26 okt 2017 | Actualia, Advocaten, Fiscalisten

Betaalde u jarenlang te veel roerende voorheffing op buitenlandse dividenden?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 26/10/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In een Frans-Belgische context oordeelt het Hof van Cassatie alvast van wel. Door een wijziging in de Belgische wetgeving in 1988 betaalden Belgische particulieren met Franse beleggingen namelijk jarenlang te veel roerende voorheffing op ontvangen dividenden. Op 16 juni 2017 velde het Hof van Cassatie daarom een arrest in het voordeel van de belastingplichtige.

Belgische particulieren die dividenden ontvangen vanuit Franse bron, bevinden zich in een internationale context. Op basis van het dubbelbelastingverdrag dat België en Frankrijk in 1964 hebben afsloten, wordt de heffingsbevoegdheid voor dividenden toegekend aan de woonstaat van de verkrijger van het dividend, in dit geval België. De staat waar de uitkerende vennootschap gevestigd is, in dit geval Frankrijk, mag een beperkte bronheffing van maximum 15 procent inhouden. Aangezien beide landen een al dan niet beperkte belasting mogen heffen, wordt een dividenduitkering vanuit Frankrijk dubbel belast. Om deze dubbele belasting te temperen, voorziet artikel 19.A.1 van het verdrag in een verrekening van de in het buitenland betaalde belastingen en onder de voorwaarden die vastgelegd zijn in de Belgische wetgeving.

Tot 1988 voorzag de  Belgische wetgeving via het FBB in een verrekening van de buitenlandse bronheffing. In 1988 werd de Belgische wetgeving echter aangepast. Hierdoor konden particuliere beleggers zich niet langer beroepen op de FBB-verrekening. De afschaffing van de verrekening voor particuliere beleggers kwam meerdere keren voor lagere rechtbanken en uiteindelijk oordeelde het Hof van Cassatie dat er een minimale verrekening van 15 procent moet worden toegekend in een Belgisch-Franse situatie. De toepassing van deze minimumverrekening blijkt een stuk voordeliger voor de Belgische particuliere belegger.

De vraag stelt zich nu in welke mate dit arrest kan worden doorgetrokken naar dividenden uit andere verdragslanden en hoe de Belgische administratie tegenover dit arrest zal staan. Heeft u in de loop van de voorbije 5 jaar een dividenduitkering ontvangen vanuit Frankrijk, neem dan zeker contact op met onze internationale tax-specialisten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door Els Van EenhoogeFebe Louage.

Vandelanotte

Interesse in meer artikels van deze auteur? Klik hier.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.