We beleven intense tijden. Niet alleen gebeuren er vele zaken die er bij ons kunnen inhakken, maar er is ook een tsunami aan dreigende aankondigingen en gedachten. Als we hier niet op een handige manier mee omgaan kost dat bakken energie en geluk.
- Laat ons het notariaat afschaffen!
- De meerwaarde belasting op aandelen is nog maar het begin.
- Het treinverkeer zal nog maanden verstoord zijn!
- Aan het begin van jouw vakantie vertrekken er geen vluchten op Zaventem.
- Valt de NAVO weldra uit elkaar?
- Hoeveel worden de belastingen verhoogd om onze defensie te verbeteren?
- Worden wijzelf en onze kinderen binnenkort opgeroepen voor de oorlog?
- Wat is Rusland eigenlijk van plan? En Trump?
Het is niet gemakkelijk om het ‘nieuws’ te volgen en niet nu en dan het gevoel te krijgen dat ons leven op een roetsjbaan verloopt. Als we hier niet op een handige manier mee omgaan kost dat bakken energie en geluk.
Wetenschappelijk onderzoek aan Harvard University heeft aangetoond dat gelukkige mensen beter presteren, zowel in hun werk als in hun privéleven
Wetenschappelijk onderzoek aan Harvard University (Shawn Achor, The Happiness Advantage, How a Positive Brain Fuels Success in Work and Life, 2010) heeft aangetoond dat gelukkige mensen beter presteren, zowel in hun werk als in hun privéleven.
In turbulente tijden vergt het meer inzicht en handigheid om onze rust en energie te bewaren. Louter de emoties ondergaan die met bovenstaande feiten, aankondigingen en vragen in ons opkomen, brengt weinig baat en werkt verstorend. Verontwaardiging is begrijpelijk, maar dient de zaak meestal niet, en kost energie en levensvreugde.
Het komt er op aan op een bewuste manier om te gaan met dergelijke omstandigheden. We kunnen onszelf veel meer aansturen dan we denken. Dat leidt tot hogere zelfcontrole en een efficiënter en aangenamer leven. Jezelf aansturen betekent dat je niet langer je gedachten en emoties ondergaat, maar dat je ze bewust beïnvloedt. Op die manier kan je verhinderen dat je energie verliest of niet optimaal functioneert.
In zijn boek Je brein de baas legt Prof. André Aleman (Universitair Medisch Centrum Groningen, 2017) uit dat je meer grip kan krijgen op emotionele gebieden in de hersenen. Om iets te controleren moet je het vanzelfsprekend eerst waarnemen. Als je leert letten op je ervaringen op het moment dat ze zich voordoen, word je je bewust van wat er gebeurt. Op dat ogenblik kan je ingrijpen.
Zodra je leert ‘bewust zijn’, ga je beseffen dat die gedachten en emoties ons niet zomaar overvallen en dat je er wel degelijk veel invloed op kan uitoefenen
Wanneer we ons het slachtoffer voelen van onze gedachten en emoties, denken we dat we die ondergaan en er niets aan kunnen doen. Zodra je leert ‘bewust zijn’, ga je beseffen dat die gedachten en emoties ons niet zomaar overvallen en dat je er wel degelijk veel invloed op kan uitoefenen. Dat laat dan ook toe om die gedachten en emoties te stoppen.
Onderzoek in het Neuroimaging Center in Groningen toonde aan dat de cognitieve controlegebieden meer grip hebben op de emotionele gebieden in de hersenen van mensen die zich bewust zijn van hun ervaringen op het moment dat deze zich voordoen.
Een belangrijke eerste respons is om deze gedachten en emoties te aanvaarden. Dat is vaak strijdig met onze basisreactie. Door gedachten en emoties niet te aanvaarden en ermee te vechten worden ze nog intenser. Vanuit de kalmte die het aanvaarden meebrengt kan je dan verder ingrijpen. Zo kan je negatieve patronen leren doorbreken. Dat brengt rust en geeft veel energie.
Als je eenmaal de rust hebt bewaard of hersteld, ben je in een veel betere positie om in te schatten of je zorgen reëel, eerder irreëel of minstens voorbarig zijn. Een rustige analyse werpt vaak een ander licht op de situatie. Wellicht is het geen echt probleem? Of biedt de situatie zelfs opportuniteiten voor persoonlijke groei? In alle gevallen helpt een positieve mindset om de situatie beter aan te kunnen. In alle rust kan je overwegen échte actie te ondernemen, want ‘zorgen maken’ is geen actie die tot iets nuttigs leidt. Je kan desgewenst je beter informeren, een actiegroep opstarten, contacten leggen, waar mogelijk de situatie écht verbeteren, argumenten verzamelen en in alle rust verkondigen,…
Dit klinkt misschien abstract en moeilijk, maar dat is het niet. Het is gemakkelijker dan leren fietsen of zwemmen. Opleiding en oefening baart ook hier kunst. Zodat je twee vliegen in één klap slaat: rust in onszelf en nuttige krachtige actie.
Jeff Keustermans
Advocaat aan de balie te Brussel en New York
Oprichter SERVO Professional Growth for Lawyers and Intense Professionals
Wil je hiermee leren omgaan? Jeff Keustermans geeft bij KnopsPublishing hierrond de opleiding “Efficiënter presteren met meer veerkracht en welzijn Concrete inzichten én technieken om stress te verminderen.”
0 reacties