Gentse Rechtenfaculteit jubelend op weg naar 200 jaar
Gentse Rechtenfaculteit jubelend op weg naar 200 jaar

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 25/01/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Op 9 oktober 1817 werd in de troonzaal van het Gentse stadhuis de Rijksuniversiteit Gent plechtig geïnstalleerd. De Faculteit Rechtsgeleerdheid kon, als één van de vier faculteiten bij de stichting, rekenen op een professoraal korps van maar liefst 3 professoren, op een universiteitsbreed kader van in totaal 14 hoogleraren en 1 lector. De 4 faculteiten samen telden in hun eerste jaar 190 studenten.Het Gentse stadsbestuur stelt het terrein van het oude jezuïetenklooster tussen de Voldersstraat, de Korte Meer en de Lange Meer (huidige Universiteitstraat) ter beschikking om als hoofdsite van de universiteit te dienen. De Faculteit Rechtsgeleerdheid wordt aanvankelijk gehuisvest in de Baudeloobibliotheek, en verhuisde slechts in het begin van de 20ste eeuw naar de Universiteitstraat.

Dit artikel wordt u aangeboden dankzij de steun van Larcier, Advocatennet.be en KnopsPublishing

200 jaar later is enkel de locatie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid op de historische hoofdsite ongewijzigd gebleven. Vandaag steunt de faculteit op een academisch korps van meer dan 70 professoren, 130 assistenten en 55 onderzoekers, die onderwijs verstrekken aan meer dan 3.800 studenten. De Gentse rechtsfaculteit wordt vandaag niet enkel alom geprezen voor de hoogstaande kwaliteit van het onderwijs in de rechten en de criminologie. Ze vormt ook een creatieve broeihaard van intellectueel talent en een bron van kritische opinievorming in het maatschappelijk debat.

De faculteit heeft dus, als gevestigde waarde binnen een universiteit van respectabele leeftijd, vele redenen om haar tweehonderdste verjaardag te vieren. De festiviteiten zullen op gepaste wijze de rijke geschiedenis en de maatschappelijke rol van de universiteit als kennisinstelling weerspiegelen.

De Gentse rechtsfaculteit deelt deze geschiedenis, en dus ook haar verjaardag, met haar Luikse evenknie. Dit vormt het uitgangspunt voor een Gents-Luiks historisch congres op 20 en 21 september 2017. Dit congres zal niet enkel terugblikken op de markantste figuren in de geschiedenis van beide rechtsfaculteiten, maar ook reflecteren over de toekomst van het academisch onderwijs in de rechten en de criminologie in beide universiteiten.

Deze bijzondere verjaardag vormt ook een ideale gelegenheid om de faculteit als biotoop voor internationaal gerenommeerd wetenschappelijk onderzoek voor het voetlicht te plaatsen. Op 7 en 8 december 2017 houdt de Faculteit Rechtsgeleerdheid een tweedaags internationaal wetenschappelijk congres. Onder de titel “Freedom under Pressure” wordt vanuit verschillende rechtsgebieden de reflectie en discussie gevoed rond de omvang en grenzen van een aantal fundamentele rechten en vrijheden, in het licht van evoluerende omgevingsfactoren.

Maar de faculteit viert ook echt feest. Op zaterdag 13 mei 2017 vormen de gebouwen van de Gentse rechtsfaculteit het terrein voor  het “TIJGERfeest” (Tweehonderd Intrigerende Jaren GEntse Rechtsfaculteit), waarbij de faculteit haar deuren opent voor studenten, alumni en andere belangstellenden (Registreer u alvast voor dit feest)

In de aanloop naar het TIJGERfeest, wensen we, in samenwerking met Knops Publishing, alvast ook onze stem in actuele juridische kwesties laten horen via JUBEL. Via de eigen JUBEL-pagina van Fac. Rechtsgeleerdheid Gent zal gevestigd en aanstormend academisch talent uit onze faculteit elke week, en dit gedurende 10 weken, aan het woord komen met bijdragen rond juridische vraagstukken die u, als “volger” van Jubel.be, ongetwijfeld zullen boeien. Op die wijze verzorgen we voor u, juridische meerwaardezoeker, de aftrap naar onze verdere feestelijkheden, waarop we u graag in levende lijve ontmoeten en begroeten.

Ik kijk alvast, samen met u, uit naar een bijzonder (intellectueel) verrijkend verjaardagsjaar !

 

Michel Tison

Decaan, Faculteit Rechtsgeleerdheid, UGent

Bevoorrechte partners van het Tijgerfeest:

         Knops Publishing            advocatennet

 

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.