Fiscale stimulansen voor financiële giften aan ziekenhuizen

Door Tiberghien

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 27/04/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Om de zorgverleners ook financieel te ondersteunen zijn al diverse individuele en collectieve initiatieven opgestart. Een stimulans voor financiële giften is alvast terug te vinden in de Belgische personenbelasting. In de schenk- en erfbelasting is ook een bijzondere regeling uitgewerkt.

Fiscale stimulans in de personenbelasting

Als u in 2020 een gift doet, kan u hiervoor in uw aangifte personenbelasting van volgend jaar (inkomstenjaar 2020 – aanslagjaar 2021) een belastingvermindering van 45% van het bedrag van uw gedane gift krijgen[1].  Concreet betekent dit dat u iets minder dan helft van het geschonken bedrag via uw belastingen kan recupereren of anders gezegd: de overheid legt meer dan 80% bij (45/55= 81,81%). [2]

Belangrijk is dat u een gift van minstens 40 euro doet aan een erkende instelling die u hiervoor een attest zal uitreiken[3].

Voor giften aan ziekenhuizen gelden volgen regels: 

  • Giften aan universitaire ziekenhuizen (bv. UZ Leuven, UZA) komen op basis van de wet altijd in aanmerking voor de belastingvermindering.
  • Regionale ziekenhuizen zijn zelf niet erkend, maar zij kunnen bijvoorbeeld wel eenvoudig een eigen erkend fonds (binnen de Koning Boudewijnstichting) oprichten.[4] Zo heeft Jessa Ziekenhuis Hasselt het eigen erkend Jessa Fonds.[5] Meer informatie hierover en over eventuele andere mogelijkheden van financiële ondersteuning kan u terugvinden op de website van de ziekenhuizen.
  • Een aftrekbare gift kan ook aan het “Fonds voor Solidaire Zorg” binnen de Koning Boudewijnstichting.[6] De financiële middelen worden via dit fonds verdeeld naargelang de noden binnen de zorg. De gelden komen niet enkel ten goede van ziekenhuizen, maar ook van andere residentiële zorginstellingen, zoals bijvoorbeeld rusthuizen.
  • Privé-initiatieven kunnen in aanmerking komen, maar enkel als zij door de Minister van Financiën erkend zijn. U kan hier een lijst van de erkende instellingen terugvinden.

Wie 100 EUR wil geven aan een niet-erkende instelling, kan door de belastingvermindering eigenlijk 181 EUR geven aan een erkende instelling. Het is dus nuttig dit vooraf even na te kijken zodat u maximale ondersteuning kan bieden.

Fiscale stimulans in de schenk- en erfbelasting

In de personenbelasting is er sprake van “giften”, houdt dit dan ook een “schenking” in voor de toepassing van de schenk- en erfbelasting? Hier bestaat geen eenduidig antwoord op.

Als dit over relatief beperkte bedragen gaat die in verhouding staan tot het vermogen, mogen we hopen en gaan we er ook van uit dat deze vrijgevigheid niet belast wordt.

Gaat dit over belangrijke bedragen, dan is het risico al groter dat de fiscale administratie hier bij een overlijden binnen de 3 jaar na datum van de “schenking”, alsnog erfbelasting over wil heffen. Ook in de erfbelasting geldt een bijzondere regeling, ditmaal onder de vorm van een vast verlaagd tarief voor onder meer VZW’s (zoals ziekenhuizen) en (erkende fondsen binnen) de Koning Boudewijnstichting. In het Vlaamse Gewest bedraagt dit tarief 8,5%. In het kader van de hervorming van de erfbelasting zou er evenwel sprake zijn om dit naar 0% te verlagen.

Indien de vrijgevigheid geformaliseerd wordt in een notariële schenkingsakte of toch spontaan ter registratie wordt aangeboden, is de schenkbelasting van 5,5% in het Vlaamse Gewest van toepassing.

Ondersteuning van de zorg is dus zeker mogelijk, en wordt bovendien fiscaal aangemoedigd.

Murielle Gijbels – Counsel Tiberghien Advocaten

Lees hier meer van Tiberghien Advocaten op Jubel.be!

referenties:

[1] Met als maximum ofwel 10% van uw totale netto-inkomsten ofwel 392.000 EUR (aj 2020). Als het te betalen bedrag aan belastingen 0 is of lager is dan de vermindering dan wordt de vermindering niet dan wel proportioneel toegekend.

[2] We houden geen rekening met opcentiemen waardoor de impact nog iets groter is.

[3] Dit attest is in principe automatisch beschikbaar via tax-on-web.

[4] https://www.kbs-frb.be/nl/About-us/FAQs/Centrum_voor_filantropie/FAQfil9

[5] https://www.jessafonds.be/

[6] https://www.kbs-frb.be/nl/Newsroom/Press-releases/2020/20200327AJSolCare

 

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.