Advocatenkantoren en cryptocurrency’s cover

24 okt 2024 | Management & Deontology

Advocatenkantoren en cryptocurrency’s

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
> 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

Aankomende events

In het verleden hebben we aandacht besteed aan blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrency’s, en aan hoe blockchain relevant is voor advocatenkantoren. In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen advocatenkantoren en cryptocurrency’s. We leggen uit wat ze zijn en bekijken de uitdagingen voor advocatenkantoren met betrekking tot cryptocurrency’s. We kijken ook naar de juridische diensten die advocatenkantoren kunnen bieden.

Wat zijn cryptocurrency’s?

Wikipedia definieert een cryptocurrency als "een digitale valuta die is ontworpen om te werken als een ruilmiddel via een computernetwerk dat niet afhankelijk is van een centrale autoriteit, zoals een overheid of bank, om het in stand te houden of te onderhouden".

Cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerde digitale munteenheden. Ze maken gebruik van blockchaintechnologie om transacties te beveiligen en de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. In tegenstelling tot traditionele valuta die door overheden worden uitgegeven, werken cryptocurrency’s op een peer-to-peer netwerk. Hierdoor kunnen gebruikers het eigendom van cryptografische eenheden overdragen zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, zoals een bank. Transacties met cryptocurrency’s worden vastgelegd in een openbaar grootboek, de blockchain, die transparantie en veiligheid garandeert.

De eerste en bekendste cryptocurrency is Bitcoin, gelanceerd in 2009. Het maakte de weg vrij voor duizenden alternatieve cryptocurrency’s, bekend als altcoins, elk met unieke kenmerken en doeleinden. De meest gebruikte cryptocurrency is Ethereum. Het is populair in de juridische en commerciële wereld omdat het wordt gebruikt in slimme contracten (smart contracts).

Wikipedia noemt zes voorwaarden om een cryptocurrency te zijn:

  1. Het systeem heeft geen centrale autoriteit nodig. De status wordt gehandhaafd door gedistribueerde consensus.
  2. Het systeem houdt een overzicht bij van cryptocurrency-eenheden en hun eigendom.
  3. Het systeem bepaalt of nieuwe cryptocurrency-eenheden kunnen worden gecreëerd. Als nieuwe cryptocurrency-eenheden kunnen worden gecreëerd, definieert het systeem de omstandigheden van hun oorsprong en hoe het eigendom van deze nieuwe eenheden kan worden bepaald.
  4. Eigendom van cryptocurrency-eenheden kan uitsluitend cryptografisch worden bewezen.
  5. Het systeem staat transacties toe waarbij het eigendom van de cryptografische eenheden wordt gewijzigd. Een transactieverklaring kan alleen worden afgegeven door een entiteit die het huidige eigendom van deze eenheden bewijst.
  6. Als twee verschillende instructies voor het wijzigen van het eigendom van dezelfde cryptografische eenheden tegelijkertijd worden ingevoerd, voert het systeem maximaal een van deze uit.

Uitdagingen voor advocatenkantoren en cryptocurrency’s

Advocatenkantoren die met cryptocurrency’s willen werken, worden met verschillende uitdagingen geconfronteerd. Deze gelden zowel voor de advocatenkantoren zelf als voor hun cliënten. Laten we deze even nader bekijken.

Een eerste uitdaging is de onzekerheid over de regelgeving. De wet- en regelgeving rond cryptocurrency’s is behoorlijk ingewikkeld. Advocatenkantoren kunnen advies geven over de naleving van wetten en voorschriften op het gebied van effecten, goederen, belastingen, antiwitwaspraktijken en het bankwezen. De uitdaging is dat de regelgeving voor cryptocurrency’s sterk verschilt van rechtsgebied tot rechtsgebied. In sommige landen worden cryptocurrency’s omarmd en gereguleerd zoals elk ander financieel activum, terwijl ze in andere landen te maken hebben met strenge beperkingen of regelrechte verboden. (Wikipedia geeft een overzicht van de legaliteit van cryptocurrency in verschillende landen en gebieden). Bovendien is het juridische landschap ook voortdurend in beweging. Advocatenkantoren moeten daarom op de hoogte blijven van deze veranderende regelgevingen om hun klanten accuraat advies te kunnen geven.

Een tweede uitdaging heeft te maken met de naleving van antiwitwasvereisten. Cryptocurrency’s worden vaak geassocieerd met anonimiteit. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over het mogelijke gebruik ervan voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Advocatenkantoren moeten cliënten helpen bij het navigeren door antiwitwasvereisten om ervoor te zorgen dat de lokale en internationale wetten worden nageleefd.

Vervolgens zijn er de belastingkwesties. De fiscale behandeling van cryptocurrency’s kan complex zijn en verschilt aanzienlijk per jurisdictie. Advocatenkantoren kunnen cliënten helpen bij het begrijpen en naleven van belastingverplichtingen, of het nu gaat om vermogenswinstbelasting, inkomstenbelasting of btw op cryptocurrency-transacties.

Er zijn ook intellectuele eigendomsrechten waar men rekening mee moet houden. De blockchaintechnologie heeft geleid tot de creatie van talrijke innovaties. Vele daarvan kunnen onderhevig zijn aan bescherming van intellectueel eigendom. Advocatenkantoren spelen een cruciale rol in het helpen bij het veiligstellen en afdwingen van IP-rechten.

Vervolgens is er de geschillenbeslechting. Zoals bij elk financieel activum kunnen er geschillen ontstaan in de cryptocurrency-ruimte. Deze kunnen bijvoorbeeld verband houden met transacties, smart contracts of initial coin offerings (ICO's). Advocatenkantoren moeten deze geschillen kunnen behandelen. Ze moeten er rekening mee houden dat het vaak gaat om complexe kwesties op het gebied van jurisdictie, contractenrecht en technologie.

Tot slot zijn er deontologisch overwegingen. Advocatenkantoren moeten voldoen aan de deontologische vereisten van hun orde van advocaten. Er kunnen specifieke regels gelden over wat is toegestaan en wat niet.

Juridische diensten met betrekking tot cryptocurrency’s

Met alle bovenstaande uitdagingen is het geen verrassing dat er overeenkomstige diensten zijn die advocaten kunnen bieden. Een kort overzicht:

Advocatenkantoren kunnen advies geven over naleving en regelgeving om ervoor te zorgen dat cryptocurrency-gerelateerde activiteiten voldoen aan de toepasselijke wetgeving. Dit omvat advies over de overeenstemming van tokens en munten met de effectenwetgeving, beurslicenties en de creatie en het beheer van slimme contracten. Ze helpen ook bij de oprichting van op cryptocurrency's gerichte fondsen, beoordelen het aanbiedingsmateriaal van fondsen en geven advies over belastingimplicaties.

Een voor de hand liggende dienst die advocatenkantoren kunnen bieden is geschillenbeslechting en procesvoering. Dit omvat het oplossen van geschillen tussen klanten en cryptocurrency exchanges, evenals kwesties zoals geblokkeerde rekeningen en bevroren tegoeden. Advocatenkantoren behandelen ook rechtszaken en fraudezaken, waaronder het terughalen van gestolen digitale activa en het aanpakken van bedrijfs- en investeringsfraude. Als er geschillen ontstaan, bieden advocatenkantoren vertegenwoordiging in de rechtszaal of via alternatieve geschillenbeslechtingsmechanismen zoals arbitrage of bemiddeling. Ze kunnen ook cliënten vertegenwoordigen bij onderzoeken door verschillende overheidsinstanties en verdediging bieden in burgerrechtelijke en handelsgeschillen.

Advocatenkantoren kunnen adviesdiensten aanbieden voor innovators en investeerders. Dit kan advies inhouden over de bescherming van intellectueel eigendom, de oprichting van bedrijven en belastingplanning. Zoals hierboven vermeld, kunnen ze ook helpen bij de naleving van regelgevings- en licentieverplichtingen en veiligheids- en privacybeoordelingen. Voor investeerders kunnen advocatenkantoren belasting-effectieve eigendomsstructuren ontwikkelen en advies geven over de belasting van handelswinsten en inkomsten uit activiteiten zoals inzetten en lenen.

Een ander gebied bestaat uit gespecialiseerde diensten voor Digitale Activa en Web3. Advocatenkantoren kunnen de leiding nemen bij het adviseren over nieuwe digitale activa, cryptocurrency’s, NFT's en op blockchain gebaseerde protocollen. Ze werken samen met durfkapitaal- en investeringsfondsen, technologiebedrijven, beurzen en gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO's). Dit houdt ook in dat ze in contact treden met regelgevende instanties over de hele wereld om te pleiten voor cliënten in het ecosysteem van digitale activa en Web3.

Of het nu gaat om een ICO, een cryptocurrency exchange of een blockchain-gebaseerde startup, advocatenkantoren kunnen helpen bij het structureren van transacties om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke vereisten.

Een dienst die tegenwoordig vaak wordt aangeboden is het opstellen en beoordelen van contracten. Slimme contracten zijn zelfuitvoerende contracten waarbij de voorwaarden van de overeenkomst rechtstreeks in code worden geschreven. Ze vormen een hoeksteen van de blockchaintechnologie. Advocatenkantoren spelen een belangrijke rol bij het opstellen en beoordelen van deze contracten.

Advocatenkantoren kunnen ook helpen bij het faciliteren van technische integratie. Advocatenkantoren maken steeds meer gebruik van blockchaintechnologie om de efficiëntie te verbeteren en transacties te verifiëren. Het gebruik van slimme contracten neemt toe. Advocatenkantoren kunnen advies geven over de implementatie en het juridisch bindend karakter ervan. Gedistribueerde grootboektechnologieën (Distributed ledger technologies, DLT's) bieden potentiële kosten- en tijdbesparingen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor verschillende juridische toepassingen.

Naast compliance en transacties kunnen advocatenkantoren ook strategisch advies geven aan cliënten over hoe ze door het snel evoluerende landschap van digitale activa kunnen navigeren. Dit omvat advies over risicobeheer, beleggingsstrategieën en mogelijke veranderingen in de regelgeving.

Conclusie

Zoals veel nieuwe technologieën brengen cryptocurrency’s een breed scala aan uitdagingen en opportuniteiten met zich mee. Advocatenkantoren die zich gaan richten op cryptocurrency’s kunnen een concurrentievoordeel behalen door specialisatie, thought leadership, grensoverschrijdend werk en samenwerking met technologie-experts.

Cicero LawPack


Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency

https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cryptocurrency_by_country_or_territory

https://www.sra.org.uk/sra/research-publications/risk-outlook-crypto-dlt/

https://www.ncbar.gov/for-lawyers/ethics/ethics-articles/is-it-ethical-for-lawyers-to-accept-bitcoins-and-other-cryptocurrency’s/

https://www.lw.com/en/practices/digital-assets-and-web3

https://www.withersworldwide.com/en-gb/experience/sectors-and-focus-areas/crypto-and-digital-assets

https://www.steptoe.com/en/services/practices/regulatory-and-legislative/financial-services/blockchain-cryptocurrency.html

https://kaurmaxwell.com/services/crypto-lawyer

https://dilendorf.com/blockchain-crypto/bitcoin-lawyers.html

https://thecryptolawyers.com/

https://www.iltanet.org/blogs/brian-balistreri/2023/09/29/law-firms-and-cryptocurrencycan-they-be-happy-toge

https://www.theaccessgroup.com/en-gb/blog/lgl-what-law-firms-need-know-cryptocurrency’s-2022/

https://consensys.io/blockchain-use-cases/law

https://www.schindlers.co.za/block-chain-cryptocurrency-department/

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
> 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.