Advocatenerelonen moeten niet bescheiden zijn: de cliënten verdienen beter cover

19 okt 2022 | Column

Gaat het met de juridische wereld écht de verkeerde kant uit?

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 19/10/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Deze wekelijkse rubriek is het aan zichzelf verplicht om de juridische actualiteit nauwgezet in de gaten te houden. Er gebeurt wel wat op een week en niet alles krijgt prominent aandacht. Tijd dus om eens stil te staan bij het nieuws in de marge, omdat dit ook wel wat zegt over wat er leeft. En als we nu eens de sociale media als de maat der dingen zouden beschouwen?

Druk aangekondigd op sociale media: De gastspreker op de openingszitting van de jonge balie van Dendermonde was niemand minder dan Jef Vermassen. Hij is op 74-jarige leeftijd niet meteen een jong en aanstormend talent. Eerder een oude rot in het vak. Toch blijft hij alvast ook de jonge confraters intrigeren en is hij ook nog steeds een magneet voor de media. Maar blijven zijn uitspraken representatief voor de Vlaamse advocatuur?

De vraag of deze complexe spreidstand nog houdbaar is werd niet gesteld en dus ook niet beantwoord

De Kamercommissie justitie stemde “unaniem” de wet die het notariaat zal hervormen. “Voor een moderner, toegankelijker en transparanter notariaat. Met lagere tarieven voor burgers en ondernemers” zo meldde de minister van Justitie op sociale media. Intussen blijven de notarissen, net zoals de gerechtsdeurwaarders, nog altijd “ministeriële ambtenaren” die ondernemingen zijn in de zin van het Wetboek van Economisch Recht maar tegelijkertijd toch ook taken van een openbaar ambtenaar vervullen. De vraag of deze complexe spreidstand nog houdbaar is werd niet gesteld en dus ook niet beantwoord.

Iedereen heeft recht op juridisch advies. Zonder onderscheid. Altijd en overal. Het zijn niet mijn woorden, maar deze van Peter Callens, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies. Hij heeft – terecht – moeite met het achtste sanctiepakket tegen Rusland. Advocaten moeten boven en buiten het gewoel staan en van iedereen de vertrouwenspersoon zijn (ook van de Russen), maar dat betekent ook dat de advocatuur hoge ethische standaarden moet hanteren. Is iedereen aan de balie zich wel bewust van die maatschappelijke verantwoordelijkheid?

De Universiteit Hasselt verspreidt via sociale media een interview met doctoranda Tessa Quina, die vindt dan in ons land kinderen nog al te vaak “als nog-niet-mensen” worden beschouwd. Was dat tot voor kort nog niet de essentie zelf van het “kind zijn”? “Het is toch niet logisch dat een kind ineens ‘volwassen’ is gewoon omdat hij de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt” stelt de onderzoekster. “Mijn doel is dan ook om tijdens mijn onderzoek te kijken op welke manier er meer rekening kan worden gehouden met de ontwikkelde vermogens van de minderjarige en hoe het evenwicht tussen bescherming en autonomie kan worden gerealiseerd in ons recht” vervolgt de onderzoekster voluntaristisch. Zal er ook iemand verder onderzoeken hoe het zit met de “ontwikkelde vermogens” van al de 18-plussers? Misschien blijkt wel dat velen ook op latere leeftijd nooit écht meerderjarig worden? Wie bepaalt de grens?

Het ontging u misschien, maar deze week verscheen de derde editie van het boek The Indian Cyber law van de hand van Suresh Viswanathan die er zich over verheugt dat het boek “door verschillende onderzoeksartikelen over de hele wereld” werden geciteerd. Heb ik iets gemist?

Noteer het in uw agenda: vanaf 31 december 2023 worden alle vonnissen en arresten in ons land openbaar gepubliceerd en voor iedereen raadpleegbaar. Namen en andere persoonsgegevens van privépersonen worden “gepseudonimiseerd”. Zeg dat minister van Justitie Van Quickenborne het deze week gezegd heeft. Noteer het nog eens met vette stip: 31 december. Van 2023. Zou het deze keer écht lukken?

Advocaat Jan Gysels is een fenomeen op sociale media. Hij meldde eerder terloops dat hij het kantoor Janson Baugniet inruilde voor Seeds of Law. Hij doet u intussen iedere dag watertanden over wat hij die avond heeft in zijn perfect uitgeruste keuken heeft klaargemaakt en welke wijn (uitzonderlijk ook eens bier) hij daarbij serveert. Deze week onder meer “Aubergine à la Parmegiana”, een Japanse versie van omelet, varkenshaasje, stoofvlees, of tomahawk met bearnaise en frietjes. Gaat die erudiete confrater uiteindelijk dan toch professioneel in de horeca belanden? Of gaat hij zijn culinaire kennis in een roman verwerken?

Jeroen Wils, voormalig journalist die zichzelf nu omschrijft als “reputation and crisis communication expert” pleitte vorige week voor de Orde van Vlaamse Balies voor het inschakelen van tegensprekers. “Je reputatie is te waardevol om je te laten omringen door jaknikkers. Besef dat je beter wordt van dwarsliggers, niet van meepraters”. Is het dan nu geen origineel idee: schakel eens een dwarsligger, type uw dienaar Hugo Lamon, in om wat tegenspraak te organiseren rond uw eigen waarheid?

Hugo LAMON

Lees hier eerdere columns van Hugo Lamon


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Jan Ghysels

    Bedankt voor de vriendelijke woorden

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.