28 dec 2017 | Actualia

E-business, crowdfunding, co-working en tax shelter voor start-ups in 2017

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/12/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

E-business, crowdfunding, co-working en tax shelter voor start-ups: Wat stelt de boekhouder-fiscalist vast op het terrein?

Een exclusieve enquête gevoerd door het BIBF

Ter gelegenheid van de beurs “Ondernemen Brussel 2017” op 27 en 28 maart maakte het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) de resultaten bekend van een enquête met als onderwerp “Sleuteltendensen, innovatie en ondernemers”. 928 boekhouders-fiscalisten (ofwel 1/6 van de leden van het Instituut) namen deel aan deze peiling in de loop van de maand maart.

Mirjam Vermaut, Voorzitter van het BIBF: “Op het Instituut stelden we ons de volgende vraag: vormen de concepten e-business, crowdfunding, co-working en tax shelter voor start-ups een veel voorkomende realiteit voor de Belgische ondernemers? Of betreft het een mythe? Door middel van een korte peiling hebben we ons een concreet beeld kunnen vormen van wat de boekhouders-fiscalisten vaststellen in het werkveld.”

Frédéric Delrue, Ondervoorzitter van het BIBF: “In het dagdagelijkse leven werken de 6000 Belgische boekhouders-fiscalisten nauw samen met de zelfstandigen en KMO’s en ze zijn zodoende uitzonderlijk goed geplaatst om te weten wat er speelt in onze lokale en nationale economie!”

De klassieke winkel als enig verkoopskanaal is een slechte optie

60% van de ondervraagde boekhouders-fiscalisten tellen onder hun klanten ondernemers die actief zijn in de online verkoop. “In 2017 is de e-business niet langer een onbeduidende trend in de economie. Het is een gevestigde waarde waarvan we ons bewust moeten zijn.”, verklaart Mirjam Vermaut, Voorzitter van het BIBF. We merken ook op dat volgens 88% van de deelnemers aan de enquête de beste manier om een zaak uit te bouwen de combinatie van een klassieke winkel met verkoop via het internet is. Slechts 1% van de ondervraagden bevelen het openen van enkel een klassiek verkoopspunt aan.

Alternatieve vormen van bedrijfsfinanciering hebben de wind in de zeilen

Het BIBF bevroeg zijn leden eveneens over twee alternatieve vormen van bedrijfsfinanciering: crowdfunding en tax shelter voor start-ups. 11% van de ondervraagde boekhouders-fiscalisten antwoordden klanten te hebben die beroep doen op crowdfunding en 16% verklaarden klanten te hebben die gebruik maken van tax shelter voor start-ups. De voornaamste vaststelling is de volgende: de leden van het BIBF menen dat deze alternatieve vormen van bedrijfsfinanciering (en vooral de eerstgenoemde) een aanzienlijke toename zullen kennen. 60% van de ondervraagde boekhouders-fiscalisten denkt dat het om een trend gaat die zal groeien in de toekomst.

Co-working staat slechts in zijn kinderschoenen

Het beeld van de zelfstandige die alleen in zijn bureau werkt, maakt weldra deel uit van het verleden! Volgens de enquête heeft 34% van de erkende boekhouders-fiscalisten klanten die werken in een gedeelde werkruimte. Frédéric Delrue, Ondervoorzitter van het BIBF: “En dit is slechts het begin! Volgens 66% van de leden van het BIBF zal deze tendens groeien in de toekomst. We wedden er bovendien op dat de ontwikkeling van coworking aanleiding zal geven tot talrijke samenwerkingsverbanden tussen de ondernemers van het land.”

Klik hier om de resultaten van de enquête op de site van het BIBF te lezen.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.