asbestdeskundige. De verplichting geldt ook voor de schenking van een woning, maar niet voor woningen die via een erfenis overgaan.

Renovatieverplichting

Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen in Vlaanderen (dat zijn woongebouwen met een EPC-label E of F) hun aangekochte woning binnen de vijf jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Concreet moet iedereen die in Vlaanderen een huis koopt met label E of F, moet binnen de vijf jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. Wil je weten hoe het zit met de energiezuinigheid van je (toekomstige) woning? Kijk dan even naar het EPC (energieprestatiecertificaat) en onthoud: renoveren is in 2023 geen vrijblijvende keuze meer. Ben je op huizenjacht? Hou dan rekening met deze renovatieverplichting bij het bepalen van je budget.

Nieuwe fiscale regels in Brussels Gewest

Wonen in onze hoofdstad is duur. Om gezinnen te ondersteunen bij de aankoop van een gezinswoning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt het zogenaamde abattement gewijzigd vanaf 1 april 2023. Een abattement is een deel van de waarde waar je geen registratierechten op bent verschuldigd. Het Brusselse abattement geldt vandaag voor zover de woning een belastbare grondslag heeft van 500.000 euro, maar dit wordt verhoogd naar 600.000 euro. Het gedeelte dat vandaag niet belast wordt bedraagt vandaag 175.000 euro, maar wordt verhoogd naar 200.000 euro. Voor bouwgronden hetzelfde principe: in de toekomst geldt het abattement voor bouwgronden tot 300.000 euro (in de plaats van 250.000 euro). Het vrijgesteld bedrag bedraagt vanaf 1 april 2023 100.000 euro (in de plaats van 75.000 euro). Wie bovendien de energieprestatie van de woning verbetert, geniet van een bijkomend abattement. Dat varieert in functie van hoe sterk de energieprestatie verbeterd wordt.

Mensen krijgen vanaf 1 april 2023 ook meer tijd om zich te vestigen in hun woning: drie jaar en indien ze zich verbinden om de energieprestatie te verbeteren mogen ze rekenen op 5 jaar.

De fiscale maatregelen zijn onderworpen aan zeer specifieke voorwaarden. Ben je van plan om in 2023 een woning te kopen in Brussel? Laat je informeren door een notaris.

Verplichte statutenwijziging voor je onderneming

Ben je een ondernemer? Dan neem je best de statuten van je onderneming onder de loep. Sommige nieuwe regels zijn al even automatisch van toepassing op je onderneming. Zo spreekt men al een tijdje van een ‘BV’ en niet meer van een ‘BVBA’. Maar voor andere zaken moet je zelf actie ondernemen en je statuten laten aanpassen. Hiervoor moet je bij de notaris zijn. Wie zijn statuten moet aanpassen, moet dit verplicht doen tegen 31 december 2023. Dat lijkt nog ver weg, maar de kans is groot dat de notariskantoren druk bevraagd zullen worden rond deze periode. Wacht dus niet tot het laatste moment om een kantoor te contacteren. Dan kan je in alle rust en zonder druk alle mogelijkheden van de nieuwe wet bekijken met de notaris en je statuten aanpassen in functie van je noden en wensen.

Notaris.be

Lees meer over de renovatieverplichting: Renovatieplicht in 2023 wat houdt dat in?


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.