People management? Mensen moet je niet managen maar leiden cover

7 dec 2023 | Column

People management? Mensen moet je niet managen maar leiden

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

People management… Wat heb ik een hekel aan dat begrip. Het was lange tijd een vaste pijler binnen het organisatiemanagement. Steeds vaker echter moet de traditionele opvatting dat mensen gemanaged kunnen worden plaats ruimen voor het idee van ‘leiderschap’. Mensen dienen immers niet ‘gemanaged’ te worden, maar geleid, begeleid en geïnspireerd. De term ‘people management’ is achterhaald en dekt allerminst de gewenste lading.

“People management reduceert individuen tot tandwielen in een machine, waarbij de nadruk ligt op gehoorzaamheid en efficiëntie. Mensen zijn echter geen passieve objecten die gemanipuleerd dienen te worden, maar actieve agenten met hun eigen aspiraties, motivaties en bekwaamheden.”

People management

De veronderstelling dat mensen gemanaged zouden kunnen worden, komt voort uit een mentaliteit geworteld in controle en hiërarchie. Het reduceert individuen tot tandwielen in een machine, waarbij de nadruk ligt op gehoorzaamheid en efficiëntie. Deze benadering miskent de complexiteit die gepaard gaat met het leiden van mensen. Dat zijn immers geen passieve objecten die gemanipuleerd dienen te worden, maar actieve agenten met hun eigen aspiraties, motivaties en bekwaamheden.

Als we proberen om mensen te managen, lopen we het potentieel voor groei, creativiteit en innovatie mis. Door starre structuren en top-down controle op te leggen, verstikken we autonomie en ontmoedigen we de ontwikkeling van kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden. Bovendien geraken mensen eerder gedemotiveerd wanneer ze het gevoel hebben dat ze worden gemanaged, wat tot een verminderde productiviteit en werktevredenheid leidt.

De kracht van leiderschap

In tegenstelling tot het concept van people management legt leiderschap de nadruk op de kunst van het leiden. Van het beïnvloeden en inspireren van anderen. Leiders erkennen dat hun rol er niet in bestaat mensen te controleren, maar wel om hun potentieel aan te boren en een omgeving te creëren waarin ze kunnen gedijen. Ze hanteren een overtuigende visie, communiceren efficiënt en geven individuen de kracht om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk.

Effectieve leiders begrijpen het belang van het opbouwen van relaties op basis van vertrouwen, respect en open communicatie. Ze waarderen de diverse perspectieven en vaardigheden die elke persoon aan tafel brengt. In plaats van micromanagement bieden ze begeleiding en ondersteuning, waardoor individuen hun oordeel kunnen uitoefenen en zinvolle bijdragen kunnen leveren.

“Door de unieke kwaliteiten van elke persoon te erkennen, hun bijdragen te waarderen en hen de kracht te geven hun potentieel te bereiken, creëren leiders bloeiende omgevingen die innovatie, betrokkenheid en groei stimuleren.”

Begeleiding en inspiratie

Leiderschap houdt in dat individuen worden begeleid naar een gedeeld doel en geïnspireerd worden om hun potentieel te ontwikkelen. Het betekent duidelijk richting geven en tegelijk ruimte maken voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Leiders begrijpen dat verschillende mensen verschillende behoeften en motivaties hebben en passen hun benadering dienovereenkomstig aan.

In plaats van mensen te managen, creëren leiders een omgeving die continu leren, samenwerking en innovatie stimuleert. Ze investeren in de professionele ontwikkeling van hun team, bieden autonomie en kansen voor groei. Ze bevorderen een cultuur van vertrouwen en psychologische veiligheid waarin individuen zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om risico's te nemen en te leren van mislukkingen.

Conclusie

Het idee van ‘people management’ is al lang achterhaald, omdat organisaties een meer holistische en mensgerichte benadering van leiderschap nodig hebben. Echt leiderschap houdt in dat individuen worden geleid, begeleid en geïnspireerd in plaats van gecontroleerd en beheerd. Door de unieke kwaliteiten van elke persoon te erkennen, hun bijdragen te waarderen en hen de kracht te geven hun potentieel te bereiken, creëren leiders bloeiende omgevingen die innovatie, betrokkenheid en groei stimuleren.

Eve Vlemincx

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.