Goede afspraken en open communicatie belangrijk voor succesvol familiebedrijf

Door Tiberghien

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 22/09/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Goede afspraken en een open communicatie voor een succesvol familiebedrijf, over de generaties heen.

Stel, u ging samen met uw broer aan de slag in het door uw ouders opgestart bedrijf. Uw zus koos voor een carrière buiten het familiebedrijf.

Dankzij de inspanningen die u samen met uw broer leverde, is er sprake van een succesvol familiebedrijf. Helaas duiken er, zoals bij iedere samenwerking, vaak kopzorgen op, die dan niet enkel betrekking hebben op de bedrijfsvoering. Bij wijze van voorbeeld, kan aan de volgende thema’s gedacht worden :

  • De verstandhouding is altijd goed geweest met mijn oudere broer. Wij komen uit het zelfde nest en liggen meestal op één lijn: “het bedrijf eerst”. Mijn zus daarentegen klaagt vaak dat er enkel wordt gedacht aan investeren en niet aan het belonen van de aandeelhouders. Vaak moppert ze dat ze liever zou worden uitgekocht en genieten van haar deel op de wijze die zij zelf zou bepalen. Wij zijn daar principieel niet tegen, maar hoe kan dit precies gebeuren en is dit wel de beste optie ?
  • Mijn broer en ik zouden op termijn onze aandelen willen schenken aan onze kinderen.  
    – Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de verstandhouding en communicatie even goed blijft verlopen als voorheen met zo’n groot aantal aandeelhouders met elk hun eigen visie en belangen? 
    – Mogen wij nog het bestuur binnen het familiebedrijf (mee) bepalen als wij geen aandeelhouder meer zijn? Misschien vinden wij dat het bestuur in eerste instantie aan een externe manager zou moeten worden toevertrouwd totdat onze kinderen de nodige ervaring zouden hebben opgedaan. Kan dit?
    – Hoe kan ervoor gezorgd worden dat één van onze kinderen niet halsoverkop zou beslissen om zijn aandelen te verkopen aan een derde die hem een aanlokkelijke prijs aanbiedt?
  • Uiteraard is het onze wens dat onze kinderen actief zouden zijn in het familiebedrijf, doch enkel indien zij daartoe geschikt zijn. Hoe pakken wij zo’n delicate kwesties aan?

Dit zijn slechts enkele van de velen vragen die spelen in het hoofd van een familiale ondernemer, voor wie familiale harmonie en continuïteit centraal staan.

Onze ervaring leert ons dat er helaas geen specifieke “tool” bestaat om ervoor te zorgen dat er nooit conflicten zouden ontstaan maar dat dergelijke conflicten meestal vermeden kunnen worden door een open en respectvolle communicatie en goede afspraken. Deze afspraken, die het best in tempore non suspecto neergeschreven kunnen worden, gaan van dividendpolitiek, voorkooprechten, het bepalen van de bestuurdersopvolging, het voorzien van een geschillenregeling bij het zich voordoen van conflicten eventueel middels het inschakelen van een bemiddelaar, tot het opzetten van een familieforum en het ondertekenen van een familiecharter.

Voor meer informatie rond dit thema, kan u contact nemen met:

emilie.vangoidsenhoven@tiberghien.com
romina.abiuso@tiberghien.com
an.weyn@tiberghien.com

Meer lezen? 

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.