Overgewicht op de werkvloer aanpakken cover

22 sep 2023 | Column

Overgewicht op de werkvloer aanpakken

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Volgens Sciensano lijdt 49,3 procent van de Belgische bevolking aan overgewicht. De gevolgen zijn ook op de werkvloer merkbaar. Zwaarlijvige werknemers hebben meer moeite het arbeidsritme aan te houden en dreigen door hun verhoogde inspanningen vaker en langdurig afwezig te blijven. Tegelijk vinden ze sneller de weg naar de arbeidsrechtbank.

In de rechtspraak merken we eenstemmigheid dat zwaarlijvigheid een ‘handicap’ kan uitmaken in de zin van de discriminatiewet. Dat is geen vrijblijvende juridische kwalificatie: een werkgever die een werknemer met een handicap tewerkstelt, is wettelijk verplicht redelijke aanpassingen door te voeren aan de werkplek. Hoever hij daarin moet gaan, is niet duidelijk: de maatregelen mogen geen onevenredige belasting inhouden. Het komt rechtbanken toe die open norm in te vullen.

Neemt een werkgever geen of onvoldoende maatregelen om de werkplek aan te passen (aan een zwaarlijvige werknemer), dan loopt hij het risico een schadevergoeding te moeten betalen.

Neemt een werkgever geen of onvoldoende maatregelen, dan loopt hij het risico een schadevergoeding te moeten betalen. Dat mocht een autorijschool uit het Luikse ervaren, toen ze de sollicitatieprocedure van een obese kandidaat voortijdig afbrak door te opperen dat zijn fysieke profiel niet bij de baan paste. Het arbeidshof verweet de rijschool dat die niet had onderzocht of de instructiewagens – Ford Focus – inderdaad ongeschikt waren voor het postuur van de kandidaat en vroeg zelfs luidop waarom de aankoop van een nieuwe wagen niet kon worden overwogen. De rijschool werd veroordeeld tot een schadevergoeding van drie maanden loon.

Net als bij mentale problemen moeten de oorzaken van zwaarlijvigheid niet uitsluitend op de werkplek worden gezocht, en de oplossingen evenmin.

Net als bij mentale problemen moeten de oorzaken van zwaarlijvigheid niet uitsluitend op de werkplek worden gezocht, en de oplossingen evenmin. Om de stijging van het aantal mensen met overgewicht om te buigen moeten we volop inzetten op preventie. Dat is in de eerste plaats een taak van de overheid, maar ook ondernemingen kunnen niet afzijdig blijven. Laat ons beginnen met een echt cafetariaplan: reduceer suiker- en vethoudende maaltijden, breid het assortiment gezonde voeding uit en ban alcohol op het werk.

Steven Renette, Mploy Advocaten

Deze bijdrage verscheen eerder in De Tijd.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.