Hoe je voorbereiden op een sollicitatiegesprek: een weg naar succes cover

11 aug 2023 | Management & Deontology

Hoe je voorbereiden op een sollicitatiegesprek: een weg naar succes

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Enige tijd geleden schreef ik het artikel We willen allemaal de beste kandidaat aanwerven. Maar wie is de ‘beste’?. Dit artikel leest daarmee in tandem en richt zich op het perspectief van de kandidaat.

Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek gaat verder dan alleen het afvinken van een checklist met vragen en antwoorden. Het is een kans om écht contact te maken met de persoon tegenover je en inzicht te krijgen in diens karakter en waarden. Sollicitatiegesprekken kunnen zenuwslopende ervaringen zijn, die gepaard gaan met onzekerheid. Als we echter onze mindset errond veranderen, veranderen de gesprekken eveneens. Met de juiste voorbereiding en het juiste zelfbewustzijn kan dit een opstapje naar die droombaan zijn. Om daar te geraken, moet men natuurlijk helderheid hebben over wat die droombaan is, voorbij de titels en oppervlakkige aspiraties. In dit artikel verkennen we effectieve strategieën om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek dat verder gaat dan het oppervlakkige.

“Door inzicht te krijgen in jouw definitie van succes en wat je waardeert en ambieert, kan je dit vervolgens effectief communiceren.”

Traditionele sollicitatiegesprekken draaien vaak om standaardvragen en een herhaling van de inhoud van je cv. Vragen zoals “Vertel me over jouw drie sterke punten en drie zwakke punten” lijken misschien veelvoorkomend interviewvoer, maar alleen vertrouwen op voorbereide antwoorden kan leiden tot gemiste kansen voor zowel de kandidaat als het kantoor.

Die droombaan vinden, begint niet met check-the-box antwoorden maar met zelfkennis, inzicht in waar men energie van krijgt, wat we als zinvol ervaren en wat een energievreter is. Dat is voor iedereen anders en daarom is het cruciaal om daarover te reflecteren en de nodige inzichten te verwerven. Wat drijft je, wat maakt jou uniek en waar sta je voor? Denk na over de aspecten van werk die je voldoening geven, evenals frustraties. Door inzicht te krijgen in jouw definitie van succes en wat je waardeert en ambieert, kan je dit vervolgens effectief communiceren. Er is geen betere manier om je te onderscheiden van andere kandidaten dan door jezelf te zijn in plaats van sociaal wenselijke, door Google voorgekauwde antwoorden te reproduceren. Het voorbereiden op zulke betekenisvolle vragen vereist echter een andere aanpak dan een paar uur last minute onderzoek. Het vraagt om diepe reflectie en zelfkennis.

Er is geen betere manier om je te onderscheiden van andere kandidaten dan door jezelf te zijn in plaats van sociaal wenselijke, door Google voorgekauwde antwoorden te reproduceren.

Naast die zelfkennis is het belangrijk om onderzoek te doen naar het kantoor waar je solliciteert of minstens er vragen over te stellen zodat je vertrouwd geraakt met de missie, waarden en cultuur ervan. Dit stelt je in staat om te begrijpen in hoeverre jouw waarden in lijn liggen (of net niet) met de doelstellingen en waarden van de organisatie.

De beste sollicitatiegesprekken zijn geen interviews. Het zijn gesprekken waarin men met elkaar in dialoog gaat. Het is een wederzijdse gelegenheid om elkaar te leren kennen en een kans voor jou als kandidaat om te beoordelen of het kantoor en de functie aansluiten bij jouw carrièredoelen en wat voor jou belangrijk is. Bereid een lijst met vragen voor die dieper ingaan op de werkcultuur van de organisatie, groeimogelijkheden en het potentieel om een betekenisvolle impact te maken. Dit toont niet alleen jouw enthousiasme, maar stelt je ook in staat om een weloverwogen beslissing te nemen als je een aanbod krijgt.

Tot slot, onthoud dat sollicitatiegesprekken niet alleen gaan over het uitwisselen van informatie; ze bieden de mogelijkheid om een verbinding tot stand te brengen en de persoon tegenover je echt te begrijpen. Door jouw overtuigingen tijdens het sollicitatiegesprek te uiten, zelfs zonder uitgebreide voorbereiding, kun je tonen wie je bent en waar je voor staat. Door verder te gaan dan oppervlakkige discussies, vergroot je de kans om een baan te vinden die aansluit bij jouw aspiraties en waarden.

Eve Vlemincx

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.