Propere Lei voor Oud Gerechtshof Antwerpen

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 21/06/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Openbare verkoop meubilair Oud gerechtshof Britselei

Einde 2017 zullen de renovatiewerken aanvangen aan het gerechtsgebouw aan de Britselei.
De bedoeling is dat de diensten van het hof van beroep, het arbeidshof en het parket-generaal midden 2020 hun intrek nemen in dit monumentale paleis.

Het studiebureau dat aangesteld is door de Regie der Gebouwen heeft het waardevol meubilair in kaart gebracht en gelabeld. Deze stukken; zoals de zittingsbanken, de rechterstafels, de grote tafels die vroeger in de centrale inkomhal stonden…, zullen bewaard blijven.

Overal in het gebouw bevond zich echter nog meubilair dat niet meer past in de toekomstplannen.
Dit meubilair werd overgedragen aan de patrimoniumdiensten (FinShop Bornem). Deze dienst in de schoot van de FOD Financiën is verantwoordelijk voor de  verkoop van roerende goederen (auto’s, computers, meubels …) uit het privédomein van de overheid die niet langer gebruikt worden.

Na overleg met de verkoopverantwoordelijken van de FinShop en de FOD Justitie werd gekozen om niet enkel met grote opkopers te werken maar een verkoop te organiseren waarbij particulieren ook de kans zouden hebben om een bod uit te brengen onder gesloten omslag. We hielden rekening met de emotionele waarde die bepaalde loten zouden hebben voor de vele magistraten, advocaten en bezoekers van het iconische gebouw aan de Britselei.

Vooraleer over te kunnen gaan tot het opstellen van een inventaris en de verkoopcatalogus dienden we eerst al het meubilair te centraliseren.

Om tot een snelle en kostenefficiënte oplossing te komen hebben medewerkers van de griffie van het hof van beroep al dit materiaal verzameld in de centrale hal – ook wel de Salle des pas Perdus genaamd – en de omliggende gangen van de eerste verdieping.

Na twee dagen van noeste arbeid was iedereen bijzonder onder de indruk van de soms zware en logge meubels. Een indrukwekkende verzameling van ongeveer 800 verkoopstuks diende nu onderverdeeld te worden in verkooploten. Ondanks de kritiek dat sommige loten toch wel iets te groot uitvallen komen we nu al uit op 184 aparte loten waarop men kan bieden.

Op vrijdag 15 juni vond de openbare bezichtiging plaats tussen 09u30 en 14u30. Tot onze verbazing stond er al een rij geïnteresseerden te wachten toen de grote inkomdeuren openden.
Dankzij de grote mediabelangstelling had de aankondiging van deze bezichtiging zich als een lopend vuurtje verspreid, ook onder de taalgrens en boven de moerdijk.

Sommige mensen hadden pas de dag zelf gehoord van deze openbare verkoop door de hartverwarmende reportage in “De Ochtend” op Radio 1, met meester Frans Mattheessens, die de dag voordien nog eens met een reporter op bezoek was geweest in het gebouw waar hij bijna vijftig jaar lang bijna dagelijks kwam pleiten.

In totaal daagden zo’n 350 mensen op, waaronder een pak professionele opkopers, maar ook enkele bekende gezichten van de Antwerpse balie en magistratuur, op zoek naar dat ene leuke hebbeding om de herinnering aan hun vroegere werkhabitat te doen verder leven.

Ook wie de bezichtiging heeft gemist kan nog tot 30 juni een bod binnen brengen bij de FinShop Bornem. Alle informatie, reglement en catalogus zijn te vinden via onderstaande link:

http://koba.minfin.fgov.be/sp/nl/ventes/bornem/20170630/index.php

Tom Hoorens
Facilitair verantwoordelijke en persgriffier bij het Hof van beroep te Antwerpen

Bovenaan dit artikel vindt u het videoverslag van de openbare verkoop van 15 juni. Deze reportage is ook te bekijken op advocatennet.be.

Meer lezen
van het Hof van beroep te Antwerpen?

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.