Economie van de toekomst - Toekomst van de economie
Economie van de toekomst – Toekomst van de economie

Door IBJ - IJE

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 15/11/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Interview met Michel de Kemmeter

De dag van vandaag worden we als bedrijf, manager of bedrijfsjurist geconfronteerd met de grootste economische veranderingen en niemand van ons heeft de nodige instrumenten om hieraan het hoofd te bieden.

Eerst en vooral nemen we noch de tijd noch de nodige afstand om ons voor te bereiden op nieuwe beroepen en nieuwe werkwijzen die in de bedrijfswereld ontstaan en stellen we ons niet de vraag: Beschikken wij over de vereiste bekwaamheden om tegemoet te komen aan deze verandering?

Op deze 27ste bedrijfsjuristendag komt het thema de economie van de toekomst en de toekomst van de economie aan bod, gepresenteerd vanuit vier verschillende invalshoeken: eerst en vooral moet men de uitdagingen begrijpen. Deze uitdagingen worden geconcretiseerd door de standpunten van de deskundigen en door praktijkgetuigenissen. U krijgt nadien enkele instrumenten om u voor te bereiden en te participeren in deze veranderingen.  U wil meer weten? Dat kan! Klik hier voor meer info en schrijf nu in!

1) De uitdagingen begrijpen

We staan aan het begin van een fundamentele mutatie van zowel onze samenleving als van onze economie, mutatie die niet goed begrepen wordt en ook niet in kaart gebracht wordt door de voornaamste betrokkenen. De uitdaging zal erin bestaan de achtergrond van deze in aanloop zijnde aanpassingen en hun toekomstige impact op de bedrijven en op de beroepen – waarvan deze van jurist – te begrijpen.

Laat ons onder een twintigtal genoemde uitdagingen, de meest markante weerhouden:

  1. Het massale banenverlies ten gevolge van de automatisatie en de digitalisering
  2. De algemene schuldenlast die automatisch verhoogt: de toenemende schuld van de soevereine staten en de individuen, alsook het milieupassief en de pensioenen
  3. De stagnatie, zelfs voortdurende recessie van de economie
  4. De onverwachte opkomst van nieuwe economische modellen die alles soms op brutale wijze veranderen
  5. De ontmoediging van de zelfstandigen, de hele kleine ondernemingen en de MKB’s, het algemeen gebrek aan ondernemerszin en het feit dat in de bedrijven zowel het top- als middelmanagement niet voorbereid zijn op deze verandering.

Voeg daar nog andere uitdagingen aan toe zoals het klimaat, de volksgezondheid, de voeding, de mobiliteit, het onderwijs, de migratieaangelegenheden, het afvalbeheer, energie, enz. waarvoor onze leiders noch de tijd, noch het budget hebben om ze één voor één aan te pakken.

2) De adviezen van de deskundigen

Tijdens de dag van de bedrijfsjurist zullen een aantal deskundigen rond de tafel plaatsnemen en hun mening verdedigen met betrekking tot deze nieuwe uitdagingen. Door middel van interactieve debatten met het publiek, dat verschillende beroepen vertegenwoordigt, zullen zij hun opinies delen. Aan de hand van deze kruiscontrole zullen de vertegenwoordigers van de economie en van het recht de kaarten in handen hebben om zich te kunnen aanpassen en zich te kunnen voorbereiden op de ontwikkelingen die aan de gang zijn.

Wij schatten dat het juridisch landschap binnen de 5 jaar integraal zal gewijzigd zijn: online platformen voor fiscaliteit en boekhouding, websites voor uitwisseling van goede praktijken, enz. zijn allemaal instrumenten die een grote klap zouden kunnen betekenen voor de traditionele jurist.

Dit zijn vandaag de dag de nieuwigheden die de marktsituatie zullen wijzigen: zou men durven zeggen dat de hedendaagse jurist zich moet aanpassen met het risico uit zijn rol te vallen?

3) Praktijkgetuigenissen

Tijdens de 27ste dag van de bedrijfsjurist kunnen de deelnemers eveneens luisteren naar het advies van de actoren van de economie die zullen komen getuigen over de praktijk en die de uitdagingen die deze mutaties met zich meebrengen zullen illustreren en antwoorden zullen aanbrengen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze getuigenissen essentieel zullen zijn om het beroep van jurist te laten evolueren en om hem toe te laten een blijvende belangrijke rol te spelen, onder andere door de nieuwe economische modellen te ijken zodat ze in de legaliteit blijven.

Wij onderzoeken verder ook de vraag van de totstandkoming van het contract dat zich, als instrument om tot een akkoord te komen, even snel voortbeweegt als de wereld waarin het evolueert: het dient thans evolutief en belanghebbende meer-partijen te zijn. Met andere woorden: de nieuwe economische modellen en hun juridische inzet.

4) De middelen om aan deze mutatie bij te dragen: hoe zal het beroep van jurist evolueren en hoe zich hierop voorbereiden?

Ons sociaal recht is in volle ontwikkeling. En ons fiscaal recht moet ook evolueren naar dat van een geglobaliseerde wereld. Het is de taak van de moderne bedrijfsjurist om een beleid van vereenvoudiging, van preventie, van contractuele ontwikkeling in verhouding tot deze evolutieve modellen te voeren.

Enerzijds doet de juridische sector een beroep op meer tussenpersonen dan voorheen. Anderzijds, wordt ons werk ondersteund door hulpprogramma’s die ons werk vereenvoudigen en door systematische projectbeheersystemen die steeds performanter worden. Welke zijn bijgevolg de nieuwe bekwaamheden die we moeten ontwikkelen om ons beroep van bedrijfsjurist vanaf morgen verder te zetten?

Besluit

De boodschap is duidelijk: wij hebben minder dan 5 jaar de tijd om ons aan te passen aan deze snel veranderende wereld en hem te begrijpen, om nieuwe bekwaamheden aan te leren en om nieuwe hulpmiddelen aan te brengen in onze bedrijven.

De bedrijfsjurist heeft een unieke positie in zijn organisatie omdat hij, door zijn transversale positie, de mutatie van het bedrijf aan de veranderende wereld kan faciliteren.

Kom meer te weten over de Economie van de toekomst én Toekomst van de economie. Schrijf nu in!

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.