nationaal duurzaamheidsdebat

Jeff Keustermans

Jeff Keustermans (°1961) is advocaat en medeoprichter van advocatenkantoor & De Bandt in Brussel. Hij legt zich toe op intellectuele eigendom, media- en informaticarecht. Jeff studeerde in Antwerpen, Leuven en Los Angeles. Hij is lid van de balie te Brussel en New York. Hij schreef diverse boeken en tientallen artikelen over Belgisch en Europees recht en gaf lezingen in Praag, Londen, Munchen, Los Angeles en Amsterdam. Hij doceerde gastcolleges aan universiteiten in Leuven, Londen en Brussel en pleitte diverse keren voor het Europese Hof van Justitie te Luxemburg.

Naast zijn werk als advocaat ontwikkelde hij de training ‘SERVO Helder Groeien’ die stress en burn-out helpt te voorkomen en bijdraagt tot een bloeiende professionele en persoonlijke ontwikkeling. Over de efficiënte aanwending van de kenmerken van ons bewuste en onbewuste brein schreef hij in 2018 de syllabus “SERVO-training voor efficiënt beheer van je energie en tijd”. Op Jubel schrijft hij open en behulpzaam over stress en burn-out voorkomen in de juridische wereld. In dit interview deelt hij zijn ervaringen en inzichten.

In zijn vrije tijd is Jeff ook eindredacteur van het Italiëtijdschrift Non Solo Italia.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Als je competitief wil blijven is vertrouwen in je capaciteiten niet meer voldoende. Onderzoek van prof. Carol Dweck (Stanford University) toont aan dat professionals die erop vertrouwen dat ze hun capaciteiten kunnen veranderen nog veel verder geraken dan professionals die vertrouwen op hun capaciteiten.

Mensen met een ‘fixed mindset’ gaan ervan uit dat hun capaciteiten in steen gebeiteld zijn. Mensen met een ‘growth mindset’ erkennen dat ze hun talenten en vaardigheden blijvend kunnen aanscherpen en dat je niet vooraf kunt weten waar je grenzen liggen.

Wanneer zich mogelijkheden tot verbetering aandienen, laten mensen met een ‘fixed mindset’ deze links liggen. Daardoor presteren ze ondermaats. Mensen met een ‘growth mindset’ halen veel meer uit hun leven omdat ze elke kans om verder te groeien benutten vanuit de overtuiging dat veranderen en verbeteren kan.

De resultaten die we behalen hangen grotendeels af van hoe we onszelf en ons werk ervaren en bekijken. Onze overtuigingen zijn bijzonder krachtig omdat zij bepalen welke inspanningen we leveren en welke actie we ondernemen. En ja, ook die overtuigingen kan je gemakkelijk veranderen.

Ik zal graag de beroemde autobouwer Henry Ford parafraseren: “Wanneer je denkt dat je het kunt leren, of wanneer je denkt dat je het niet kunt leren, je hebt gelijk.”

Ben jij overtuigd dat je nog iets kan leren over je brein? Dat je kan leren om je (beroeps)leven veel efficiënter aan te sturen? Dat je zo stress kan verminderen en zelfs vermijden?

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Bron

  • Carol Dweck (Stanford University), Mindset: the new psychology of success, Ballentine, 2006, 292 p.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.