Expertise Kantoor & beleid

Zelfvertrouwen²

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

Als je competitief wil blijven is vertrouwen in je capaciteiten niet meer voldoende. Onderzoek van prof. Carol Dweck (Stanford University) toont aan dat professionals die erop vertrouwen dat ze hun capaciteiten kunnen veranderen nog veel verder geraken dan professionals die vertrouwen op hun capaciteiten.

Mensen met een ‘fixed mindset’ gaan ervan uit dat hun capaciteiten in steen gebeiteld zijn. Mensen met een ‘growth mindset’ erkennen dat ze hun talenten en vaardigheden blijvend kunnen aanscherpen en dat je niet vooraf kunt weten waar je grenzen liggen.

Wanneer zich mogelijkheden tot verbetering aandienen, laten mensen met een ‘fixed mindset’ deze links liggen. Daardoor presteren ze ondermaats. Mensen met een ‘growth mindset’ halen veel meer uit hun leven omdat ze elke kans om verder te groeien benutten vanuit de overtuiging dat veranderen en verbeteren kan.

De resultaten die we behalen hangen grotendeels af van hoe we onszelf en ons werk ervaren en bekijken. Onze overtuigingen zijn bijzonder krachtig omdat zij bepalen welke inspanningen we leveren en welke actie we ondernemen. En ja, ook die overtuigingen kan je gemakkelijk veranderen.

Ik zal graag de beroemde autobouwer Henry Ford parafraseren: “Wanneer je denkt dat je het kunt leren, of wanneer je denkt dat je het niet kunt leren, je hebt gelijk.”

Ben jij overtuigd dat je nog iets kan leren over je brein? Dat je kan leren om je (beroeps)leven veel efficiënter aan te sturen? Dat je zo stress kan verminderen en zelfs vermijden?

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Bron

  • Carol Dweck (Stanford University), Mindset: the new psychology of success, Ballentine, 2006, 292 p.

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.