Kent u de wet? Welke wet? En is die niet weer veranderd?

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/12/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.
Iedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.


U kan als advocaat maar beter nog meer dan gebruikelijk op uw hoede zijn. Vertrouw zeker niet meer op uw parate kennis, want dan is de kans groot dat u de nieuwe wetten van deze maand over het hoofd heeft gezien. Het is nu al een leuke sport: wie in juridische kringen twijfel wil zaaien kijkt strak voor zich heen en zegt dan met zelfzekere stem: “wat hier juist werd gezegd is achterhaald door de Potpourri-wetten. Ik vermoed  door Potpourri I, maar ik denk dat het ondertussen in Potpourri IV weer veranderd is”. De kans dat iemand u tegenspreekt is klein, maar de vertwijfeling zal zeker toenemen. Het is zeker dat dit de rechtszekerheid niet echt ten goede komt.

Wie met enige zelfzekerheid dacht nog te kunnen volgen, kreeg deze week allicht een stevige knauw, tenminste voor wie niet veel omhanden had en zich kon onderdompelen in het  “komende” recht (pas op, tegen dat u dit leest is het misschien al van kracht).

Deze week werd het wetsontwerp over de hervorming van het ondernemingsrecht in het parlement neergelegd. Het is blijkbaar de bedoeling om ook die tekst door het parlement te jagen. Het wetboek van koophandel zal worden afgeschaft. Gedaan dus met te verwijzen naar het soepele bewijsrecht in handelszaken. Handelaars (of, wie van nostalgie houdt, “kooplieden”) verdwijnen uit het rechtsverkeer. Iedereen wordt ondernemer en dus ook de beoefenaars van vrije beroepen. Het boek XIV van het Wetboek van Economisch Recht verdwijnt (een goede zaak) en wie een vrij beroep uitoefent wordt een ondernemer net zoals alle anderen (dat valt nog te bezien). Gedaan dus ook met het regeltje in boek XIV WER dat er ook rekening moet worden gehouden met de deontologie van vrije beroepen. Oeps, weg ermee. De Ordes mogen zich dus niet meer moeien met reclame door hun eigen beroepsbeoefenaars. Het beloven nog boeiende tijden te worden.

Ook de “rechtbank van koophandel” verdwijnt en zal nu “ondernemingsrechtbank” heten. Hopelijk is er nog een beetje budget om overal de wegwijzers en de aanduidingsborden aan te passen, al zal het weer zijn zoals vaak: een door de griffie gefabriceerd A4’tje, met kleefband vastgehecht aan de oude borden, als symbool voor bricoleerwerk. Aandacht voor perceptie is niet de sterkste kant van justitie.

Intussen vindt u op internet nog een andere primeur.  De nieuwe hoofdstukken over verbintenissen, goederenrecht en bewijs uit het burgerlijke wetboek kan u in prelectuur al raadplegen. Er is een “publieke consultatie”. U kan mailen naar de minister. Wat de parlementsleden daarna nog gaan doen is onduidelijk, maar veel wordt van hen duidelijk niet meer verwacht. Laat het volk maar spreken, maar niet hun vertegenwoordigers. En zal ooit iemand weten wie heeft gemaild en wat er allemaal werd gesuggereerd?

U kreeg misschien ook al het bericht via nieuwsbrieven en van digitale “flashberichten”-verzenders dat vanaf 1 januari 2018 de vrederechter bevoegd is voor geschillen tot € 5.000 en er geen beroep meer mogelijk zal zijn voor vonnissen onder de € 2.000. Ook de taalwet uit 1935 (waarvan werd gezegd dat die de openbare orde raakte) moet zonder veel discussie op de schop. De ambtshalve nietigheid zal verdwijnen en vanaf 1 januari moet er belangenschade worden aangetoond. Dat is dan toch op tijd gecommuniceerd, hoor ik u zachtjes denken. Overdrijft Lamon nu niet een beetje? Toch nog even melden dat het nog helemaal niet over een wet gaat, maar wel een ontwerp dat pas deze week is ingediend in het parlement. Er moet dus nog een bespreking volgen in het parlement (is dat wel nodig?) en een stemming, maar volgens de indieners zal de wet al van toepassing zijn op 1 januari 2018 (oeps, geen kerstvakantie voor het parlement). Het kan natuurlijk zijn dat ik even iets over het hoofd zag. Misschien ontging mij een grondwetswijziging die het parlement heeft afgeschaft, of misschien heb ik een of andere uitzonderingswet gemist waarbij niet langer het parlement wetten maakt, maar de experten van de minister. Nu moet het gezegd: de minister kent slimme mensen en ze worden in elk ontwerp ook netjes bij naam genoemd, zodat er geen discussie is over hun geestelijk vaderschap. Maar kan het voetvolk nog volgen? Wetten zijn meer dan een vodje papier.

Hugo LAMON

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse BaliesIedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Lees hier alle artikels van ‘LAMON op woensdag’.

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.