De 7de hemel. Ook voor U, notaris?

Recente vacatures

Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 05/05/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Getallen in notariële akten: tips & tricks

In notariële akten nemen getallen een belangrijke plaats in. Data, geldbedragen, breukdelen, percentages … ze moeten allemaal neergeschreven worden op een juridisch correcte manier, én volgens de regels van de Nederlandse spelling. Bij dat laatste knelt het schoentje wel eens, want de schrijfwijze van een getal als 415 000 kunt u niet zomaar opzoeken in het Groene Boekje. Daarom zet ik voor u de belangrijkste principes op een rijtje.

Hoe schrijft u getallen voluit?

Artikel 12 van de Notariswet schrijft voor dat bepaalde getallen in een notariële akte voluit moeten worden geschreven, namelijk de datum waarop de notaris de akte ondertekent en de bedragen die het voorwerp uitmaken van een betalingsverplichting. Maar hoe doet u dat correct? Daarvoor hoeft u slechts drie regels te onthouden.

 1. Hoofdtelwoorden schrijft u aaneen tot aan het woord duizend.
 • 61: eenenzestig
 • 590: vijfhonderdnegentig
 • 2000: tweeduizend
 • 415 000: vierhonderdvijftienduizend
 1. Na duizend volgt steeds een spatie.
 • 2016: tweeduizend zestien
 • 11 650: elfduizend zeshonderdvijftig
 1. […]

Merk op dat er normaal gezien geen accenttekens staan op de e’s van het getal een. Accenttekens zijn alleen nodig als er verwarring mogelijk is met het lidwoord een. In een zin als Zij moet nog een akte verlijden bijvoorbeeld komen er accenttekens op een als een precies aantal bedoeld wordt: Zij moet nog één akte (en geen twee) verlijden. In combinaties als een miljoen vijfhonderdduizend of een januari daarentegen kan een alleen als een telwoord worden gelezen, en komen er dus geen accenttekens.

[…]

Hoe schrijft u getallen in cijfers?

Voor getallen in cijfers schrijft zowel de ISO-norm als de BIN-norm de spatie voor als scheidingsteken (10 000 000). In de praktijk komt ook de schrijfwijze met punten voor (10.000.000). Beide schrijfwijzen zijn dus mogelijk, op voorwaarde dat u consequent bent. Getallen die uit vier cijfers bestaan, worden in de praktijk vaak zonder spatie of punt geschreven, bijvoorbeeld 4967 euro.

Indien u spaties gebruikt als scheidingsteken, moet u er wel op letten dat getallen en bedragen niet afgebroken worden aan het einde van een regel. Om dat te voorkomen, is het raadzaam om gebruik te maken van zogeheten ‘harde spaties’. Dit doet u door de toetscombinatie Ctrl-Shift-Spatiebalk te gebruiken op de plaats waar u normaliter een gewone spatie zou typen. Op die manier zal het volledige cijfer in zijn geheel naar het begin van de volgende regel verhuizen.

[…]

Wat data betreft, ten slotte, is het in een lopende tekst niet aan te raden om alleen cijfers te gebruiken, bijvoorbeeld 28-06-2016. Teksten lezen namelijk vlotter als u de maand voluit schrijft: 28 juni 2016.

Hoe geeft u breukgetallen weer?

Bij breuken is de teller een hoofdtelwoord en de noemer een rangtelwoord. Voor de teller volgt u dus de regels van de hoofdtelwoorden en voor de noemer die van de rangtelwoorden. Teller en noemer schrijft u los van elkaar. Het rangtelwoord in de noemer krijgt geen meervouds-n (!).

 • 1/20 een twintigste
 • […]

Als u het breukgetal weergeeft in cijfers, voegt u geen letter toe aan de noemer, dus niet 1/20ste, maar 1/20.

Schrijft u EUR, euro of €?

Ten slotte nog iets over valutatekens in geldbedragen. In gewone lopende teksten is het aanbevolen om euro voluit te schrijven, met kleine letter: 50 euro. Ook het euroteken (€) is mogelijk. Dit komt steeds voor het bedrag, met een spatie erna: € 648,99. Het internationale symbool voor de euro, EUR, is voorbehouden voor gespecialiseerde monetaire teksten, bijvoorbeeld wisselkoersen. […]

 

Benieuwd naar meer nuttige tips voor het notariaat?  Het volledige artikel vindt u terug in een recent nummer van Tijdschrift Notarieel ManagementHier vindt u alle informatie over onze abonnementen op Tijdschrift Notarieel Management. 

Recht op aftrek van historische btw - wat is dit nu eigenlijk? Jubel - Juridisch Nieuws Jubel - Juridisch Nieuws

 

Nog vragen?

Hebt u nog vragen over de schrijfwijze van getallen of andere woorden? Dan verwijs ik u graag door naar taaladvies.net, de onvolprezen taaladviessite van de Nederlandse Taalunie. U vindt er duidelijke antwoorden op al uw taalvragen.

Karen Deschamps (KnopsPublishing/KU Leuven)

Recente vacatures

Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.