29 jul 2021 | Management & Deontology

Stress & het notariaat: een (niet te) onderschatte(n) valkuil?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 29/07/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat juristen tot drie keer meer stress en mentale problemen ervaren dan andere vrije beroepers die in een gelijkaardige socio-demografische situatie leven. Voor het notariaat is dat niet anders. De redenen zijn veelvuldig. Specifieke kenmerken van het beroep van notaris, notarieel jurist of medewerker in een notariaat liggen mee aan de basis van een hoger stressniveau.

Wat zijn de belangrijkste triggers voor stress binnen de notariële praktijk? Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u als notaris het best om met stresssituaties?

Neem akte van stress op het werk

Op kantoor komt u regelmatig en zelfs onbewust in aanraking met gevoelige stresssituaties. Misschien herkent u zich in één van onderstaande situaties wel.

Uw cliënten verwachten stiptheid. Wellicht bent u als gedreven notaris of medewerker dan ook perfectionistisch van aard. Maar soms slaat de slinger door. U wilt namelijk elk dossier zo goed en correct afleveren dat uw perfectionisme u eerder hindert dan vooruithelpt in uw job.

Vandaag de dag stelt een groeiend aantal cliënten bovendien hoge eisen bij uw notariële dienstverlening. Een oplossing moet eerder vandaag dan morgen uitgedacht en uitgewerkt worden. De druk om efficiënt te presteren wordt daardoor steeds hoger.

Bij het opstellen van een akte of advies probeert u van nature uit zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Omdat u zich deze reflex zo eigen gemaakt hebt, blijft het brein ook in de privétijd vaak focussen op het inperken van toekomstige risico’s. Zo ontstaan meer bekommernissen dan nodig en die zetten de stressrespons in werking. Niet alleen overdag maar vaak nog meer ’s nachts blijft u piekeren en kan u uw gedachtestroom moeilijk temperen.

Ten slotte tekenen vele notariaten een  hoge werklast op bij henzelf en hun medewerkers. Wanneer familieleden aan de kersttafel bijvoorbeeld enkel nog maar aan de kalkoen in de oven kunnen denken, dwaalt u met uw gedachten af naar de berg cliëntvragen die nog moeten worden uitgevoerd vóór het jaareinde. Al te makkelijk is het om op zulke momenten in uw vrije tijd toch nog in ‘werkmodus’ te blijven hangen. Dat bemoeilijkt echte rust en recuperatie ‘na de uren’.

Vermijd chronische stress

Toch ervaart niet iedereen bovenstaande stresssituaties als iets negatief. Een portie gezonde stress kan bijvoorbeeld helpen om nadien beter te presteren of om vol overgave een belangrijke deadline te halen.  

Maar wanneer u te lang aan een te hoog tempo of met een verkeerde houding aan het werk blijft, zet dat de deur open voor chronische stress die uw energievoorraad snel doet slinken. Oververmoeidheid, burn-out, depressie en tal van lichamelijke klachten kunnen volgen. Is dit een onomkeerbaar proces? Zeker niet! Een inzicht in de oorzaken van stress is erg behulpzaam om stress te verminderen of te vermijden.

Bewustwording is belangrijk

Het is belangrijk alarmsignalen tijdig bij uzelf te ontdekken. Zo wendt u crisissituaties af. Tijdens een intensieve periode op het werk  – die bovendien dreigt uit te monden in een (chronische) stresssituatie – kan u zich bijvoorbeeld bij elke taak de vraag stellen “Wat is nu op dít moment wel en niet écht nodig?”. “Wat kan ik doen om mijn negatieve gevoelens daarbij om te zetten in iets positiefs?” “Welke technieken kan ik gebruiken om mijn energie optimaal te gebruiken?”

Via die innerlijke bewustwording, creëert u voor uzelf momenten van welverdiende mentale rust. Die break van hoge kwaliteit voorziet u dan weer van nieuwe energie die u als joker kan inzetten bij nieuwe (onverwachte) uitdagingen.

Hoe bewuster u zich bent van de manier waarop u bepaalde situaties aanpakt, hoe makkelijker u het uzelf maakt om chronische stress te counteren. Zelfkennis en -reflectie zijn het begin van alle wijsheid, ook binnen het notariaat.

Jeff Keustermans – advocaat en oprichter SERVO-training ‘Helder Groeien’


De SERVO-training ‘Helder Groeien’ geeft u als notaris de nodige inzichten over de werking van het brein aan de hand van drie principes en drie oefeningen. Via die handvaten beperkt of vermijdt u stress op het werk.

Interesse in het volgen van een opleiding? Ontdek hier het aanbod of registreer uw deelname meteen!

Sessies in een privésetting, op maat van uw kantoor, behoren ook tot de mogelijkheden. Neem contact met ons op!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.